22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe cerne piaţa chiriilor de spaţii comerciale

Se cerne piaţa chiriilor de spaţii comerciale

În condiţiile în care unii dezvoltatori din Craiova închiriază spaţii comerciale şi cu trei – zece euro pe metrul pătrat, în urbe încă există proprietari de clădiri defazaţi, care cer tarifele dinainte de criză. Cererea de spaţii comerciale în centrul urbei vine de la firmele care ţin la imaginea lor în faţa clienţilor.

Pe o clădire de birouri amplasată ultracentral, un afiş mare arată că sunt spaţii de închiriat. Sunăm la numărul afişat pe banner şi o voce de femeie ne dă toate detaliile de care avem nevoie.
„-Bună ziua! Aş dori să închiriez 100 de metri pătraţi în clădirea dumneavoastră. Mai aveţi spaţii pentru birouri?“.
„-Desigur. Avem chiar şi un etaj întreg de 160 de metri pătraţi. Chiria este de opt euro pe metrul pătrat şi se poate negocia. În rest, totul este ocupat, inclusiv parterul. A fost închiriat…“.
Craiova abundă în clădiri noi, destinate închirierii de spaţii comerciale. Paradoxal, într-un oraş în care economia nu arată că ar fi superdezvoltată, spaţiile ultracentrale sunt ocupate aproape în totalitate. Chiriaşii sunt, în general, firme prestatoare de servicii, care au nevoie de imagine bună, spun dezvoltatorii imobiliari. Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, a precizat că există cerere de spaţii în Craiova, cu precădere în zona centrală: „Există o cerere sustenabilă de spaţii comerciale în Craiova, în general din partea firmelor care au nevoie de imagine în faţa clientului, firme de avocatură, de consultanţă sau firme mari, care au pretenţii, cum ar fi cele din domeniul petrolier, IT şi altele“.
Delian Panait, dezvoltatorul care deţine o clădire de birouri pe strada A. I. Cuza, a precizat pentru GdS: „În acest moment nu am spaţii de închiriat. Într-adevăr au mai scăzut preţurile faţă de anii anteriori, dar nu vă pot da o cifră, pentru că eu nu mai am spaţii de închiriat. Confirm faptul că solicită spaţii de chirii firmele importante, care ţin la imagine“. La blocul respectiv, pe pancarta de la intrare sunt afişate numele companiilor care au sedii în incintă. Toate sunt firme cu notorietate. Doar la ultimul etaj scrie cu litere de-o şchioapă: „De închiriat“.

Chiriaşi din ce în ce mai exigenţi

Un dezvoltator din Craiova susţine că sunt puţine construcţii pentru spaţii de birouri în Craiova care respectă standarde înalte şi sunt mulţi chiriaşi sau potenţiali chiriaşi exigenţi, care solicită spaţii de birouri cu toate dotările. „Din nefericire, pe segmentul de construcţii de birouri Clasa A nu prea sunt multe în Craiova, care să îndeplinească astfel de criterii. Pentru ca o construcţie de birouri să fie Clasa A trebuie să fie în zona centrală, să le ofere chiriaşilor spaţii de parcare, climatizare bună, sisteme de alarmă, de incendiu“, a precizat Pavel Badea, deţinătorul unor spaţii de birouri în Craiova. Cel mai nou spaţiu al său, vizavi de restaurantul Militar, este închiriat în proporţie de 80%. El a arătat că foarte mulţi chiriaşi sunt tot mai pretenţioşi în căutarea spaţiului pentru firmele lor şi ei vor ca totul să fie perfect într-o clădire de birouri.

Tarifele au scăzut până la trei euro pe metrul pătrat în Craiova

Preşedintele ARAI susţine că, în prezent, pe piaţa chiriilor destinate birourilor se practică două tipuri de tarife, unele pentru companiile care lucrează cu publicul, unde s-ar percepe chirii între 8-20 de euro pe metrul pătrat, şi piaţa chiriilor de birouri, ca sedii de firme, unde se percep tarife între 3-10 euro pe metrul pătrat. În ciuda faptului că anumiţi proprietari spun că nu mai au spaţii de închiriat, Cristian Clenciu susţine că „gradul de ocupare al clădirilor situate în zona centrală este de 80-90%, pentru că tot timpul există fluctuaţii ale chiriaşilor şi mai există spaţii de închiriat în aproape orice clădire“. Clenciu a arătat că în prezent există spaţii de închiriat nu numai în clădirile noi din oraş, ci şi în celelalte, destinate birourilor.

Piaţa este excedentară, din cauza unor proprietari care cer preţurile dinainte de criză

În ciuda faptului că piaţa reală se învârte în jurul a 3 -10- 20 de euro pe metrul pătrat, există proprietari sau chiar chiriaşi care subînchiriază, solicitând tarife mult mai mari decât cere piaţa. De exemplu, un proprietar de pe Calea Bucureşti care cere pentru spaţiul lui circa 10.000 de euro pe lună de la potenţialii chiriaşi, practic ar închiria efectiv la preţuri de patru ori mai mici. Tariful real de închiriere (la care ar exista cerere) ar fi undeva în jurul a 2.500 de euro, pentru acelaşi spaţiu central.
Preşedintele ARAI susţine că băncile îşi restrâng activitatea şi renunţă la unităţi din Craiova, iar proprietarii clădirilor respective, obişnuiţi cu chiriile uriaşe pe care le cereau băncilor, au rămas setaţi pe preţurile exorbitante: „Băncile şi-au restrâns foarte mult spaţiile de lucru, iar în anumite cazuri ies chiar ele la subînchiriat, iar sub acest aspect piaţa spaţiilor este excedentară. Noi avem o listă clară cu spaţiile de închiriat care sunt peste nivelul pieţei. De exemplu, în zona centrală de care vorbiţi dumneavoastră, pentru un spaţiu de 250 de metri pătraţi în care a activat o bancă, proprietarul cerea 40 de euro pe metrul pătrat până recent. Acum a scăzut la 25 de euro pe metrul pătrat, dar tot e mult faţă de ceea ce este pe piaţă. Practic, această piaţă este excedentară, unde tarifele sunt destul de ridicate“.

Centrul Multifuncţional, neatractiv pentru piaţa chiriilor

Specialiştii spun că îndepărtându-ne de zona centrală a Craiovei scade cererea de închiriere. „Centrul Multifuncţional este o construcţie pe care nu o putem încadra la construcţii cerute de piaţă. Am înţeles că nu s-ar fi făcut o consultare publică pe tema aceasta. Acest Centru Multifuncţional trebuie să reflecte o cerere din piaţă, ceea ce nu există. În general, pe piaţa spaţiilor comerciale care au un preţ corelat cu piaţa există cerere suficientă“, a explicat Cristian Clenciu, preşedintele ARAI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS