13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia trebuie să plătească 4,7 milioane de euro către UE în această lună

România trebuie să plătească 4,7 milioane de euro către UE în această lună

România trebuie să plătească în această lună 4,7 milioane de euro către Uniunea Europeană (UE), suma provenind din dobânzi şi comisioane aferente împrumutului contractat în 2009, informează realitatea.net citând date furnizate de Guvernul României. România trebuie să efectueze, în acest an, plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), UE şi Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BIRD). De la începutul anului, din suma totală datorată au fost achitate 878,3 milioane euro.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar în valoare de 19,95 miliarde de euro acordat României de creditorii internaționali (UE, FMI și Banca Mondială) în anul 2009. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autorităţile române trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a pachetului de sprijin acordat de cele trei instituţii internaţionale. Din acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a şapte dintre cele opt tranşe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). Cea de-a 8-a tranşă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS