33.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEO a aprobat programul de lucru pentru perioada decembrie 2013 - ianuarie 2014

CEO a aprobat programul de lucru pentru perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a luat decizia de a le comunica salariaţilor decizia privind programul de lucru de sărbători, întrucât nu s-a ajuns la o înţelegere cu sindicatele. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie, care înglobează cei mai mulţi salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, nu au fost de acord cu propunerile administraţiei, astfel că nu a putut fi luată o hotărâre comună. Prin urmare, directorii de sucursale au primit programul de libere de sărbători şi urmează să îl comunice subalternilor.
„Referitor la programul de lucru al lunii decembrie, stipulat în Contractul Colectiv de Muncă, ce presupune două zile de concediu fără plată (Art. 226: „Pentru anul 2013, părţile înţeleg că, în funcţie de rezultatele economico-financiare ale societăţii realizate la zece luni, în luna decembrie se vor acorda tuturor salariţilor două zile libere neplătite“), administraţia a propus Comisiei Paritare plata acestor zile în regim de şomaj tehnic, respectiv zi liberă plătită cu 75% din salariul de bază, dacă organizaţiile sindicale sunt de acord ca salariile compensatorii plătite persoanelor pensionabile, în anul 2014, să fie maximum şase. Organizaţiile sindicale nu au fost de acord cu această propunere, decât cu condiţia negocierii unui pachet mai amplu care să cuprindă colectarea cotizaţiei sindicale pe statele de plată. Întrucât nu s-a ajuns la nici o înţelegere, directorii de sucursale vor proceda în consecinţă având în vedere situaţia economică şi a fluxurilor financiare ale societăţii la acest moment, planificând personalul în perioada 23 decembrie 2013 – 7 ianuarie 2014 conform Hotărârii Directoratului şi a prevederilor CCM aplicabil“, se menţionează în comunicatul de presă al CEO.

Ameninţă cu greva foamei

Măsura anunţată de Complexul Energetic Oltenia îi nemulţumeşte profund pe o parte a minerilor. Unul dintre liderii de sindicat, Gheorghe Peptan, reprezentant al salariaţilor de la Departamentul Mentenanţă Rovinari, a declarat că, dacă nu se va ajunge la un numitor comun între sindicate şi administraţie, din 21 decembrie va intra în greva foamei pe termen nelimitat.
„Ne aşteaptă timpuri grele. Anunţ că pe 21 decembrie va fi prima grevă a foamei pe termen nelimitat. Eu vreau să îmi asum responsabilitatea în faţa oamenilor pentru care lupt şi pe care îi reprezint“, a afirmat Gheorghe Peptan. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Ion Ruşeţ, este de părere că un protest extrem nu este indicat şi că vor fi urmate toate căile legale pentru a se ajunge la o înţelegere. Principala nemulţumire a sindicatelor o reprezintă neacordarea primei de sărbători, al cărui cuantum a fost vehiculat la 700 de lei.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS