7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe finanțări și garanții pot obține IMM-urile din Oltenia

Ce finanțări și garanții pot obține IMM-urile din Oltenia

Directoarea adjunctă a FNGCIMM Craiova, Mihaela Bărbulescu, a explicat cum plătesc  IMM-urile comisioane diferențiate către bănci și Fond, în funcție de activitatea pe care doresc să o finanțeze
Directoarea adjunctă a FNGCIMM Craiova, Mihaela Bărbulescu, a explicat cum plătesc
IMM-urile comisioane diferențiate către bănci și Fond, în funcție de activitatea pe care doresc să o finanțeze

Agricultorii pot obține garanții de la Fond pentru creditele bancare accesate. În același timp, întreprinderile mici și mijlocii clasice se lovesc mai întâi de reticența băncilor în a le acorda credite. Totuși, există voci în piață care spun că băncile au devenit ceva mai maleabile și acordă mai multe credite firmelor locale. Și firmele din agricultură pot obține garanții de la Fond.

IMM-urile din agricultură, societățile agricole și întreprinderile individuale (II) care își desfășoară activitatea în acest sector de activitate pot obține garanții de la Fondul de Garantare, respectând condițiile OG nr. 43/2013, a declarat Mihaela Bărbulescu, director adjunct al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) – Filiala Craiova, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege tv. Fermele sau IMM-urile din agricultură care vor să acceseze credite bancare și nu dispun de garanții pentru aceasta, dar vor să apeleze la Fondul de Garantare trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca și restul IMM-urilor, adică să nu se afle în dificultate financiară. „Finanțările pot fi accesate pentru diferite activități care au legătură cu mediul rural, însemnând însămânțare, recoltare, achiziție de utilaje agricole pentru cultivarea diferitelor tipuri de plante, pentru achiziționarea de îngrășăminte. Noi garantăm un procent de 80% din finanțarea pe care respectivele ferme și IMM-uri le solicită de la finanțatori“, a declarat Mihaela Bărbulescu, director adjunct al FNGCIMM Craiova. Deși această ordonanță există de ceva vreme, au fost foarte puține IMM-uri care au aplicat pentru finanțări pe această cale. Doar șase firme agricole din Dolj au cerut finanțări și garanții de la Fond pentru a-și achita furnizorii de produse pentru agricultură. Potrivit actului normativ respectiv, firmele pot cere și garantarea până la maximum 50% din valoarea creditului acordat de către instituțiile finanțatoare pentru achiziția de terenuri agricole în anumite situații.
La fel ca în cazul IMM-urilor din oraș, și cele din mediul rural trebuie să treacă mai întâi un hop, și anume trebuie să se încadreze în condițiile de creditare impuse de bănci și IFN-uri (instituții financiare nebancare). Abia după ce banca acceptă să acorde finanțare unei firme, atunci poate apărea și garanția de la Fondul de Garantare. Comisioanele percepute de FNGCIMM se percep în funcție de scoringul, de ratingul realizat de bancă pentru acel beneficiar, în sensul că dacă riscul financiar al firmei e mai mare, atunci și comisionul ar putea fi mai mare. „Pentru beneficiarii din mediul rural comisioanele sunt mai mici, dat fiind specificul activității, și pornesc de la 1,1% aplicate la valoarea garanției și până la 3,8%, pentru firmele nou-înființate“, a precizat Mihaela Bărbulescu.
IMM-urile care nu provin din sectorul agricol și au nevoie de garanții de la Fond, pe Ordonanța nr. 92/2013, vor plăti către FNGCIMM 1,99% din valoarea garanției, din care 1,5% reprezintă prima de risc care se achită Ministerului Finanțelor Publice și restul de 0,49% reprezintă efectiv comisionul de garantare care se achită FNGCIMM.

Microîntreprinderile au primit multe garanții

Firmele locale și cele din regiune care s-au încadrat în condițiile băncilor de a obține finanțări nu au sedii, hale, construcții, terenuri și mijloace fixe grevate de sarcini cu care să garanteze creditele contractate de bănci. Dar ele pot cere asemenea garanții de la Fondul de Garantare.
Pe primele nouă luni ale anului, la nivel național, Fondul de Garantare a acordat 6.200 de garanții, din care în Oltenia s-au acordat aproximativ 1.000 de garanții pentru creditele contractate de firme. „Cele mai multe garanții din regiune au fost acordate către microîntreprinderi. Economia a avut nevoie de finanțare și, din cauza deteriorării valorii garanțiilor materiale, tot mai mulți finanțatori au operat în completarea garanțiilor pentru IMM-uri la Fondul Național de Garantare“, a precizat directoarea adjunctă a FNGCIMM Craiova.
Garanțiile cerute de bănci diferă în funcție de tipul de activitate care dorește firma să îi fie finanțată. Astfel, la un credit pentru investiții, costurile cu garantarea și chiar cu dobânzile pot fi mai mici, pe când la un credit pentru capital de lucru (linie de credit) costurile finanțării pot fi mai mari.
Mihaela Bărbulescu a mai spus în emisiune că băncile au devenit mai maleabile anul acesta, acordând ceva mai ușor credite IMM-urilor solicitante, sau cel puțin așa se văd lucrurile din perspectiva FNGCIMM Craiova la care ajung dosarele de acordare a garanțiilor pentru respectivele firme. Microîntreprinderile au mare nevoie de finanțare, chiar dacă este vorba despre sume mici. La acestea, media garanțiilor a fost și de 15.000 de lei, pentru finanțări care să le acopere nevoile curente de business.
Emisiunea „Economia Sudului“ o puteți urmări pe internet, pe site-ul www.gds.ro sau pe cel al televiziunii, www.alege.tv.

Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele care solicită garanții de la Fondul de Garantare

IMM-urile care vor să se împrumute în bănci și au nevoie de garanții de la Fond trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a fi eligibile, potrivit OG nr. 92/2013:
– nu au restanțe față de bănci și IFN-uri;
– nu au datorii față de bugetul de stat;
– nu se află în procedura insolvenței;
– înregistrează profit din exploatare conform ultimelor situații financiare;
– au două situații financiare încheiate (adică au minimum doi ani vechime) etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS