Reguli noi pentru ajutorul de deces

Înainte se putea încasa ajutorul de deces de la Casa de Pensii doar de către urmașii pensionarilor care au decedat. De anul acesta, se va plăti acest ajutor tot de către Casa de Pensii și în cazul decesului persoanelor care au venituri salariale.
Autori


Dacă până anul acesta ajutorul de deces se plătea de la Casa Județeană de Pensii în cazul decesului unui pensionar, din acest an familia îl va încasa de la Casa de Pensii şi în cazul în care decedatul este asigurat, adică salariat. De pe 7 ianuarie 2018, ajutorul de deces a crescut la 4.162 de lei, pentru asigurați și pensionari, de la 3.131 de lei, cât era în 2017.

De anul acesta, ajutorul de deces în cazul trecerii în neființă a unei persoane asigurate (salariat sau alte categorii de persoane care obțin venituri pentru care se plătesc contribuții la asigurările sociale) se plătește de către Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. Până acum, de la CJP se achita doar ajutorul de deces în cazul morţii pensionarilor și al soțului sau soției unui pensionar. Ajutorul de deces pentru persoanele asigurate se plătea de către angajator, iar acesta își deducea ulterior suma din contribuțiile la asigurările sociale (CAS) pe care trebuia să le achite către stat. De anul acesta însă, de când sarcina contribuțiilor a trecut de la angajator la angajat, firmele nu ar mai avea din ce să deducă acești bani. Astfel că legiuitorii au decis ca și rudele persoanelor asigurate care decedează să se adreseze tot Casei de Pensii de pe raza județului în care a avut domiciliul asiguratul decedat. „Pentru asigurații cu domiciliul în Dolj care au decedat, ajutorul de deces se încasează de la Casa de Pensii de către persoanele îndreptățite să primească acest ajutor. Rudele de gradul întâi ale decedatului trebuie să aducă certificatul de naștere, cel de căsătorie, cartea de identitate și certificatul de deces al asiguratului. Alte persoane care solicită ajutorul de deces pentru asigurat trebuie să aducă, pe lângă certificatul de deces, și o declarație notarială prin care spun că au suportat cheltuielile de înmormântare ale asiguratului. În plus, persoanele care solicită ajutorul de deces trebuie să demonstreze calitatea de asigurat a asiguratului, adică să prezinte o adeverință de la angajatorul decedatului, din care să rezulte că acesta a fost asigurat. De asemenea, trebuie să mai prezinte și un extras din REVISAL, eliberat tot de către angajator“, a precizat directoarea executivă a CJP Dolj, Daniela Licu. Extrasul din REVISAL este solicitat de Casa de Pensii ca măsură de siguranță, pentru a se vedea exact dacă acea persoană era salariată, deci asigurată, din cauză că declarațiile pe luna în care decedează un salariat sunt depuse la Fisc până pe 25 ale lunii următoare, astfel că instituția care plătește ajutorul de deces – Casa de Pensii – ar putea verifica abia după o lună calitatea de asigurat, însă ajutorul de deces trebuie plătit în câteva zile.

Ajutorul de deces se va plăti în interval de trei zile, în loc de o zi

O altă modificare care a intrat în vigoare anul acesta este aceea că ajutorul de deces nu se mai achită în termen de o zi de la solicitare, ci legea prevede acum că se achită în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. În trei zile se acordă atât ajutorul în cazul decesului unui asigurat, al unui pensionar, cât și al decesului unui membru al familiei celor asigurați. „Noi am afișat la Casa de Pensii un grafic în care se plătesc banii de acum înainte. Persoanele care depun actele luni, marți și miercuri vor primi banii joi, iar persoanele care depun joi și vineri actele, vor primi ajutorul de deces luni“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.


Ajutoare de deces plătite în cuantum diferit, în luna ianuarie

În debutul anului 2018 a apărut și o situație ieșită din comun. Din cauză că Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2018 s-a publicat în Monitorul Oficial abia pe 6 ianuarie, ajutorul de deces care s-a acordat a fost în cuantum de 3.131 de lei pentru cei decedați înainte de 6 ianuarie, iar familiile celor care au decedat după 7 ianuarie au încasat 4.162 de lei. Această sumă de 4.162 de lei se va acorda în continuare sub forma ajutorului de deces pe tot parcursul anului 2018. Pentru soțul sau soția persoanei asigurate sau a pensionarului, ajutorul de deces este jumătate din ajutorul acordat pensionarilor sau angajaţilor. Cuantumul ajutorului de deces se schimbă în fiecare an, suma fiind egală cu salariul mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.Comenteaza acum

Alte stiri

7 aprilie 2019

Gorj: Fosta șefă a Casei de Pensii a încetat din viață

Fosta directoare a Casei Județene de Pensii Gorj, Rodica Ghimiș, a încetat din viață duminică. Rodica Ghimiș era pensionară și conducea organizația de seniori la PNL Gorj. În urmă cu mai multe zile, fosta directoare a suferit un accident ...
15 martie 2019

Încep biletele de tratament, prin Casa de Pensii

Casa Județeană de Pensii Dolj informează că de luni, 18 martie, începe prima serie de bilete de tratament. Pensionarii selectați pot merge în stațiunile și unitățile cu care are contract Casa Națională de Pensii, respectiv Bala, Amara, Pucioasa ...

Sumarul ediției de miercuri, 17 ianuarie 2018

Actualitate

» Dăncilă, prima declaraţie ca premier desemnat: “Este importantă punerea în practică a programului de guvernare; pregătim preluarea preşedinţiei Consiliului UE”
» MAI a actualizat lista cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor
» Atenţionare de călătorie în Turcia din cauza condiţiilor meteo severe
» Viorica Dăncilă, acceptată premier de președintele Klaus Iohannis

Interviu

» Constantin Florea, inspectorul-şef al ISU „Oltenia“: „330 de spaţii nu au autorizaţie pentru securitatea la incendiu“

Publireportaj

» Un investitor german va crea 500 de locuri de muncă la Craiova
» Derulare proiect „DEZVOLTAREA FIRMEI SC TRANS FAG SRL”
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul „Schimbare de destinaţie din birouri în centru de zi pentru persoane vârstnice, extindere şi etajare de la P la P+2, împrejmuire teren, puţ forat, bazin etanş vidanjabil, platformă pavată”, SMIS 115458

Local

» Amenzi mari pentru cine nu-şi curăţă zăpada din faţa imobilului
» Şedinţa Consiliului Prefectural Olt se mută la Corabia
» Un mort şi patru răniţi într-un accident cumplit
» România a introdus taxe pe ţigările electronice
» Casele de marcat cu jurnal electronic, obligatorii de la 1 iunie
» A intrat în vigoare Legea prevenirii
» 18 incendii în Mehedinţi în primele două săptămâni din 2018

Dolj

» Aproape 10.000 de pensionari din Dolj vor avea pensiile mărite, din ianuarie
» Fostul primar din Prundeni, în arest la domiciliu
» Capotescu rămâne în arest preventiv
» Poveşti de viaţă din căminul de bătrâni: „Când îţi iubeşti familia nu prea ai cum să ai regrete“
» Cadastru gratuit pentru 15 comune doljene
» Încă două autoutilitare pentru ridicări auto la Craiova
» Iarna blândă scade costurile cu încălzirea
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Două spectacole marca Teatrul ACT București, programate în ianuarie și februarie la Teatrul “Colibri”
» Craiova: O femeie a fost rănită pe o trecere de pietoni de pe bulevardul Dacia (VIDEO)
» Încă două autoutilitare pentru ridicări auto la Craiova
» Craiova: Tramvai deraiat pe strada Henry Ford (galerie foto)
» Dolj: Activitatea pe 2017 a poliţiştilor Serviciului pentru Imigrări a fost evaluată

Gorj

» Peste 20.000 de maşini au fost înmatriculate anul trecut
» Încă o amânare pentru Pandurii în dosarul falimentului
» Şefii ISJ s-au ales cu plângere penală pentru neacordarea sporului de calculator
» Anchetă la operatorul de apă Aparegio
» Agenţii economici nu au renunţat la munca „la negru“
» Primăria aşteaptă să scadă preţul pentru a cumpăra Casa de Cultură a Sindicatelor
» Gorj: Anchetă după ce un bărbat a bătut un elev în curtea unei şcoli din Peştişani
» Gorj: Drumul DN 67 C Novaci-Ranca, închis circulației
» Gorj: Autobuz plin cu muncitori, răsturnat la Drăguțesti
» Gorj: Trei tiruri sunt blocate în Defileul Jiului
» Gorj: Anchetă după ce un bărbat a bătut un elev în curtea unei şcoli din Peştişani
» Gorj: Zeci de acţiuni ale poliţiei în şcoli şi licee

Olt

» Olt: Alimente și o vorbă bună pentru 50 de familii din Corbu (VIDEO)

Vâlcea

» Vâlcea: Zăpadă și polei pe DN 7. Șapte autocamioane oprite pe un sens de mers
» Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, convocat ca urmare a atenţionărilor meteo “Cod Galben” şi “Cod Portocaliu”

Sport

» SCM luptă la Brașov
» Alex Mitriță a semnat cu echipa de suflet
» Răzvan Burleanu: Nu mai fac absolut nici un compromis

Bani & Afaceri

» ANAF pune piedică donaţiei de 2%

Educatie

» „Fierbe“ învățământul din Dolj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top