14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarul „amfibie“ - pus sa plateasca apa pentru un bloc intreg!

Pensionarul „amfibie“ – pus sa plateasca apa pentru un bloc intreg!

Despre pensionarul craiovean Mihai Abiculesei s-ar putea banui ca este „Omul-Amfibie“ in persoana! Ca are amenajat in casa un acvariu urias pe care il alimenteaza in repetate rinduri cu apa si in care se balaceste cit e ziulica de lunga. Si ca i-a facut si nevestei un acvariu asemanator, poate doar ceva mai mic. …Pentru ca numai asa s-ar explica faptul ca pe luna iunie a acestui an, batrinul a aflat ca trebuie sa plateasca 199 de metri cubi de apa rece! Adica mai mult decit platisera pe luna respectiva toti ceilalti locatari la un loc. Asta pentru ca Mihai Abiculesei nu este deloc, „Omul-Amfibie“, ci doar un pensionar amarit, care nu si-a permis sa isi monteze apometre. Prin urmare, i-a fost pus in circa, prin scaderea sumelor aferente apartamentelor contorizate, restul consumului pe luna in curs. Nimeni nu si-a pus problema discrepantei dintre consumurile celorlalti locatari – toti detinatori de apometre- si bietul pensionar, singurul care nu isi instalase asa ceva. Toti au ridicat din umeri si au zis „mersi“ ca are cine sa plateasca metrii cubi de apa, care altfel ar fi fost inregistrati la pierderi.

Cind a vazut suma pe care o avea de platit la intretinere pe luna iunie, pe Mihai Abiculesei l-au lasat genunchii. 4.185.000 de lei, dintre care 2.478.744 de lei erau pentru plata apei reci, iar 1.369.896 de lei pentru plata apei calde! La Asociatia de locatari nr. 15 din cartierul craiovean Brazda lui Novac i s-a explicat cu seninatate ca, avind in vedere ca este singura persoana care nu are montate apometre, trebuie sa plateasca diferenta dintre consumul total inregistrat de apometrul general de pe scara blocului si consumurile inregistrate de apometrele individuale ale vecinilor de bloc.

Caragiale ar fi palit de invidie…

Disperat si nelamurit de cum se poate trece peste logica in virtutea unor cifre care evident ca nu erau cele reale, Mihai Abiculesei a pornit pe drumul lung si anevoios al petitiilor catre cei care ar fi putut sa faca lumina si sa-l salveze de la faliment. Avea insa sa afle pe pielea lui ca in spatele usilor la care omul de rind bate in cautare de ajutor se afla numai surzi. Si, daca nu sint surzi, sint indiferenti. Si, daca nu sint indiferenti, sint incompetenti.

„Am facut plingere la Directia Coordonare Asociatii de Locatari, unde domnul Marian Guibelan mi-a dat dreptate si mi-a spus ca o sa ia legatura cu Asociatia nr.15. Dupa o luna de asteptat un raspuns, am mers iar acolo. «O sa formam o echipa, vom verifica si o sa-ti comunicam acasa», mi s-a spus de aceasta data. Dupa o luna si jumatate, am primit raspunsul. Nu imi era favorabil. Cu mare greutate, pe 21 august am reusit sa obtin audienta la domnul primar Bulucea. Cind a auzit de necazul meu, a exclamat: «Mai, da-i naibii! 199 de metri cubi de apa rece si 66 de apa calda consuma o jumatate din Craiova!» A inminat petitia mea unui functionar si i-a spus sa i-o prezinte in sedinta operativa. Mi-au dat un numar de inregistrare si mi-au spus sa vin dupa 15 zile. Dupa doua saptamini, nu-mi mai gaseau numarul petitiei in registru. M-au chemat a doua zi. A doua zi mi-au gasit numarul, dar nu mi-au gasit petitia. Mi-au cerut sa aduc o copie. Le-am dat-o pe loc. Mi-au spus sa astept. Dupa o saptamina am revenit la doamna secretara si mi-a spus sa astept raspunsul de la domnul Giubelan. L-am primit. Acelasi pe care mi-l daduse initial, cind ma dusesem la dumnealui“.

E o suma aberanta…, dar sa plateasca!

Contactati de domnul Abiculesei, nu am putut decit sa refacem traseul acestuia in cautarea unui raspuns. „Ia uitati, tocmai acum am primit un raspuns de la Regia de Apa. E cald, caldut“, ne-a intimpinat amabil Marian Giubelan, sef Serviciu Coordonare Asociatii de Proprietari. In raspunsul „caldut“ se mentiona ca, in urma verificarii metrologice, s-a constatat ca totul este in regula cu contorul de apa montat in scara blocului N3, unde locuieste Mihai Abiculesei. „Sint asociatii care fac inchiderea facturii pe cei fara apometre. Repartizarea cheltuielilor se stabileste numai printr-o hotarire a adunarii generale a asociatiei de locatari. Daca ei au hotarit asa!… Totodata insa, este dreptul proprietarului sa conteste metoda de calcul“, ne-a spicuit Marian Giubelan din normele metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, tinind sa sublinieze ca asociatia este cea care face imparteala si, prin urmare, nici primaria, nici Regia de Apa nu au nici o treaba…

La Asociatia nr.15 am gasit-o doar pe Maria Chesnoiu, administratoare, care, surpriza, era perfect de acord ca pensionarului Abiculesei i s-a facut o nedreptate! „Intr-adevar, este o suma fantastica! Dar, uitati-va, totul a fost facut conform procesului-verbal incheiat cu Regia de Apa. Si daca regia asa imi face procesul-verbal, eu asa fac! Asta a fost modalitatea de calcul, avind in vedere ca era prima luna in care se montasera apometrele pe scara blocului, iar noi nu aveam cum sa nu platim factura! E o aberatie sa spui ca domnul Abiculesei ar fi consumat atit, dar eu nu am ce sa fac“… Telefonul suna, administratoarea Chesnoiu raspunde, se schimba la fata si tipa in receptor: „Nu va dau nimic prin telefon, doamna. Ca uite, din cauza dumneavoastra, a Regiei de Apa, imi vine mie pe cap Gazeta de Sud!“. Trinteste receptorul in furca si concluzioneaza: „Uite, asa fac. Nu se deplaseaza, cer date prin telefon si fac procesele-verbale cum vor! Ei au pierderi si fac numai polologhie si noi tragem ponoasele!“.

Contactat telefonic, directorul adjunct al Regiei Autonome de Apa si Canal Craiova a gasit de cuviinta sa-l mustruluiasca prin intermediul nostru pe pensionarul Abiculesei: „Daca nu-si pune apometre!…“. Revine apoi la sentimente mai bune si declina orice raspundere a institutiei pe care o conduce in pocinogul facut pensionarului: „Regia citeste contoarele din scara blocurilor, incheie procesele-verbale cu asociatiile de locatari, iar presedintele are obligatia sa stabileasca modul cum se impart cheltuielile intre locatari. Nu e treaba noastra“…Scurt si la obiect.

Epilog

Intre timp, Mihai Abiculesei si-a pus apometre. Dupa aceea a aflat ca primaria nu ar mai lua la socoteala ce inregistreaza apometrele… Si inca asteapta sa-i spuna cineva ca pentru luna iunie nu a fost „prostul care scapa turma“….

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS