13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal50 de salariati fac greva la poarta, iar 20 lucreaza dupa program normal, paziti de bodyguarzi

50 de salariati fac greva la poarta, iar 20 lucreaza dupa program normal, paziti de bodyguarzi

La Fabrica de aparataj SEVAM Drobeta Turnu Severin, situatia este departe de a fi rezolvata. Celor trei procese intentate de salariati patronatuliu le va urma un al patrulea, pentru interdictia aplicata angajatilor de a intra in intreprindere. Aproximativ 20 de agenti de paza asigura securitatea fabricii.

Desfiintarea, in mod unilateral, a contractelor individuale de munca ale salariatilor, ca urmare a unui caz de „forta majora“, nu se justifica, dupa declaratiile liderilor de sindicate din Mehedinti. „Noi am incetat greva si trebuia sa vina partea italiana si sa semneze protocolul de incheiere a grevei. Partea italiana nu s-a prezentat, dar a trimis un fax in care preciza ca a incetat contractele individuale de munca. Desi ne prezentam zilnic la poarta intreprinderii, nu au acces in fabrica decit cei care au lucrat si pina acum. Noi am fost anuntati ca nu avem acces in fabrica. Credem ca acest lucru este o masura unilaterala luata in dezavantajul lor, pentru ca, daca activitatea era incetata total, trebuia sa nu-i primeasca nici pe cei care au lucrat inainte. Vom face o noua actiune in instanta, pentru a ne cere drepturile. Italienii nu pot sa incalce legea pe teritoriul Romaniei“, a spus Marian Henta, liderul de sindicat de la SEVAM Drobeta Turnu Severin.

Italienii sfideaza legislatia romana si oficialitatile locale

In ciuda deciziei luate de patronatul italian, 50 de muncitori protesteaza in continuare la poarta fabricii, in timp ce aproximativ 20 continua sa lucreze in intreprindere. Comunicatul italienilor a fost trimis catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura, precum si catre Prefectura Mehedinti, dupa o runda de negocieri intre administratie si salariatii care se afla in greva de aproximativ trei luni, negocieri care au fost mediate in cadrul Comisiei de dialog social a prefecturii. Masura luata de patronul italian Lorenzo Sartor este considerata ilegala de catre sindicalisti, in conditiile in care, prin contractul de privatizare, italienii se obligau sa pastreze toti salariatii timp de trei ani. Patronul italian al SC SEVAM SA a refuzat, pe toata perioada conflictului de munca, sa delege o persoana care sa negocieze cu sindicatele. El s-a aflat doar o singura data in Romania, dar si atunci a refuzat dialogul. Sindicalistii au incercat sa discute cu administratorul delegat care coordoneaza in prezent activitatea, insa acesta nu s-a intilnit decit o data cu grevistii. Mai mult, incercarile repetate ale reprezentantilor prefecturii de a solutiona conflictul de munca au ramas fara ecou. In aceste conditii, ei au solicitat emiterea unei ordonante prezidentiale prin care sa li se permita intrarea in unitate si reluarea activitatii. SEVAM Drobeta Turnu Severin are ca profil de activitate productia de aparate de masura si control, dar in ultima vreme s-a specializat in mecanica fina. SEVAM a fost preluata, in aprilie 1999, de societatea italiana CMS SRL, care nu a mai incheiat in luna aprilie cu salariatii un nou contract colectiv de munca. Procesul de privatizare a intreprinderii este verificat in aceasta perioada de institutiile abilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS