22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeul de Arta din Calafat si-a redeschis portile

Muzeul de Arta din Calafat si-a redeschis portile

Dupa ample si anevoioase lucrari de restaurare, Muzeul de Arta Palatul Marincu din Calafat si-a redeschis ieri portile pentru publicul larg. Evenimentul a primit atentia cuvenita din partea muzeografilor si autoritatilor locale, constituindu-se ca o incununare a Zilelor Municipiului Calafat, desfasurate intre 4-11 mai.

Redeschiderea Muzeului de Arta din Calafat – mindria cetatenilor acestei localitati doljene – a avut darul de a-i mobiliza pe localnici cum nu s-a mai vazut pina acum. Orasul de pe malul Dunarii, altfel deosebit de linistit, a fost cuprins de forfota, zeci de oameni trebaluind in ultimele zile din zori si pina in miez de noapte pentru ca lucrurile sa mearga „snur“.

Grigorescu si Palady la loc de cinste

Manifestarile prilejuite de redeschiderea muzeului au avut parte de fastul cuvenit. Printre oaspetii acestui eveniment s-au numarat, alaturi de senatori, deputati, oficialitati locale si judetene, si invitati de peste Dunare: Ivan Percinski – viceprimarul orasului Vidin (Bulgaria), Goran Petrunovic – primarul orasului Zajecar (Serbia).

Cu aceasta ocazie, a avut loc vernisajul unei expozitii de arta plastica intitulata „Stramosii“, cuprinzind lucrari de baza din patrimoniul muzeului, cu precadere cele cu tematica istorica, dar si alte lucrari de mare valoare: „Bou sezind“, „La marginea padurii“, ambele apartinind lui Nicolae Grigorescu, ori lucrari de Theodor Palady, Aurel Nedel s.a.

In acelasi cadru, in Marea Sala a Oglinzilor – sala de bal de odinioara a Palatului Marincu – au sustinut un recital violonista Florentza Nicola, o tinara solista cu studii la Londra, incununate de numeroase participari si premii internationale, si pianista Corina Stanescu, de la Filarmonica Oltenia din Craiova. Au fost prezentate lucrari de George Enescu, Ciprian Porumbescu („Balada“), W.A. Mozart si Fritz Kreisler.

O premiera a constituit-o deschiderea pentru public a demisolului muzeului, unde a fost amenajata o expozitie de arta populara si etnografie – un mai vechi vis al muzeografilor calafateni, pus in practica prin sprijinul Muzeului Olteniei. Tot la demisol a fost vernisata si o alta expozitie de pictura, cuprinzind lucrari ale cunoscutului autor Marius Turaiche.

Lucrarile de restaurare vor continua

Printre oaspetii de onoare care au luat parte la redeschiderea Muzeului de Arta din Calafat s-au situat la loc de frunte Florentza Georgetta Marincu si sotul ei, Ilie Marincu, descendenti ai familiei care, cu aproape 90 de ani in urma, au donat orasului Calafat superba bijuterie arhitectonica unde este astazi muzeul. Ocazia a fost folosita si ca un prilej de consemnare a istoriei palatului si a familiei Marincu, o sala expozitionala fiind special amenajata pentru a gazdui documente, fotografii, busturi, toate legate de familia celui care a fost, o vreme, primar al orasului de pe malul sting al Dunarii, dar si de edificiul care, anul viitor, va aniversa 100 de ani de la punerea pietrei de fundatie.

Muzeul a fost redat circuitului public, dar lucrarile de reparatii si restaurare vor continua, Ministerul Culturii si Cultelor alocind in acest scop 1,5 miliarde de lei pentru anul 2003, cu promisiunea ca va aloca o suma similara si in 2004.

„Trebuie mentionat ca, de curind, edificiul a fost cuprins in patrimoniul national de istorie si arhitectura, gratie ministrului culturii, academician Razvan Theodorescu, care a urmarit indeaproape mersul lucrarilor de restaurare, in cursul anului trecut fiind prezent de doua ori la Calafat – 23 august si 4 decembrie, ultima data findu-i conferit si titlul de cetatean de onoare al municipiului“, a mentionat Alexandru Pirvan, directorul muzeului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS