5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCargill începe disponibilizările de la Podari

Cargill începe disponibilizările de la Podari

Peste câteva zile vor primi preavizele de concediere primii 99 de angajaţi ai fabricii Cargill de la Podari. Un nou val de disponibilizări va urma în august. La începutul anului viitor, fabrica de ulei devine istorie.

Luna aceasta încep disponibilizările anunţate în urmă cu câteva luni de către Cargill Oils. Circa 260 de oameni care locuiesc în Craiova, în Podari şi în comunele limitrofe, vor rămâne fără serviciu, ca urmare a faptului că Cargill a vândut brandurile şi activitatea, dar noul investitor nu a preluat şi fabrica de la Podari. Procedurile legate de disponibilizări vor continua până la începutul anului viitor, când fabrica de ulei de la Podari va fi închisă şi se va închide o filă din povestea de succes a industriei doljene. Cargill Podari va deveni istorie. „Din 8 iulie începe acordarea preavizelor pentru 99 de angajaţi care vor pleca acasă în primul val. Vor mai fi disponibilizări în august şi în celelalte luni ale anului. În ianuarie 2014, va fi ultima tranşă. Atunci vor pleca acasă ultimii oameni care se ocupă de întreţinere, de curăţenie“, a declarat, pentru GdS, liderul sindical de la Cargill Oils Podari, Emil Bulacu.

Până la 15 salarii compensatorii

Conform negocierilor între companie şi sindicalişti, angajaţii Cargill care trebuie să părăsească actualul loc de muncă vor primi până la 15 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Cei care au o vechime în companie de până la zece ani vor beneficia de 12 salarii compensatorii din partea societăţii, iar cei care au o vechime mai mare de zece ani vor primi câte 15 salarii. Având în vedere că salariul mediu net este undeva în jurul a 1.500 de lei la fabrica de ulei de la Podari, angajaţii care îşi pierd locul de muncă şi nu din vina lor vor încasa câte 22.500 de lei (maximum).

Doar cinci oameni şi-au găsit alt serviciu

Apariţia a circa 260 de şomeri în Dolj ar face ca absorbţia acestora să se facă greu, în condiţiile actuale ale pieţei forţei de muncă. Deşi pentru angajaţii Cargill au venit oferte din partea altor companii, pentru preluarea personalului, până la această dată foarte puţini lucrători de la Cargill s-au angajat în altă parte. După demararea efectivă a disponibilizărilor se va vedea cine preia oamenii rămaşi fără loc de muncă după închiderea fabricii de ulei.
De la anunţul făcut de companie pe 6 februarie şi până acum, doar cinci angajaţi ai Cargill Oils Podari, care urma să fie puşi „pe liber“, şi-au găsit locuri de muncă în altă parte. „Din câte ştiu eu, aceştia au fost angajaţi la anumiţi furnizori ai Ford. Restul rămâne de văzut unde se angajează după ce vor începe disponibilizările. Deocamdată, oamenii care pleacă îşi aşteaptă salariile compensatorii“, a declarat Bulacu.

Expur a preluat brandurile, nu şi fabrica

După cum GdS a detaliat de-a lungul ultimelor luni, afacerea perfectată între Cargill şi Expur a cuprins brandurile şi echipamentele de producţie de la Podari, dar nu şi oamenii, respectiv clădirile. Iată ce a comunicat compania în urmă cu circa şase luni: „Cargill îşi va închide unitatea de producţie de la Podari, localitate aflată în sudul României, aceasta nefăcând obiectul tranzacţiei. (…) Contractul dintre Cargill şi Expur are ca obiect mărcile de uleiuri vegetale îmbuteliate Untdelemn de la Bunica şi Olpo şi o parte din echipamentele de presare, rafinare şi îmbuteliere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS