5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn doljean a câștigat 1.160.948 de lei din chirii

Un doljean a câștigat 1.160.948 de lei din chirii

Specialiștii de pe piața imobiliară anticipează că anul acesta vor crește chiriile pentru imobilele închiriate unor firme care au sediul social declarat în acele imobile, întrucât pentru acele proprietăți se plătește un impozit mai mare (Foto: Lucian Anghel)
Specialiștii de pe piața imobiliară anticipează că anul acesta vor crește chiriile pentru imobilele închiriate unor firme care au sediul social declarat în acele imobile, întrucât pentru acele proprietăți se plătește un impozit mai mare (Foto: Lucian Anghel)

Deși în 2015 au fost înregistrate mai puține contracte de închiriere față de 2014, veniturile din chirii declarate de doljeni la Fisc au crescut în 2015. Piața chiriilor din Craiova și Dolj – la nivelul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor declarate în acte, la Fisc – s-a ridicat la 76,7 milioane de lei în 2015, cu 5,2 milioane de lei mai mult decât în anul 2014. GdS a efectuat o analiză privind perspectiva pieței chiriilor și în 2016.

Doljenii au oferit spre închiriere anul trecut apartamente, case, terenuri și chiar spații comerciale la care sunt proprietari persoane fizice. Multe dintre imobilele puse cu chirie se situează în Craiova, dar și în alte localități din județ. În 2015 s-au înregistrat la Fisc 7.865 de contracte de închiriere, în scădere față de anul 2014, când fuseseră înregistrate 7.975 de contracte de închiriere. Chiar dacă în 2015 au fost mai puține contracte de închiriere înregistrate legal la Fisc, valoarea totală a acestora a fost mai mare decât cea a chiriilor plătite, cu acte, în anul 2014. Astfel, potrivit datelor de la Adiministrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, în 2014, cei cu spații, case și apartamente închiriate câștigaseră din chirii suma de 71,5 milioane de lei, pe când în 2015, proprietarii de imobile au câștigat din chirii mai mult cu aproximativ 5,2 milioane de lei față de anul anterior calculat, respectiv 76,7 milioane de lei. Cum se explică faptul că deși au fost contracte de închiriere mai puține, valoarea totală a chiriilor plătite proprietarilor de imobile a fost în creștere considerabilă? „Probabil de teama controalelor care au fost în rândul firmelor, persoanele fizice care au închiriat diverse imobile și-au declarat la Fisc valorile reale ale chiriilor încasate sau cele foarte aproape de realitate și de aceea a crescut valoarea sumelor declarate din chirii la stat. În schimb, în opinia mea, scăderea numărului de contracte de închiriere în 2015 față de 2014 ar putea să fie din cauză că nu a mai fost cerere de închiriere așa de mare ca în alți ani, din cauza scăderii investițiilor. În 2015 au fost mai puține investiții și nu a mai fost cerere de închiriere mare nici pentru muncitori care să lucreze pe diverse șantiere, nici pentru străini, cum fusese în 2014 și în anii precedenți“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI).

Record de contracte declarate de o singură persoană

Cel mai mic venit din chirie declarat la stat în 2015 a fost de 120 de lei pe an, ceea ce înseamnă că persoana respectivă ar fi încasat doar 10 lei pe lună. În schimb, cel mai mare venit din cedarea folosinței bunurilor încasat de o persoană fizică din Dolj s-a ridicat, în 2015, la fix 1.160.948 de lei. Persoana respectivă a avut mai multe bunuri închiriate, respectiv a înregistrat la Fisc mai multe contracte de închiriere, plătind la stat impozit pe venit de 185.751 de lei pe tot anul. De asemenea, potrivit datelor de la Fiscul doljean, cel mai mare număr de contracte de închiriere declarat de o singură persoană fizică a fost de 29 de contracte, cu sume diferite ale veniturilor din cedarea folosinței bunurilor ce rezultau din acele contracte. Persoana respectivă are mai multe spații comerciale, închiriate separat, pe persoană fizică. Recordul de chirie înregistrat pe un singur contract de închiriere, adică cea mai mare chirie din Dolj încasată de un proprietar, a fost de 440.000 de lei. Persoana respectivă a obținut acest venit din închirierea unui teren, susțin reprezentanții AJFP Dolj.

Ce chirii se vor scumpi în Craiova în 2016

În anul 2015, piața chiriilor la apartamentele din Craiova s-a situat între 100 și 800 de euro (această chirie s-a plătit pentru un apartament situat ultracentral, complet utilat și închiriat unor cetățeni străini, potrivit datelor furnizate de către o agenție imobiliară din municipiu). În anul 2016, chiriile la apartamentele destinate persoanelor fizice ar putea stagna, „în lipsa unei cereri mari din punct de vedere economic. Adică nu s-au anunțat mari investiții în Craiova și nu va fi o cerere în plus pentru muncitori sau pentru diverse persoane fizice“, a spus vicepreședintele ARAI, Cristian Clenciu. În schimb, dacă persoanele fizice închiriază imobilele proprietate personală către firme care desfășoară o activitate economică de orice fel în acele apartamente sau case și au sediul social declarat în acele locuințe, atunci acele chirii ar putea fi mai mari, din cauza impozitului pe proprietate, care va fi mai mare din acest an pentru acest gen de imobile rezidențiale. „În 2016, piața chiriilor ar putea crește pe segmentul imobilelor în care este declarat sediul social al unei firme și se desfășoară activitate economică acolo, respectiv pe piața în care apartamentele sau casele sunt închiriate de persoane fizice către diverse firme. În astfel de cazuri, trebuie făcută o evaluare a imobilului, iar impozitul pe proprietate va fi mai mare. Proprietarii trebuie să își acopere costurile cu aceste evaluări și cu impozitul pe clădire, care va crește. Probabil că aceste costuri se vor regăsi în costul chiriei. În rest, piața chiriilor va rămâne în stagnare, pentru că nu se întrevede o activitate economică intensă în Craiova în 2016 și nici investiții foarte mari, care să necesite venirea unor alte persoane în oraș și care să stea cu chirie aici. În anii anteriori, au fost foarte mulți străini care veniseră la Ford și solicitau locuințe cu chirie, dar și mulți muncitori, pe la câteva șantiere din municipiu și de prin împrejurimi“, a precizat Cristian Clenciu.

Top 5 chirii în Dolj în 2015, comparativ cu 2014*

2014
Suma Bunuri închiriate
362.060 lei clădire
355.499 lei clădire
345.096 lei clădire
325.167 lei clădire
308.571 lei clădire

2015
Suma Bunuri închiriate
440.000 lei teren
382.021 lei clădire
368.448 lei clădire
368.400 lei clădire
362.060 lei clădire
*Date furnizate de AJFP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS