5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCei mai buni meșteri zidari s-au întrecut la Craiova

Cei mai buni meșteri zidari s-au întrecut la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=N-3qtws9qnk

Zeci de zidari s-au întrecut ieri la un concurs intitulat „Olimpiada meșterilor“, organizat de Elpreco. Câteva echipe de specialiști în construcții au ridicat o porțiune dintr-un zid în timp record.

Circa 100 de meșteri – specialiști în zidărie – și distribuitori de materiale de construcții au fost invitați la concursul numit „Olimpiada meșterilor“, organizat pe parcursul zilei de ieri, de către producătorul de materiale de construcție Elpreco, pe terasa de la restaurantul Hanul Doctorului din Craiova.
„Astăzi (ieri – n.r.) am organizat o întâlnire cu meșterii din județul Dolj, pe de o parte, pentru a ne cunoaște mai bine, iar, pe de altă parte, pentru a desemna un meșter al județului Dolj. Sunt invitați 100 de meșteri din județ. Ei vor participa la un concurs de zidărie, pe echipe, la un concurs de montat țigle pe acoperiș și la un concurs de montat pavaje. Pur și simplu este nevoie de astfel de concursuri pentru a-i face mai competitivi, pentru a face lucrurile mai bine și mai repede. Este, pur și simplu, o competiție, iar oamenilor le place să se întreacă“, a precizat Gabriel Dușe, șef Birou Marketing în cadrul companiei Elpreco.
Distribuitorii salută astfel de concursuri. „Este un eveniment binevenit în piața de construcții și materiale de construcții, în general promovează atât produsele, cât și pe cei care montează acele produse. Sunt mulți în piață care știu să monteze produsele, dar sunt și unii care nu știu să monteze bine și fac rău pieței. Este o problemă și pentru producător, pentru că un meseriaș care nu montează bine produsele firmei respective reușește să gonească 50% din piață. Acum toată lumea încearcă să facă un ban. Dacă rămâne un strungar fără serviciu se apucă să pună gresie, faianță, pavele și altele. Dar cel care montează prost produsele face un deserviciu atât clientului, cât și producătorului, că produsele sunt de foarte bună calitate, dar contează cine le montează și cum“, a spus inginerul Ovidiu Cobălcescu, reprezentantul unei firme de montat pavaje, care colaborează cu Elpreco.
„Particip și eu la concurs, dar am venit mai mult ca să văd noutăți în domeniul construcțiilor. Suntem constructori și sunt ale mele casele, le construiesc pentru vânzare și am venit să văd ce este nou în domeniul materialelor“, a spus Florian Macoviceanu, participant la evenimentul organizat de Elpreco. La concurs au participat chiar și meșteri din alte județe. „Am venit pentru concursul de pus țiglă. Vreau să aflu lucruri noi. E o experiență nouă. Nu am mai participat la astfel de concursuri“, a spus Nicolae Trăistaru, din Osica, județul Olt.

Un zid a fost ridicat în șapte minute

Echipați cu salopete și tricouri de la organizatori, echipele de meșteri au avut de ridicat un zid din BCA, dar cu o pantă înclinată, pentru a da o notă de dificultate lucrării. O echipă formată din doi zidari a terminat în circa șapte minute ridicarea zidului înalt de aproximativ un metru și cu o pantă în unghi de 45 de grade. Totuși, „Graba strică treaba“. Juriul i-a declarat câștigători pe cei doi meșteri care au terminat pe locul al doilea, dar au făcut o lucrare de calitate, zidul având înclinația potrivită și mortarul de legătură fiind în stratul cerut de organizatori.
De asemenea, echipele de meșteri au avut câteva minute la dispoziție să așeze țiglele pentru o porțiune de acoperiș, dar cu mai multe elemente de dificultate specifice acoperirii unei case (cu parazăpezi, cu scurgeri și cu o protecție la streașină). Măiestria și-a spus cuvântul la unii concurenți, dar acoperișul le-a creat ceva probleme câtorva meșteri, care au încurcat puțin țiglele la început, apoi s-au redresat. Apoi, echipele au pus pavaj pe o porțiune mică, dar și la astfel de lucrări este nevoie de cunoștințe și de pricepere.
Cel mai tânăr participant la concurs are patru ani și a venit la evenimentul dedicat meșterilor împreună cu tatăl său, care i-a pus copilului pentru prima dată gletiera în mână.
Premiile pentru echipele de meșteri declarate câștigătoare au constat în bormașini, rotopercutante, șurubelnițe electrice și alte unelte de lucru specifice meseriei.

Câștigătorii concursului

Concursul „Olimpiada meșterilor“ a fost câștigat de șase concurenți, care au lucrat în echipe de câte doi. La zidărie cei mai buni meșteri au fost Cristinel Cioc și George Fetcu; la țiglă au câștigat Nicolae și Valerică Trăistaru; la pavaje câștigători au fost Marian Alin Băduț și Nicolae Trăistaru. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS