5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria le restituie craiovenilor impozitele încasate ilegal

Primăria le restituie craiovenilor impozitele încasate ilegal

În primăvara acestui an, oamenii stăteau la cozi imense la DIT Craiova ca să plătească impozitele. Acum municipalitatea le restituie banii doar dacă oamenii fac cerere în acest sens (Arhiva GdS)
În primăvara acestui an, oamenii stăteau la cozi imense la DIT Craiova ca să plătească impozitele. Acum municipalitatea le restituie banii doar dacă oamenii fac cerere în acest sens (Arhiva GdS)

Ani buni, Primăria Craiova nu a respectat o prevedere a Codului fiscal care acordă facilități proprietarilor de locuințe, în funcție de vechimea casei sau a blocului.
Încă din luna februarie, DIT Craiova le-a trimis cetățenilor la domiciliu decizii de impunere prin care îi informa ce sumă au de plată anul acesta sub formă de impozit. Doar că pe formularul deciziei emise de Direcția de Impozite și Taxe (DIT), în dreptul rubricii „anul construirii locuinței“ figurau ani cum ar fi 1992, 1993, 1996 decât anii reali în care s-au construit acele blocuri. Unii craioveni, vecini în același bloc, s-au trezit că la etajul trei apărea în Decizia de impunere anul construirii blocului ca fiind 1985, iar la vecinul de la etajul I apărea anul construirii 1992.
Primăria a motivat, în primăvara acestui an, că în evidențele fiscale ale instituției majoritatea blocurilor din Craiova figurau ca fiind mai noi de 30 de ani și îi invitau pe craioveni să caute ei dovezi privind anul real al construirii blocurilor și să meargă la sediile Direcției de Impozite și Taxe pentru a dovedi acest lucru și pentru a cere recalcularea impozitului încasat necuvenit.

În mod eronat, primăria considera că majoritatea locuințelor sunt noi

În aprilie 2016, Primăria Craiova răspundea la întrebările GdS legate de anul construirii blocurilor din Craiova, știut fiind faptul că în municipiu, cele mai multe locuințe s-au construit înainte de 1986. „(…) Pe 4.04.2016, în evidențele fiscale ale DIT figurau 71.808 clădiri (locuințe) ca având o vechime sub 30 de ani; cu o vechime între 30 și 50 de ani figurau 22.016 locuințe; cu o vechime între 50 și 100 de ani figurau 28.545 de locuințe; cu o vechime peste 100 de ani figurau în documentele municipalității 315 clădiri. În total, municipalitatea are în evidențe fiscale 122.684 de locuințe în Craiova“, a răspuns Primăria Craiova, la vremea respectivă. Datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj arătau că fondul de locuințe existent în 1986 în Craiova era de 93.040. În schimb, municipalitatea avea în evidențe doar 50.876 de locuințe mai vechi de 30, 50 și 100 de ani.
În ultimii cinci ani, sumele pe care DIT le-a cerut oamenilor în plus au fost de circa 10 milioane de euro.

Primăria nu știa câte locuințe sunt mai vechi de 30 de ani

GdS a adresat luna trecută încă o serie de întrebări, pentru a afla dacă în 2017 Primăria Craiova are de gând să respecte legislația fiscală și să le acorde craiovenilor reducerile de 10%, 30% și 50% asupra bazei impozabile, pe lângă bonificația de 10% din impozit, care se aplică celor care își achită obligațiile fiscale înainte de 31 martie. Primăria Craiova a răspuns că va aplica, de anul viitor, prevederile articolului 457, aliniatele 8) și 9) din Codul fiscal, care se referă la reducerea valorii impozabile pentru locuințele mai vechi de 30 de ani. Municipalitatea a precizat că a solicitat de la cele 444 de asociații de proprietari din Craiova mai multe informații necesare calculării impozitelor craiovenilor, precum și calculării taxei pe terenul de sub bloc, care a fost introdusă de anul acesta. Primăria a cerut la asociațiile de proprietari: numărul de etaje al fiecărui bloc; numărul de apartamente pentru fiecare scară; suprafața de teren aferentă fiecărui bloc sau scări de bloc, respectiv cota indiviză ce îi revine fiecărui apartament; data recepției blocurilor. Cei care locuiesc la case trebuie să meargă singuri la DIT să își declare, cu documente, anul construirii locuinței, dacă e mai veche de 30 de ani, pentru a beneficia de reducerile aferente, în afara bonificației de 10% care se acordă tuturor celor care achită impozitele înainte de finele lunii martie.

Banii încasați necuvenit pe ultimii cinci ani trebuie restituiți, la cerere

Primăria a comunicat că, până pe 5.09.2016, a corectat, din oficiu sau la cererea cetățenilor, impozitele pentru 2.928 de locuințe din Craiova, însă nu toate sumele stabilite în plus au fost restituite craiovenilor. Deși s-au corectat impozitele la 2.928 de proprietari craioveni, doar pentru 352 dintre ei s-au făcut compensări cu impozite viitoare de plată (adică le rămân în cont oamenilor banii încasați în plus de primărie). Numai pentru 110 craioveni s-au restituit efectiv sumele încasate necuvenit de către DIT Craiova.
Craiovenii care vor să li se restituie banii încasați necuvenit de primărie trebuie să depună la DIT Craiova cereri de restituire a sumelor, pe ultimii cinci ani. Întrebată de ce nu au fost restituiți banii tuturor celor 2.928 de craioveni cărora primăria le-a făcut corecțiile pentru că le încasase bani în plus, directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, a precizat că potrivit „Art. 168 din Codul de procedură fiscală, se restituie, la cerere, orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată. Dacă nu s-a solicitat restituirea sumelor, atunci se va plăti mai puțin impozit pentru anul următor, cu suma aferentă rezultată din modificările efectuate pe rolul fiscal“. De asemenea, în cazul în care primăria a stabilit, la cerere sau din oficiu, că vi s-au încasat bani în plus la impozit, municipalitatea este obligată să vă vireze în conturi (în fișa ROL, numită evidență fiscală) diferența de impozit pe ultimii cinci ani, potrivit legislației fiscale, dacă blocul sau casa avea 30 de ani vechime și acum cinci ani. Rămâne de văzut dacă se vor face corecții ale impozitelor pentru toți craiovenii ale căror locuințe au fost construite înainte de 1986 (inclusiv) sau dacă municipalitatea se oprește la cei aproape 3.000 de proprietari cărora li s-au făcut corecțiile în ROL.
De asemenea, potrivit unor surse avizate, primăria ar fi obligată să îi înștiințeze pe proprietarii de locuințe cărora le-a încasat impozite în plus despre faptul că aceștia au la dispoziție o sumă de bani, încasată de cinci ani în mod eronat de primărie. „După ce contribuabilul este notificat de DIT Craiova și este informat că are niște bani de luat de la primărie, atunci acel contribuabil decide dacă vrea să i se compenseze acele sume cu obligațiile viitoare de plată sau dacă depune cerere ca să îi fie restituiți banii respectivi. Dar omul trebuie să știe, să fie informat că are niște bani la dispoziție, la primărie“, au precizat aceleași surse.

Reducerile de impozit de care beneficiază cei cu locuințe  vechi 

Codul fiscal prevede: „Art. 457 – Calculul impozitului pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice prevede la aliniatul (8): Valoarea impozabilă a clădirii, determinată în urma aplicării prevederilor alin. (1) – (7), se reduce în funcție de anul terminării acesteia, după cum urmează: a) cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință; b) cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani și 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință; c) cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani și 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS