22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Teză la radio" cu inspectorul general adjunct Alexandru Gîdăr

„Teză la radio” cu inspectorul general adjunct Alexandru Gîdăr

-

Inspectorul şcolar general adjunct Alexandru Gîdăr a fost prezent la emisiunea „Teză la radio” de la Radio Sud şi a explicat cum se vor ocupa posturile didactice din unităţile şcolare din Dolj. El a precizat că încadrările sunt făcute pe vechile planuri-cadru, care nu vor lua în calcul reducerea numărului de ore la învăţământul primar şi la gimnaziu.

Drepturile profesorilor cu contract pe durata viabilităţii postului


O altă noutate în acest an este că profesorii repartizaţi pe durata viabilităţii postului pot participa la anumite etape de mobilitate.

„La configurarea posturilor la nivelul unităţii şcolare, titularii sunt cei care sunt prioritari. Urmează apoi debutanţii care au obţinut un post vacant şi l-au ocupat prin repartizare publică cu notă peste 7, dar nu au obţinut definitivarea. Mai este şi personalul care este repartizat pe durata viabilităţii postului, de un an sau mai mulţi ani. Aceşti colegi care sunt pe viabilitatea postului sunt oarecum o prelungire a fostului articol 253 care a fost declarat neconstituţional. Este vorba de titularizarea la nivelul unităţii şcolare. Ei pot să intre în anumite etape ale mişcării de personal cum ar fi completarea normei. Au şi o portiţă de pretransfer şi de transfer în care pot să intre, dar tot pe viabilitatea postului”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Alexandru Gîdăr.

Profesorii cu contract pe viabilitatea postului au prioritate la titularizarea pe postul pe care îl ocupă.

„Dumnealor au ocazia, conform metodologiei, de a se stabiliza pe post prin participarea la concursul naţional. Dacă obţin peste nota 7 pot rămâne titularii de drept, cu contract pe perioadă nedeterminată. Trebuie ca directorul să le scoată postul la concurs viabil pe 4 ani. Ei au acest avantaj. Dar dacă obţin sub 5 îşi pierd toate drepturile pe care le-au obţinut anterior”, a explicat inspectorul şcolar general adjunct Alexandru Gîdăr.

Cum pot rămâne la catedre prtofesorii pensionabili

Şi în privinţa păstrării la catedre a profesorilor care îndeplinesc vârsta de pensionare sunt noutăţi. La nivelul judeţului Dolj, nu pot rămâne la catedră profesorii care predau anumite discipline la care au fost făcute restructurări şi în anii anteriori.

Din emisiune puteţi afla şi când se vor afişa primele liste cu posturile didactice care trebuie ocupate în anul şcolar 2020-2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Festivalul Internațional Shakespeare împânzește Craiova și cheamă publicul să...

La 30 de ani de existență, Festivalul Internațional Shakespeare,...

ȘTIRI GdS