Programul Start-up Nation: Cum poţi obţine 44.000 de euro

Autori


Antreprenorii care vor să se încadreze în condițiile de acordare a ajutorului de minimis trebuie să își pregătească de pe acum planul de afaceri. Obligatoriu, firmele trebuie să fie deschise după data de 30 ianuarie 2017 și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă. Din articol aflați detalii despre cum va putea fi accesat ajutorul de minimis și de ce aspecte trebuie să țină cont firmele când intenționează să atragă fonduri nerambursabile, fie că este vorba despre cele de la stat, fie despre bani europeni.

Persoanele care și-au deschis o firmă anul acesta după 30 ianuarie sau își deschid de acum încolo o societate cu obiect de activitate din diverse domenii vor putea accesa, luna viitoare, pe programul Start-up Nation România, un ajutor de minimis de la stat (adică fonduri guvernamentale nerambursabile) de până la 44.000 de euro, bani pe care antreprenorii îi pot folosi pentru a-și dezvolta afacerea.

Programul Start-up Nation trebuia să fie lansat pe 2 mai, dar în urma inadvertențelor semnalate inclusiv de mediul de afaceri, deschiderea finanțărilor a fost amânată. Totuși, cei care vor să acceseze ajutorul de minimis trebuie să își pregătească încă de pe acum planurile de afaceri. „Trebuie să știe clar ce afacere vor să desfășoare. Tu, ca antreprenor, trebuie să simți afacerea, să o trăiești. Se pot finanța mai multe tipuri de activități, pe mai multe domenii, cum ar fi pe producție, pe programare IT, activități creative, servicii, comerț și altele. Sunt mai multe coduri CAEN enumerate. Cel mai mare punctaj îl vor avea producția și programarea IT – câte 40 de puncte, industrii creative – 35 de puncte, servicii – 30 de puncte și comerț – 20 de puncte. Îți crește punctajul dacă jumătate din sumă se investește în echipamente“, a precizat reprezentanta firmei de consultanță Euroinffsolution, Mihaela Mocanu, prezentă la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV.

Pentru ca planul de afaceri să fie acceptat la finanțare trebuie ca aplicantul să obțină minimum 50 de puncte. Cererile de finanțare și planurile de afaceri se vor depune on-line, în interval de două săptămâni de la momentul la care se va deschide sesiunea. În principiu, dacă nu se mai modifică termenul de începere a depunerii de cereri de finanțare pe programul Start-up Nation, acesta ar urma să fie pe 15 mai 2017.

Punctajul crește dacă firma face angajări

Aplicanții trebuie să aibă firma deschisă după 30 ianuarie, data la care a intrat în vigoare OUG nr. 10/2017, care stabilește condițiile programului Start-up Nation. Dacă inițial era obligatoriu ca aplicanții să creeze minimum două locuri de muncă, acum are doar anumite avantaje la evaluarea planului de afaceri dacă face dovada că a angajat minimum două persoane cu normă întreagă.

În cazul în care potențialul beneficiar care dorește să primească ajutorul de minimis de 44.000 de euro de la stat dorește să beneficieze de punctaj mai mare la evaluarea planului de afaceri, atunci trebuie să facă angajări pe noua firmă. Beneficiarul trebuie să prezinte, după aprobarea cererii de finanțare, contractul individual de muncă al noului angajat, încheiat pe opt ore pe zi. Punctajul pe care îl primește aplicantul care are angajați va fi de 20 de puncte, în cazul în care creează două locuri de muncă permanente. De asemenea, se obțin 25 de puncte dacă antreprenorul aplicant încadrează în muncă minimum două persoane defavorizate sau absolvenți de diverse studii, din 2012 încoace, cu obligativitatea ca angajații să fie menținuți minimum doi ani.

Dacă cea mai mare parte din sumă trebuie investită în echipamente, utilaje și altele se obține punctaj mare. În cadrul activităților creative din educație și sănătate pot fi finanțate inclusiv cheltuieli de înființare a unui site. Nu poate fi folosit ajutorul de minimis pentru stocuri de mărfuri, nici pentru materii prime și nici pentru amenajarea sediului firmei. În schimb, chiria pentru spațiul în care se desfășoară afacerea și salariile pot fi suportate din ajutorul de minimis.

Cine are deja o afacere poate aplica dacă schimbă codul CAEN


Fiind vorba despre ajutor de minimis de până la 44.000 de euro, de la stat, nu există o cotă de contribuție a beneficiarului. Cine a mai avut o afacere poate să își mai deschidă o firmă și să acceseze ajutorul de minimis de 44.000 de euro, dar pentru a fi eligibil nu poate să aibă fix același cod CAEN ca pe firma cea veche, a explicat Mihaela Mocanu.

Potrivit graficului de implementare al programului Start-up Nation, publicat de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (instituție la care se vor depune cererile de finanțare on-line) înscrierea potențialilor beneficiari se va face în perioada mai-iunie 2017, iar afișarea listei cu aplicanții câștigători se va face în luna iunie. Consultantul Mihaela Mocanu a precizat că Normele de implementare ale programului trebuie să treacă de Camera Deputaților, dar că în acest stadiu al programului nu vor mai fi adoptate modificări majore față de ceea ce se cunoaște deja despre Start-up Nation. Calendarul exact al depunerilor va trebui să fie dat publicității în scurt timp după publicarea actului normativ.

Consultantul craiovean amintit a spus că există cerere pentru ajutoarele pe Start-up Nation, antreprenorii doljeni dorind să deschidă afaceri noi pornind de la saloane de coafură, măcelării și până la promovare pe site-uri web proprii pe care vor să le creeze prin acest program.

„Antreprenorii trebuie să fie foarte responsabili!“

Cei care au deja experiența atragerii de fonduri nerambursabile, chiar dacă este vorba despre fonduri europene îi îndeamnă pe toți antreprenorii care atrag bani europeni sau ajutoare de minimis să fie prudenți și extrem de serioși, dacă vor să acceseze astfel de fonduri. După trei proiecte cu finanțare europeană câștigate, antreprenorul craiovean Simona Ianoși a povestit la Alege TV din experiența atragerii de bani europeni și le-a adresat îndemnuri celor care vor să depună cereri de finanțare pe diverse programe europene sau guvernamentale.

„Primul proiect l-am depus în 2011, împreună cu soțul meu. Am depus cererea de finanțare, am câștigat-o, dar nu am știut că greul abia de acolo începe. Eram doi doctori care nu știam economie și nici prea mult management și fie depășeam termenele, fie sumele de bani pe care trebuia să le plătim pe echipamente se majoraseră. Deci, ne-am lovit de câteva probleme în implementare și atunci ne-am gândit că am făcut greșeala de a nu apela la un specialist, la o firmă de consultanță care să ne spună ce trebuie să facem mai departe. Antreprenorii trebuie să fie foarte responsabili în atragerea de fonduri! În primul rând, trebuie să știe foarte clar ce vor. Să aibă o idee (de afacere – n.r.) pe care să nu o mai schimbe pe parcurs“, a spus dr. Simona Ianoși, reprezentanta Centrului Medical Dr. Ianoși, la emisiunea „Economia Sudului“, precizând că, dacă o firmă se angajează prin cererea de finanțare că va face o anumită investiție cu banii nerambursabili, atunci fix acea investiție trebuie să o dezvolte cu banii. Sfatul Simonei Ianoși către cei care vor să acceseze fonduri de orice fel este acela că nu trebuie să se gândească la faptul că își asigură plata salariilor pe un an sau doi cu fondurile nerambursabile atrase, ci să se gândească exact cum să își dezvolte afacerea cu acei bani, pentru a produce mai departe, pe termen lung.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 12 aprilie 2017

Actualitate

» Trafic infernal la graniţele României în perioada Paştelui
» Ministrul Finanțelor: Contribuția la Pilonul II de pensii va fi luată în discuție în toamnă
» Atenţionare de călătorie în Portugalia, din cauza unei greve la aeroporturi în perioada 13-17 aprilie
» Politician italian: Italia a importat “infractori” români, România importă companii şi capital. Aceasta este Uniunea Europeană
» Guvernul vrea impozit de 10% începând din 2018, aplicabil venitului global al unei gospodării
» 2017, declarat de Guvern Anul Mărăști, Mărășești, Oituz
» Ministrul Educaţiei: Pentru prima dată, vom centraliza rezultatele evaluărilor de la clasele II, IV şi VI
» Comisia Europeană și Ungaria vor începe un dialog pe tema statului de drept
» ÎCCJ: Conducerea unui tractor pe drumurile publice de către o persoană fără permis nu este infracțiune
» Coadă de tiruri de zece kilometri la Giurgiu – Ruse. Şoferii nervoşi claxonează pe DN 5
» Suspect cu legături islamiste şi anarhiste, reţinut după atacul care a vizat autocarul BVB
» Parchetul General spune că este de acord cu propunerile Ministerului Justiţiei de modificare a codurilor penale
» Vladimir Putin: Relațiile dintre Rusia și SUA s-au deteriorat de la venirea lui Donald Trump la putere
» Exerciţiu de testare a sirenelor de alarmare în caz de dezastru: Peste 7.700 de sirene vor suna săptămâna viitoare în toată România 

Publireportaj

» Craiova riscă să rămână în zece zile cu gunoiul pe străzi
» Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” vă urează Paşte Fericit!

Local

» Accident la o grădiniță din Slatina: o fetiță de cinci ani a căzut de la etajul I
» Dan Dicu, haiducul din Bobiceşti
» Nestemata Olteniei ascunsă de ochii lumii: biserica de la Leleasca

Dolj

» Gropile de pe străzile Craiovei, „boală“ fără leac
» Cristian-Marian Șovăilă, noul subprefect de Dolj
» Boicot la evaluarea școlarilor de la Colegiul „Frații Buzești“
» Distribuitori de canabis pentru elevi și studenți, reținuți de procurorii DIICOT
» Scandal la Scoala din Vela
» Campioni la ajutoare sociale
» Deces cauzat de rujeola
» Cristian-Marian Șovăilă, noul subprefect al judeţului Dolj
» Craiova: “Nici măcar sfârșitul lumii?”, la Teatrul Naţional, pe 19 aprilie
» Dolj: Un proiectil neexplodat şi 27 de grenade, descoperite pe câmp şi în subsolul unei clădiri
» Şase persoane reţinute în urma unor percheziţii de amploare la traficanţi de droguri din Oltenia

Gorj

» Fetiţă de șase ani găsită înecată într-un pârâu
» Coloana Fără Sfârşit, monitorizată cu camere video
» Gorj: Accident rutier cu victimă încarcerată, la Târgu Jiu
» Gorj: Ciprian Florescu, instalat prefect săptămâna viitoare via Ministerul Educaţiei
» Gorj: Accident rutier soldat cu două victime la Câlnic

Olt

» Olt: Societate comercială, amendată cu 15.000 de lei pentru deţinere ilegală de cherestea

Mehedinţi

» Incendiile de pădure s-au înmulţit exponenţial în România. Gorjul şi Mehedinţiul, pe primele două locuri
» Mehedinţi: Trei tineri din Severin, prinşi de jandarmi cu pastile de ecstasy şi un cuţit

Vâlcea

» Vâlcea: Percheziţii domiciliare într-un dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de tâlhărie

Sport

» Fotbal / Liga Europa, sferturi de finală (tur)
» Turneu de fotbal la Cârna
» 11 medalii pentru karateka din Bănie
» Baschet (m): A doua înfrângere usturătoare pentru Craiova la Cluj
» Volei (m): SCM-U Craiova a învins Steaua. Oltenii şi-au asigurat o medalie
» Tenis: Halep, Begu, Niculescu și Cîrstea, în echipa de Fed Cup a României pentru meciul cu Marea Britanie

Bani & Afaceri

» Cât a încasat Fiscul de la firmele din Oltenia anul acesta
» Dumitru (Consiliul Fiscal): Statul va cheltui cu salariile bugetarilor jumătate din veniturile colectate în 2022, ceea ce este nesustenabil

Sanatate

» Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, în carantină – Cinci copii au murit în Dolj din cauza rujeolei, alți 38 – internați

Magazin

» Cele mai cunoscute tradiţii şi obiceiuri de Paşte
» Bancul zilei

Top