13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanteSe măreşte valoarea ajutorului de deces

Se măreşte valoarea ajutorului de deces

În fiecare an, valoarea ajutorului de deces se modifică în funcţie de salariul mediu brut care stă la baza fundamentării legii bugetului asigurărilor sociale. În 2020, ajutorul de deces creşte cu 266 de lei faţă de 2019.

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale a fost publicat pe site-ul guvernului pe data de 17 decembrie 2019. Proiectul de act normativ este fundamentat pentru un câştig salarial mediu brut mai mare decât cel stabilit pentru anul 2019. În funcţie de acest indicator se majorează anumite sume de plată către populaţie. Cum ar fi valoarea ajutorului de deces.

Aşadar, la art. 15 din proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale se prevede: „Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei“. În 2019, câştigul salarial mediu brut pe baza căruia s-a fundamentat bugetul asigurărilor sociale a fost de 5.163 de lei.

Ajutorul de deces va fi de 5.429 de lei

Ajutorul de deces este stabilit, prin lege, la nivelul salariului mediu brut. Primul efect al unui câştig salarial mediu brut pe economie mai mare decât cel valabil în 2019 este acela că se majorează cuantumul ajutorului de deces acordat de stat în cazul decesului persoanei asigurate, dacă legea va fi adoptată în acest format. La art. 16 din proiectul de lege amintit se prevede că ajutorul de deces în anul 2019 va fi de 5.429 de lei. Astfel, ajutorul de deces va fi mai mare cu 266 de lei, ca valoare, faţă de cel din 2019.


Deci, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, rudele care se ocupă de înmormântare primesc ajutor de deces de 5.429 de lei. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi de 2.715 lei.

Valoarea ajutorului de deces creşte după adoptarea legii


Ajutorul de deces se majorează după ce se adoptă legea bugetului asigurărilor sociale. Până atunci, rudele celor care decedează în ianuarie 2020 vor primi tot ajutorul de deces valabil pentru anul 2019. Astfel, în 2019, statul a acordat un ajutor de deces de 5.163 de lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces era de 2.582 de lei.


Ajutorul de deces se ridică de la Casa Judeţeană de Pensii Dolj. Ajutorul se încasează în termen de trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Au dreptul să ridice ajutorul de deces rudele de gradul I şi alte persoane. Pot încasa ajutorul persoanele care au susţinut cheltuielile cu înmormântarea defunctului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS