24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii din Craiova după evaluarea naţională: Subiectele au fost uşoare, a fost greu cu masca

Elevii din Craiova după evaluarea naţională: Subiectele au fost uşoare, a fost greu cu masca

„Subiectele au fost uşoare, dar a fost greu să lucrăm cu masca pe gură şi nas pentru că respiram greu“. Acestea au fost primele declaraţii oferite de elevii din Craiova, la ieşirea din sălile de examen, după prima probă scrisă din cadrul evaluării naţionale.

La nivelul judeţului Dolj, ieri au fost prezenţi 4.418 elevi în sălile de examen şi au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română. Din datele Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj rezultă că au lipsit la această probă 399 de elevi din cei înscrişi. Nu au fost candidaţi eliminaţi şi nici situaţii în care temperatura să pună probleme elevilor şi să nu aibă acces în sălile de examen. În judeţul Dolj au fost 157 de centre de examen.
Emoţiile au fost la cote maxime pentru elevi, dar şi pentru părinţi, care nu s-au dezlipit de gardul centrelor de examen. Elevii au avut la dispoziţie 120 de minute ca să răspundă la cerinţele de la examen.

La ieşirea din săli, elevii au declarat că subiectele au fost uşoare, dar că a fost greu să se descurce cu masca

Subiectele la prima probă scrisă


La Subiectul I, elevii a trebuit să răspundă mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – „Zborul“ de Sorin Titel.
La Subiectul I B, absolvenții de gimnaziu au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct.
La Subiectul II B, candidații au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.


La ieşirea din săli, elevii au spus că subiectele au fost uşoare. Mai dificil a fost să respire.

„Au fost subiecte uşoare, accesibile pentru toţi elevii. Ca şi cerinţe, mai dificilă a fost compunerea în care trebuia să motivăm apartenența la genul epic a textului de la primul punct. Nu ne aşteptam, dar am reuşit să atingem cerinţele. De fapt, cel mai dificil a fost cu masca, pentru că a fost greu să respirăm. Au fost şi emoţiile“, a spus un elev de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“din Craiova.


Elevii au însă speranţe că vor lua note mari la prima probă scrisă a evaluării naţionale. „A fost accesibil. Cred că vor fi note mari în această sesiune dacă va fi aşa şi la matematică. Este un pic dificil cu masca pentru că ne încurcă mai ales când trebuie să ne uităm în josul paginii. Respirăm greu şi transpirăm, dar aşa a fost să fie în această sesiune“, a declarat un elev de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.

Evaluarea la nivel naţional

Din datele transmise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării reiese că la proba scrisă de limbă și literatură română au fost prezenți 161.038 de candidați. Au lipsit 11.490 (6,7%) de candidați. Dintre aceștia, 166 de candidați se află în izolare, iar alți 18 sunt spitalizați/carantinați. Un singur candidat a avut temperatura peste maximul admis. Elevul este din Constanţa. Acesta va susține examenul în etapa specială, din data de 29 iunie.

Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați trei candidați, lucrările acestora fiind notate cu 1.
Următoarea probă va avea loc miercuri, 17 iunie, la matematică, iar ultima probă, la limba și literatura maternă, va fi susținută joi, 18 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.
Pe 22 iunie se vor afişa primele rezultate, iar contestaţiile se depun pe 22 şi 23 iunie, atât fizic, cât şi în format on-line.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS