17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCarnea de miel se poate scumpi cu 5-6% în perioada Sărbătorilor Pascale

Carnea de miel se poate scumpi cu 5-6% în perioada Sărbătorilor Pascale

Carnea de miel s-ar putea scumpi, în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 5-6%, pentru a fi acoperite cheltuielile producătorilor, informează capital.ro citând o declaraţie făcutăde Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. „Carnea de oaie, pe post de import, s-a scumpit cu peste 60%, produsele finite s-au scumpit şi ele, în cursul anului trecut, doar cu vreo 15%, tocmai pentru a câştiga piaţa. Este normal ca anul acesta să urmeze majorări de preţ pentru a acoperi cheltuielile. Nu de scumpiri de 30%, 50% sau 60%, dar putem vorbi de cinci procente, şase procente, chiar şapte procente în plus la preţul cărnii de miel (…) Ideea de bază este că de Paşte concurenţa este aşa de puternică încât sărbătoarea se încheie cu vânzare în pierdere, nu în profit. Vinzi mai mult cantitativ, dar nu faci profit”, a afirmat Minea. Potrivit acestuia, România obţine mai puţini bani decât Bulgaria din vânzarea cărnii de miel, deşi vecinii de peste Dunăre, practic, importă miei din ţara noastră.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri, în ianuarie 2013, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de cinci ori (71.000 capete), respectiv de 5,1 ori (972.000 tone), comparativ cu luna anterioară. Tăierile în unităţile industriale specializate, care au o pondere de 2,8% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au scăzut numeric şi la greutatea în carcasă de nouă ori, respectiv de 7,1 ori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS