15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGeorge Ciamba la reuniunea Croaţia Forum – European Energy Security

George Ciamba la reuniunea Croaţia Forum – European Energy Security

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, în perioada 3-4 octombrie 2013, la Dubrovnik, la reuniunea Croatia Forum, organizată sub înaltul patronaj al prim vice-prim ministrului şi ministru al afacerilor externe şi europene al Croaţiei, Vesna Pusic.
Evenimentul din acest an a fost dedicat “Politicii Europene de Securitate Energetică” şi a reunit participarea unor reprezentanţi la nivel înalt din ministere ale afacerilor externe.
Cu acest prilej, secretarul de stat George Ciamba a susţinut o alocuţiune în cadrul panelului Politica Energetică a Uniunii Europene, în cadrul căreia s-a referit la acţiunile României în direcţia creării unei pieţe europene a energiei, caracterizată prin securitate, stabilitate şi accesibilitatea preţurilor. Astfel, oficialul român a punctat atenţia acordată de România proiectelor de diversificare a surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, interconectării cu statele vecine a reţelelor de gaz şi energie electrică, precum şi interesul României faţă de un mix energetic variat, care să includă resurse indigene neconvenţionale, cum ar fi gazele de şist. S-a referit, de asemenea, la atuuri ale României în regiune, precum capacităţi importante de stocare a hidrocarburilor şi resursele interne nou-descoperite.
Totodată, secretarul de stat a subliniat necesitatea unui angajament sporit al UE în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, inclusiv sub aspect financiar, în vederea reducerii vulnerabilităţii acestor ţări faţă de dependenţa de o singură sursă de aprovizionare cu gaz natural. În context, oficialul român a încurajat o abordare consistentă a Uniunii Europene în dialogul şi cooperarea cu partenerii terţi în sectorul energiei.
În marja reuniunii, secretarul de stat George Ciamba a avut o întrevedere cu Lynne Yellich, ministrul canadian de stat pentru afaceri externe şi consulare, cu care a discutat aspecte legate de relaţia bilaterală şi problematica vizelor. Oficialul român a solicitat părţii canadiene accelerarea procesului de eliminare a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, subliniind caracterul preponderent politic, din punctul de vedere al părţii române, al unei astfel de decizii. Secretarul de stat George Ciamba a subliniat că România îndeplineşte, în aceeaşi măsură ca şi celelalte state membre ale Uniunii Europene ai căror cetăţeni au fost exoneraţi deja de obligativitatea vizelor, criteriile solicitate de autorităţile de la Ottawa. În acest context, a insistat asupra importanţei respectării principiilor reciprocităţii, respectiv egalităţii de tratament pentru cetăţenii tuturor statelor membre UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS