10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii Oltchim reiau protestele

Angajaţii Oltchim reiau protestele

Salariaţii combinatului Oltchim, din Râmnicu Vâlcea, au organizat, ieri, un protest spontan, solicitând plata salariilor restante, pe două luni şi jumătate, precum şi „schimbarea directorilor care sunt puşi politic în funcţii“, în caz contrar, unii participanţi ameninţă că vor intra în greva foamei, informează Mediafax.
Potrivit celor declarate de liderul filialei Cartel Alfa, din judeţul Vâlcea, Ion Vâncea, aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim, membri ai unuia dintre sindicatele care apără drepturile angajaţilor combinatului, denumit „Victoria“, au ieşit în curtea combinatului pentru a protesta.
Liderul sindicatului „Victoria“ din cadrul Oltchim, Cornel Cernev, a declarat că angajaţii combinatului au de recuperat salariile pentru două luni şi jumătate şi nimeni nu le spune când vor primi banii. Totodată, Cernev a precizat că salariaţii au solicitat directorului combinatului „o discuţie cu sindicaliştii, în prezenţa presei“, însă directorul nu ar fi fost de acord cu o astfel de discuţie la care să asiste şi jurnaliştii. „Avem de recuperat salarii restante pe două luni şi jumătate. Nu avem nici o comunicare din partea conducerii sau a administratorului judiciar despre cum vor fi eşalonate aceste restanţe, când le vom primi şi nimeni nu ne spune nimic despre banii pe care ar urma să-i primim pe decembrie“, a declarat Cornel Cernev.
Cu toate acestea, în urma protestului nu a fost oprită activitatea combinatului, în unele secţii angajaţii continuând să muncească, a mai adăgat Cernev.
Ministrul economiei, Andrei Gerea, declara vineri că Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane de euro, pentru redeschiderea unei secţii de producţie, însă că nici o bancă nu doreşte să împrumute combinatul. Statul deţine, în prezent, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic.
O nouă încercare de vânzare a combinatului Oltchim este stabilită pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante urmând să poată fi depuse până la 17 ianuarie. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat, săptămâna trecută, o scrisoare de intenţie cu două companii din China, Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societăţii din Râmnicu Vâlcea.
Ultimele raportări ale combinatului, pentru primele nouă luni, indică pierderi de 172,74 milioane de lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut, afacerile fiind în scădere la jumătate, respectiv la 359,48 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS