22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNormele UE scot laptele din pieţe

Normele UE scot laptele din pieţe

http://www.youtube.com/watch?v=pNjbm39R7jk

Micii producători de lactate au fost puşi la colţ, începând cu anul acesta, de câteva norme ale Uniunii Europene. Acestea prevăd că laptele nu mai poate fi vândut decât la maximum 120 de minute după mulgere, după răcirea în tancuri speciale. Ţăranii sunt nemulţumiţi şi susţin că nu îşi permit aşa ceva, iar reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL spun că societatea nu va mai încheia acorduri pentru desfacerea laptelui dacă producătorii nu fac dovada alinierii la aceste norme.

De la 1 ianuarie 2014, câteva norme noi ale Uniunii Europene au băgat în sperieţi micii producători de lapte din pieţe. Ţăranii doljeni sunt nemulţumiţi că li se cere să nu mai vândă laptele mai vechi de 120 de minute de la mulgere şi să îl răcească în nişte tancuri speciale, care costă în jur de 5.000 de euro bucata. Mai mult, ei trebuie să aibă şi instalaţii electrice de muls.

„Până acum a fost bun laptele, de ce nu mai e bun?“

„Noi, ca producători, nu putem să luăm, nu avem banii necesari ca să luăm tanc de răcire. Trăim şi noi de azi pe mâine. Cheltuim să luăm mâncare pentru vaci, tărâţe, motorină, plătim om să stea la animale. De unde să plătim, dintr-un milion (lei vechi – n.r.) pe zi pe care-l luăm? Cred că prin aceste directive vor să omoare micii producători, ca să facă oamenii să cumpere din magazine. Sunt mici producători care vor să trăiască şi ei“, consideră familia Ştiubei, care vinde în Piaţa Centrală şi are trei vaci de pe urma cărora îşi câştigă existenţa. Un alt producător, Ioan Sava, nu înţelege de ce s-au adoptat aceste norme. „Nu prea sunt bune. Până acum a fost bun laptele de când se ştie în România, acum nu mai e bun că nu-i tanc de răcire. De ce nu mai e bun? E greu pentru un ţăran cu trei vaci să-şi ia un tanc de răcire. Nu ştim ce o să facem mai departe“, consideră bărbatul.

Agrostar: „Vor dispărea producătorii“

Consumatorii consideră că aceasta ar fi o normă bună dacă ţăranii ar fi ajutaţi mai mult să se dezvolte. „Laptele de vacă de la ţăran e bun, dar să fie muls în condiţii de igienă maximă. Aşa că, de ce nu ar fi bun calitativ? Sunt binevenite directivele, acum depinde şi de posibilitatea ţăranului de a se integra în cerinţele Uniunii Europene pentru că, vedeţi dumneavoastră, se cer multe, dar se oferă puţine ţăranului. El îşi vede de treaba lui, munceşte cinstit şi trebuie ajutat. Acum, o să-i cam scoată din piaţa asta şi e păcat de munca lor. Ca să se asocieze, e greu“, e de părere Costel Botea, un cetăţean aflat ieri în piaţă.
Preşedintele Agrostar Dolj, Costel Coşoveanu, consideră că aceste norme vor distruge micii producători. „E foarte greu, pentru că autorităţile niciodată nu ne-au creat condiţii ca să facem ceva. Un tanc de răcire costă 5.000 de euro. Au fost oferte când tancurile au fost subvenţionate, acum câţiva ani, şi nu s-au înghesuit să ia, dar acum, că nu le mai dă nici o subvenţie… Ar trebui ca tancurile acestea să fie gratuite, nu plătite, mai ales acum, că au pus şi impozitul pe cap de animal. Va fi foarte greu, vor dispărea producătorii“, e de părere Coşoveanu.

DSV: „Normele sunt binevenite“

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj spune că aceste reglementări sunt necesare pentru un lapte sănătos şi curat. „Normele sunt binevenite, ca să nu vindem lapte neconform. Se fac probele de lapte, în cazul în care corespunde din punctul de vedere al numărului total de germeni şi celule somatice, se vinde în piaţă“, a declarat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Acesta a mai specificat că nu este necesară o lege la nivel naţional pentru aplicarea acestor norme pentru că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a angajat, în discuţiile Comisiei Europene, să respecte normele impuse de autoritatea europeană.
 
SC Pieţe şi Târguri nu mai acceptă laptele neconform cu normele UE

Cerinţele impuse de Uniunea Europeană au fost luate în seamă şi de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Reprezentanţi ai societăţii spun că aceasta nu va mai încheia acorduri pentru desfacerea laptelui decât dacă respectivii comercianţi fac dovada, printr-un act de la primărie sau de la medicul veterinar, că respectă toate aceste norme. Singurele acorduri care se vor mai încheia pentru produsele lactate vor fi doar cele pentru brânzeturi. În prezent, comercianţii de lapte din pieţele craiovene au acorduri şi plătesc chiria pe ziua de activitate.
Noile reglementări venite din partea UE au la bază faptul că laptele crud, abia muls, poate conţine peste 100.000 de germeni şi poate transmite boli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS