22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Vedetele“ şi „cenuşăresele“ Bursei în 2013

„Vedetele“ şi „cenuşăresele“ Bursei în 2013

Brokerii spun că anumite acţiuni au avut evoluţie pozitivă în prima parte din 2013, dar alte companii mari au avut cotaţii ale acţiunilor în picaj. Investitorii vor mai mulţi emitenţi pe Bursă în partea a doua a anului, dar nu doar listarea firmelor de stat, ci şi a altor companii private.

Piaţa de capital a roit în jurul a câtorva acţiuni, care au avut atractibilitate în faţa investitorilor şi pentru care s-au tranzacţionat volume importante. SIF-urile au pus pe jar investitorii de pe piaţa de capital, deoarece în lunile care s-au scurs au fost făcute numirile în Consiliile de Administraţie şi ochii tuturor s-au concentrat pe societăţile de investiţii financiare.
Companiile care intermediază acţiuni în Dolj vorbesc de o piaţă oarecum stabilă în prima parte a anului, dar au un optimism moderat în ceea ce priveşte evoluţia Bursei pe parcursul următoarelor luni. Unii specialişti de pe piaţa de capital consideră că va urma o perioadă grea pentru firmele listate pe Bursă, alţii spun că vor fi listate firme noi pe Bursă, inclusiv Complexul Energetic Oltenia, fapt ce va conduce la o animare a pieţei. În acelaşi timp, oamenii care îşi investesc banii în acţiuni aşteaptă noi listări şi stabilitate la nivel administrativ, politic.

Emitenţi din Oltenia, în top anul acesta

Fondul Proprietatea rămâne, în accepţiunea specialiştilor de pe piaţa de capital, cel mai tranzacţionat emitent, urmat de o companie de stat, dar strategică pentru orice naţiune, şi anume Transgaz, unde cele mai mari tranzaţii nu s-au perfectat pe piaţa principală (regular), ci pe piaţa de deal-uri, adică acolo unde investitorul se înţelege direct cu emitentul. Atractivitate a fost şi pe alte companii din energie, cum ar fi SNP Petrom, dar mai ales pe SIF-uri, care ţin stindardul pieţei de capital ridicat şi în acest an, evidenţiindu-se SIF Transilvania şi SIF Oltenia.
SIF Oltenia a avut o evoluţie atractivă, în accepţiunea brokerilor locali. „SIF Oltenia a avut rezultate pe primele cinci luni în creştere. Aceasta a afişat un profit de 84,3 milioane de lei. Ca urmare a intrării în CA a unor persoane ce reprezintă fonduri de investiţii, este de aşteptat ca presiunea pentru un profit rapid şi mare din vânzări de active financiare sa fie crescândă, numind aici şi vânzarea BCR către Erste. Adaug faptul că SIF Oltenia a avut rezultate de 84,3 milioane de lei – la cinci luni, faţă de 54 de milioane – la cinci luni în 2012, activul net scăzând de la 2,705 lei, la sfârşitul lui mai 2012, la 2,53 lei la finele lui mai 2013“, a explicat George Popa, broker la Societatea de Servicii de Intermedieri Financiare (SSIF) Interdealer Capital Invest.

Cea mai interesantă urcare şi cea mai abruptă cădere

Directorul SSIF Oltenia Grup Invest, Adrian Săndiţă, a explicat că evoluţia cea mai „spectaculoasă“, în prima parte a anului 2013, au avut-o două companii din Oltenia, respectiv Artego Târgu Jiu, care a înregistrat cea mai interesantă creştere de 71%. Adrian Săndiţă consideră că la capitolul scăderi importante ale cotaţiilor pe Bursă, supremaţia a fost deţinută în semestrul I tot de o firmă din această regiune a ţării: Oltchim Râmnicu Vâlcea. „Dacă la Artego Târgu Jiu, tranzacţiile pe primele cinci luni au fost de 5,2 milioane de lei, ceea ce este destul de bine, ca şi cotaţie, aceasta a evoluat de la 6,96 lei pe acţiune, la 12 lei pe acţiune. Ca şi involuţie s-a evidenţiat Oltchim, care a intrat în insolvenţă anul acesta. Chiar dacă valoarea tranzacţiilor în luna ianuarie a anului (singura lună din an în care Oltchim s-a tranzacţionat la Bursă) a fost notabilă, de 2,7 milioane de lei, acţiunile au înregistrat o scădere de 38%. Cotaţia acţiunilor a scăzut de la 0,7 lei la 0,27 lei“, a mai spus specialistul citat. Marcată de lipsa investitorilor, de o apatie generală şi de inexistenţa unor companii noi listate, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) devine rapid volatilă fie la fiecare „scâncet“ al pieţelor externe, fie la fiecare „bocet“ din politica românească. „BVB este o Bursă de retail, pentru că noi nu prea avem investitori instituţionali“, a explicat Săndiţă.
Dintre firmele din Oltenia listate la Bursă, brokerii mai enumeră o companie importantă, ale cărei cotaţii s-au prăbuşit din cauza profitabilităţii scăzute. „La capitolul involuţii, avem o companie mare, Alro Slatina. Rezultatele proaste din 2012, împreună cu o previzionare negativă a bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2013 au determinat investitorii să vândă acţiunile, acestea aflându-se de ceva vreme pe trend descendent“, a explicat brokerul de la Interdealer. De la un maximum de 2,7 lei pe acţiune în septembrie 2012, s-a prăbuşit la 1,61 lei pe acţiune pe 21 iunie 2013. Alro a intrat pe pierdere anul trecut, după ce au fost renegociate contractele de furnizare a energiei electrice, plătind sume mai mari statului român.

Viziuni asupra evoluţiei pieţei de capital în semestrul al II-lea

Directorul Adrian Săndiţă consideră că, în partea a doua a anului, tot „Fondul Proprietatea va fi cea mai tranzacţionată acţiune de pe Bursă, cu atât mai mult cu cât va fi listată la Varşovia“. Un alt broker mizează pe listarea companiilor de stat în partea a doua a anului, dintre care una este din Oltenia. „Semestrul al doilea sună interesant, la prima vedere, pentru piaţa bursieră românească. Listarea Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, dacă vor avea loc până la sfârşitul anului, sunt aşteptate de investitori. Anul acesta putem încheia cu o creştere economică de peste 1,5%. Cred că vom avea o piaţă bursieră în urcare moderată până la finalul anului“, a declarat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest.
„În partea a doua a anului, nu văd evoluţii spectaculoase nici pe volatilitate, nici pe volume. Listările companiilor de stat ar trebui să aibă loc în toamnă, pentru că atunci îşi fac simţită prezenţa investitorii pe Bursă. Pe perioada verii, fiind perioadă de concedii, este o lipsă de atractivitate pe Bursă“, a explicat un alt specialist de pe piaţa de capital, Cristinel Popescu, directorul general al SSIF Voltinvest.

Investitorii se aşteaptă la noi companii pe Bursă

Bursa este un instrument unde azi poţi câştiga, mâine poţi pierde sume mari de bani.
Codruţ este din Craiova şi are 39 de ani. Din motive lesne de înţeles, el nu îşi dezvăluie nici profesia de bază şi nici numele. A ajuns investitor pe Bursă dintr-o întâmplare, dar i-a plăcut piaţa de capital şi şi-a plasat economiile în această formă investiţională cu risc crescut. „Am primit acţiuni la Fondul Proprietatea de la stat drept despăgubiri şi cu ocazia aceasta am învăţat mai multe lucruri despre piaţa de capital şi am rămas în continuare investitor pe Bursă“, a povestit Codruţ, al cărui portofoliu pe BVB variază între 100.000 şi 200.000 de lei, concentrate pe cele mai lichide acţiuni din piaţă. Codruţ spune că nu urmăreşte speculaţiile financiare, ci este mult mai interesat de dividendele oferite de companii. Ca şi investitor de portofoliu, întrebat de GdS ce se aşteaptă de la Bursa românească în partea a doua a anului, el a răspuns: „Este foarte impredictibilă piaţa noastră de capital, pentru că depinde foarte mult de stat, de mişcările politice ale guvernului, ale politicienilor, în general“.
Investitorul craiovean, ca şi alţii de tagma lui, se aşteaptă anul acesta şi pe viitor ca pe Bursa de Valori să apară noi emitenţi, nu doar companiile de stat din domeniul energiei care urmează să fie listate, ci şi alte companii private, care să se capitalizeze prin intermediul pieţei de capital.

Perlele Bursei

După volumul de tranzacţionare, acţiunile „atractive“ pe BVB în prima parte a anului au fost următoarele*:
Loc Emitent Valoare
1. Fondul Proprietatea 1,3 miliarde de lei
2. Transgaz 370 de milioane de lei
3. SNP Petrom 330 de milioane de lei
4. SIF Transilvania 159 de milioane de lei
5. SIF Oltenia 121 de milioane de lei

* Date preluate de pe BVB

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS