30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComunicat de presă privind completarea şi depunerea formularului 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile-pierderile realizate, pe beneficiari de venit"

Comunicat de presă privind completarea şi depunerea formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile-pierderile realizate, pe beneficiari de venit”

Directia Generala a Finantelor Publice Olt informeaza contribuabilii, plãtitorii de salarii pentru impozitul pe salarii precum si plãtitorii altor categorii de venituri, acolo unde exista obligatia retinerii la sursã a impozitului, cã declararea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se face prin depunerea formularului 205, pânã cel târziu joi, 28 februarie 2013, la organul fiscal în a cãrei razã teritorialã îsi au domicilui fiscal, în format electronic (format .pdf, cu fişier .xml ataşat), pe suport magnetic sau optic, care va fi însoţit de exemplarul în format hârtie, semnat şi ştampilat, potrivit legii sau pe internet, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro.

Mentionãm cã, în cazul sediilor secundare înregistrate ca plãtitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzãtoare activitãtii acestora, se depune de contribuabilul care le-a înfiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal în a cãrui evidentã fiscalã este înregistrat contribuabilul.

Pentru salariatii care au fost detasati la o altã unitate, declaratia se completeazã de cãtre unitatea care a încheiat contractele de munca cu acestia.
În cazul în care, în cursul anului, la nivelul aceluiaşi plătitor, au fost efectuate plăţi privind mai multe tipuri de venituri prevăzute la Secţiunea III „Date privind natura veniturilor”, se completează un singur formular.

Tipurile de venituri prevazute la Secţiunea III, pentru care platitorii sunt obligati sa retina la sursa impozitul sunt:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
d) venituri din activităţi independente realizate într-o formă de asociere cu o persoană juridică, microîntreprindere;
e) venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi din orice alte operaţiuni similare;
f) venituri obţinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deşeurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;
g) câştiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise;
h) venituri din salarii;
i) venituri din dividende;
j) venituri din dobânzi;
k) câştiguri din transferul valorilor mobiliare în cazul societăţilor închise şi al părţilor sociale;
l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
m) venituri din premii;
n) venituri din jocuri de noroc;
o) venituri din pensii;
p) venituri din activităţi agricole;
q) venituri din arendare;
r) venituri din alte surse.
Pentru fiecare tip de venit plătit, mentionat mai sus se generează în acelaşi formular, câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.
În cazul veniturilor din salarii, se generează tabelul prevăzut la Secţiunea V „Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii”, iar pentru celelalte venituri plătite, se generează câte un tabel prevăzut la Secţiunea IV „Date informative privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”, înscriindu-se datele corespunzătoare tipului de venit plătit.
Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă, care este pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, categoria Declaraţii electronice/Descărcare declaraţii.
DIRECTOR EXECUTIV, Florin Diaconescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS