Criza forței de muncă se adâncește

Firmele locale găsesc cu greu muncitori, atât în domeniul construcțiilor, cât și în alte domenii de activitate
Autori


Zeci de firme oferă sute de locuri de muncă în Dolj, însă cu greu se găsește personal care să le ocupe. Personalul calificat și necalificat preferă să lucreze în străinătate, pe salarii de patru-cinci ori mai mari decât în țară, în timp ce societățile locale motivează că nu pot susține salarii așa de mari pentru a-și atrage și păstra forța de muncă bine pregătită. Ce este de făcut?

Criza forței de muncă se adâncește din ce în ce mai mult, iar din această cauză au de suferit firmele private care au activitate intensă și nu găsesc personal cu care să lucreze. Dacă înainte de criză patronii își permiteau să le spună angajaților celebra frază „Poți să pleci, mai sunt zece ca tine la ușă care așteaptă să îți ia locul!“, acum antreprenorii privați încearcă cu disperare să facă angajări și nu vine nimeni. În timp ce firmele caută intens persoane calificate și necalificate pentru a-și desfășura activitatea la nivel local, forța de muncă își caută de lucru peste graniță, iar mulți dintre tinerii apți de muncă, dar care trăiesc din ajutoare sociale, sunt greu de convins să muncească.

Potrivit datelor furnizate săptămâna trecută de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, în judeţ erau disponibile 323 de locuri de muncă, oferite de 42 de angajatori. Marţi figurau pe site-ul AJOFM Dolj 519 posturi vacante în județ. „Angajatorii din județul Dolj care oferă locuri de muncă activează în domenii precum: construcții, confecții, protecție și pază, panificaţie, comerț, vânzări. Perioada în care acești angajatori își găsesc personalul calificat de care au nevoie diferă de la un caz la altul, în funcție de numărul posturilor oferite, dar și de specificul acestora, de la data anunțării locurilor de muncă vacante și până la comunicarea ocupării acestora putând trece de la câteva zile până la o lună sau chiar mai mult“, au răspuns reprezentanții AJOFM Dolj, la solicitarea GdS.

Care sunt cele mai căutate meserii

De regulă, firmele nu găsesc personal cu studii medii, însă în ultima perioadă există o criză de personal chiar și în rândul unor profesii ce necesită studii superioare. „Cele mai căutate ocupații sunt cele de calificați cu studii medii (electricieni, mecanici, sudori, lăcatuși, stivuitoriști, șoferi), dar și cele de ingineri, IT-iști și reprezentanți vânzări“, a precizat, pentru GdS, George Decebal Păunescu, managerul firmei de recrutare Manpower, din Craiova.

Dacă efectuăm o analiză a pieței muncii în funcție de cât de căutați sunt muncitorii necalificați, față de cei calificați, aceștia din urmă sunt preferați de mai multe firme locale, însă se știe că profesioniștii sunt greu de găsit. „Muncitorii necalificați sunt, în general, destul de căutați. Însă, având în vedere că numai o parte a companiilor locale folosesc astfel de forță de muncă, cele mai căutate meserii sunt cele tehnice, adică de muncitori calificați. De exemplu: electrician, mecanic, frezor, șofer profesionist, sudor. Specialiștii în aceste meserii sunt cel mai greu de găsit din două motive: tinerii absolvenți nu sunt suficient de mulți și de pregătiți de către școală pentru a da randament încă de la angajare, iar profesioniștii cu experiență au început să migreze masiv către alte țări din Europa, unde salariile sunt mult mai atractive“, a mai menționat managerul Manpower.

Față de alți ani, la ora actuală, companiile pot aștepta de la între una și șase luni, „atunci când postul vacant are importanță strategică și necesită un angajat care să îndeplinească toate criteriile de selecție“, a explicat George Decebal Păunescu.

Firmele private nu mai știu unde să mai caute angajați

O firmă cu tradiție în industrie caută muncitori încontinuu, de aproape doi ani. „Găsim foarte, foarte greu muncitori calificați, în special sudori. Mulți dintre muncitorii calificați au plecat peste graniță. Durează chiar și câteva luni până când găsim persoana potrivită ca să ocupăm un post. Mai sunt situații în care tinerii acceptă să lucreze, iar după cinci-zece zile renunță“, a spus reprezentanta unei firme craiovene din domeniul industriei.


Criză de muncitori este și în construcții. „Sunt greu de găsit muncitori calificați, pentru că nu prea mai sunt școli care să pregătească astfel de persoane, dar sunt greu de găsit și tineri necalificați. În străinătate este cerere mare de muncitori nu doar în construcții, ci și în alte domenii, pentru că economiile lor sunt în dezvoltare. În străinătate, un muncitor calificat câștigă 1.500-2.500 de euro pe lună, pe când la noi primeşte 2.500 de lei (circa 537 de euro – n.r.). Deci câștigă de patru-cinci ori mai mult în străinătate. S-a întâmplat să plece și dintre angajații noștri mai tineri, dar puțini. Când aveau deja semnate contractele cu firma din străinătate, și-au dat demisia și au plecat. În general, cei care și-au întemeiat familii aici nu mai pleacă“, a spus directorul firmei Recon, Marian Petcu.

Ce se poate face de acum încolo

Ce soluții există pentru a elimina criza de personal de pe piața muncii? O măsură de durată ar fi aceea ca firmele să majoreze salariile pentru posturile pentru care nu găsesc angajați, lucru care se face deja, dar cu pași mărunți. Pentru unii meseriași care se găsesc cu dificultate, piața a început să reacționeze, astfel că sunt meserii pentru care angajatorii oferă salarii motivante. Totuși, aceste salarii nu sunt nici pe departe la nivelul celor încasate de respectivii specialiști din alte țări. „În domeniul construcțiilor, cei mai mulți dintre cei calificați pleacă în Anglia, pentru că acolo sunt cele mai mari salarii în acest domeniu. Ca soluții pentru menținerea angajaților buni în țară ar fi creșterea salariilor, dar firmele nu au contracte așa de multe și lucrări foarte mari să își permită să plătească salariile din străinătate. În domeniul construcțiilor, ca să vină oamenii buni să lucreze, ar fi nevoie ca salariul în acest sector să ajungă la minimum 750 de euro net (circa 3.500 de lei – n.r.), ceea ce este imposibil în acest moment. Noi suntem o firmă cu 400 de angajați și avem salarii mai mari decât alte firme, dar nu ne putem permite să susținem salarii apropiate de cele din Occident“, a spus Marian Petcu, de la Recon.

Managerul Manpower spune că este foarte important învățământul dual, care să creeze exact specialiștii de care au nevoie firmele: „Cea mai la îndemână soluție, deja implementată în orașele cu o rată a șomajului foarte mică, este organizarea unor clase în cadrul școlilor de meserii în care elevii să învețe exact ce solicită angajatorii și apoi să primească un loc de muncă. Aceste clase au, de obicei, susținerea logistică a firmelor interesate să își formeze viitorii angajați și pot deveni în scurt timp o sursă importantă de muncitori calificați și un important factor de reducere a ratei șomajului. Primii pași au fost făcuți și în Craiova, însă mai sunt multe lucruri de pus la punct în acest sens“.

Limitarea ajutoarelor sociale, încă o idee

Antreprenorii craioveni consideră că pentru a fi stimulați să muncească tinerii care stau pe ajutoare sociale ar trebui să se implementeze măsuri legislative ca în alte țări. „În alte state, dacă o persoană aflată în șomaj refuză două oferte de muncă fără niciun motiv, atunci i se taie ajutorul de șomaj. Tot așa ar trebui să se implementeze și în România în cazul celor apți de muncă și care primesc ajutoare sociale. Dacă a refuzat două oferte de muncă, atunci să i se taie ajutorul social“, a precizat un antreprenor craiovean.

„Cei care stau pe ajutoare sociale s-au obișnuit așa. Stadiul lor de educație nu le permite să muncească pe un salariu cert. Preferă să lucreze două-trei luni în străinătate, în agricultură, după care vin în țară să încaseze ajutoare sociale“, a spus un reprezentant al mediului local de afaceri.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 15 martie 2018

Actualitate

» Noi sancţiuni împotriva Rusiei, adoptate de Statele Unite din cauza unor atacuri cibernetice
» Care este cea mai fericită ţară din lume
» Iohannis: Regret că manifestările şi proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal
» Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, şi adjunctul sau, audiaţi în 21 martie la CSM
» Site-ul ANAF nu poate fi accesat momentan din cauza unor lucrări de mentenanţă
» Inspecţia Judiciară: Procurorii care s-au ocupat de dosarele poliţistului acuzat de pedofilie nu au săvârşit abateri disciplinare
» Numărul celor ucişi de gripa în România a ajuns la 101
» Loteria bonurilor fiscale continuă cu o nouă extragere în data de 18 martie
» Clienţii CEC Bank nu vor putea folosi serviciile de Internet Banking şi Mobile Banking de vineri seară până duminică seară
» Guvernul a aprobat proiectul privind declaraţia unică pentru plata contribuţiilor
» Mihnea Costoiu, la DNA
» Ministrul Sănătăţii: Problema imunoglobulinei este rezolvată, iar tratamentul va ajunge la pacienţi curând

Publireportaj

» Diversificarea gamei de produse în cadrul SC Actawin Group SRL
» Sezonul 2018 La Cișmea Mârșani debutează cu Demo Nunta

Local

» Dealer de droguri din Slatina, implicat în moartea tânărului din Pitești
» Tir răsturnat la Malovăţ
» Oamenii legii, pe urmele elevilor chiulangii
» Mai mulţi examinatori la SPCRPCIV Olt
» Poliţiştii au confiscat opt tone de material feros la Potcoava

Dolj

» Începe Concursul Internațional „Craiova Piano“
» O nouă specializare la CN „Elena Cuza“
» Ciobanul cu 150 de animale moarte: „Am rămas izolaţi, nu am putut să fac nimic pentru ele“
» Cum poți să te pensionezi dacă lucrezi în străinătate
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Volumul “Așa să crească iarba pe noi”, lansat sâmbătă la Biblioteca “Aman”
» Peste 23.000 de cărți funciare gratuite pentru doljeni
» Craiova: Secvență de viață tradițională doljeană la Teatrul Naţional
» Craiova: Şoferii care au forţat semaforul, sancţionaţi
» UPDATE – Dolj: Bărbat lovit de tren la Filiaşi

Gorj

» Demersuri pentru redeschiderea mai rapidă a Transalpinei
» Drum judeţean, modernizat cu aproape 30 de milioane de euro
» Spitalul Judeţean va primi un aparat RMN peste o lună
»  Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, marcată şi la nivelul judeţului Gorj
» Gorj: Accident rutier cu patru maşini implicate
» Gorj: Câine salvat dintr-un canal cu apă
» Gorj: Ninge la Rânca (VIDEO)

Olt

» Olt: Evaziune fiscală la o societate de colectare a fierului vechi
» Olt: Percheziţii la persoane bănuite de trafic de substanţe psihoactive (VIDEO)

Mehedinţi

» Mehedinţi: Minor lovit de o maşină pe trecerea de pietoni
» Mehedinţi: 250 de contravenţii, aplicate în ultimele 24 de ore

Sport

» Antrenoarea Claudia Ștef, mândră de piticii săi
» CSO Filiași, hotărâtă să câștige cu Deva
» Papură: Vrem să facem un joc bun la Cermei
» Badea îi cere Craiovei victoria la Ovidiu
» Fotbal / CCA l-a desemnat pe Horațiu Fesnic la FC Viitorul – „U” Craiova

Sanatate

» Vieți înecate în alcool și droguri

Magazin

» Totul despre infertilitate
» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Tort cu blat de ciocolată
» Bancul zilei

Top