22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine sunt marii angajatori din Dolj

Cine sunt marii angajatori din Dolj

În topul primilor zece angajatori din județ, pozițiile cele mai înalte sunt deținute de companii de stat și instituții publice. Doar cinci firme private figurează în acest clasament. Ford nu mai este cel mai mare angajator din județ, ci a trecut pe locul al doilea, având cu mult mai puțini angajați decât la preluarea fostei fabrici Daewoo de la statul român.

Top zece angajatori din Dolj cuprinde entități ce activează în domenii de activitate cum ar fi infrastructură feroviară, producție, servicii de sănătate, de poștă, educație, pază și protecție, IT, call-center și distribuție energie electrică. Toți cei zece angajatori la un loc au 22.537 de salariați, cam o cincime din câți angajați există în mediul privat din Dolj.
Cel mai mare angajator din Dolj nu este o firmă privată, așa cum ar fi normal într-o economie de piață, ci o companie de stat. De altfel, instituțiile statului predomină în topul celor mai mari angajatori din Dolj. Ceea ce înseamnă că, în loc să existe foarte multe locuri de muncă în domeniul privat, care să plătească la stat impozit pe venit și contribuții, există locuri de muncă la stat. Schema de angajări a unor companii de stat este tot mai „rotofeie“ și se umflă pe zi ce trece, în timp ce numărul angajaților din marile companii din sectorul privat se ajustează pe zi ce trece. În prezent, potrivit clasamentului angajatorilor de top, solicitat de GdS Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, în județ nu mai există nici un angajator care să aibă 4.000 de salariați. În urmă cu 10-15 de ani, cel mai mare angajator, Electroputere – considerată emblema industriei doljene -, avea 10.000 de angajați, iar în prezent, societatea nici nu mai este în topul primilor zece, pentru că mai are cu mult sub 1.000 de salariați.
Potrivit datelor de la ITM Dolj, o companie de stat are cele mai multe contracte de muncă înregistrate în Dolj. Este vorba despre Sucursala Regională de Căi Ferate Craiova, care aparține de Compania Națională de Căi Ferate SA București. Regionala mai are 3.662 de angajați, fiind situată pe primul loc în top zece angajatori, la distanță de următoarea clasată.

Ford figurează cu 3.184 de angajați

Producătorul auto din Craiova este printre puținele firme private care figurează în clasamentul celor mai mari angajatori din județ. Ford România deține locul al doilea în topul celor mai mari angajatori, fiind cea mai importantă companie din industria doljeană. În ciuda acestui loc doi în top, Ford și-a redus considerabil numărul de angajați de la momentul privatizării fostei Daewoo de către statul român și până acum. În momentul în care a preluat fabrica auto din Bănie, la sfârșitul lui 2007, în unitatea de producție activau 4.400 de oameni. În prezent, date de la ITM arată că mai sunt doar 3.184 de angajați la Ford, deci mai puțin cu 1.216 persoane. În ultimii doi ani, Ford a avut două programe de plecări voluntare, astfel că aceia care doreau să renunțe la locul de muncă din uzină se treceau voluntar pe listele de disponibilizări și primeau mai multe salarii compensatorii, în funcție de vechimea avută în fabrică, mergând până la 15-22 de salarii compensatorii.

Spitalul de Urgență, un „mastodont“ cu peste 3.000 de angajați

Pe locul trei pe județ se află o unitate sanitară, deci tot de stat, și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Unitatea respectivă deține 3.025 de contracte de muncă, incluzând tot personalul care activează în acele clădiri. Cu un număr așa de mare de personal, Spitalul Clinic de Urgență Craiova se apropie foarte mult de Ford România, care are mai mult cu 159 de contracte de muncă decât instituția sanitară. Potrivit reprezentanților spitalului, numărul medicilor care lucrează la unitatea sanitară cea mai importantă din regiune este de numai 353 de persoane. Restul sunt asistente, infirmiere, personal care se ocupă de curățenie, de întreținere, magazioneri, bucătari, fochiști, laboranți și multe alte categorii de salariați care asigură funcționarea spitalului. Locul patru în topul angajatorilor doljeni este deținut tot de o companie de stat. Direcția Regională de Poștă Sud-Vest figurează în evidențele ITM Dolj cu 2.755 de angajați.

„Inflație“ de salariați în Craiova

Cunoscută drept un centru universitar cu tradiție, Craiova este bine reprezentată în acest top al angajatorilor din județ, în ceea ce privește cadrele universitare angajate. Astfel, pe locul cinci pe județ în clasamentul angajatorilor se află Universitatea din Craiova, care are pe statul de plată 2.009 persoane. „Pe parcursul existenței sale, Universitatea din Craiova a evoluat către o structură complexă, ce include astăzi 16 facultăți și 14 școli doctorale“, se arată pe site-ul instituției de învățământ. Pentru toate aceste activități educaționale este nevoie de mulți profesori, lectori, preparatori sau asistenți, dar și de personal contractual. În toate cele 16 facultăți existente în cadrul Universității din Craiova sunt școlarizați circa 31.000 de studenți anual.

O firmă de pază și una din IT se află printre cei mai mari angajatori

Abia pe locul șase pe județ se mai găsește un angajator din domeniul privat. Este vorba despre Civitas PSG SRL, care figurează cu 1.856 de contracte individuale de muncă. După numărul de angajați, societatea prestatoare de servicii bate toți industriașii din oraș, care au sub 1.800 de angajați. Unii au chiar sub 1.000 de angajați, deși desfășoară activități de producție. Civitas PSG are ca obiect de activitate paza și protecția.
Tot o firmă privată, dar din domeniul serviciilor IT, se situează și pe locul șapte pe județ, după numărul de angajați. Se numește Comdata Service SRL și are 1.795 de angajați cu acte în regulă. Societatea are drept activitate principală „Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe“, potrivit datelor din bilanț publicate de Ministerul Finanțelor Publice. Locul opt revine tot unei companii de stat. De data aceasta este vorba de CFR Marfă Regionala Banat-Oltenia, care are 1.597 de persoane angajate.

Ultimele locuri în top zece angajatori revin tot firmelor private

Până în prezent, printre cei mai mari angajatori enumerați anterior s-au situat doar trei firme private. Ultimele două entități angajatoare au pe statele de plată peste 1.000 de salariați fiecare. Astfel, pe locul nouă se află Pro Solutions Agency SRL, cu 1.437 de contracte de muncă. Societatea are drept obiect principal de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și management“. Firma respectivă ar avea activități de genul call-center și ar fi făcut angajări semnificative anul acesta. Pe ultimul loc în clasamentul angajatorilor se află CEZ Distribuție, cu 1.217 salariați.

Cel mai mare angajator din Oltenia are 19.000 de salariați

La nivelul regiunii Oltenia, cel mai mare angajator este tot unul de stat, dar are sediul în județul Gorj. Este vorba despre Complexul Energetic Oltenia (CEO), care are pe statele de plată circa 19.000 de persoane, aproape cât toți cei zece angajatori de top din Dolj. CEO deține fostele complexe energetice Turceni, Rovinari și Craiova și așa se explică faptul că are o schemă uriașă de personal.

Top zece angajatori din Dolj*

1. SUCURSALA REGIONALĂ DE CĂI FERATE CRAIOVA 3.662 DE ANGAJAȚI
2. FORD ROMÂNIA SA 3.184 DE ANGAJAȚI
3. SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ CRAIOVA 3.025 DE ANGAJAȚI
4. DIRECȚIA REGIONALĂ DE POȘTĂ SUD-VEST 2.755 DE ANGAJAȚI
5. UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA 2.009 ANGAJAȚI
6. CIVITAS PSG 1.856 DE ANGAJAȚI
7. COMDATA SERVICE 1.795 DE ANGAJAȚI
8. CFR MARFĂ SUCURSALA BANAT-OLTENIA 1.597 DE ANGAJAȚI
9. PRO SOLUTIONS 1.437 DE ANGAJAȚI
10. CEZ DISTRIBUȚIE 1.217 ANGAJAȚI
*Date preluate de la ITM Dolj

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS