11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBani pentru şomerii de lungă durată

Bani pentru şomerii de lungă durată

Cei care au depăşit 12 luni de şomaj vor primi bani dacă participă la cursurile de recalificare şi prime de mobilitate de până la 3.500 de lei, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a lansat recent în dezbaterea publică un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, menit să crească gradul de ocupare. Legislaţia în domeniu va introduce un nou concept, acela de „şomer de lungă durată“ – persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de şase luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani. Una dintre reglementări urmăreşte să încurajeze participarea şomerilor la cursurile de formare profesională şi recalificare. Persoanele care nu mai beneficiază de şomaj ar urma să primească lunar o alocaţie profesională pe perioada participării la un program de formare profesională. Valoarea acestei alocaţii va fi de 50% din indicatorul social de referinţă, adică 250 lei/lună în acest moment. De asemenea, pentru a facilita şi urgenta obţinerea unui certificat de competenţe profesionale, statul va oferi servicii de evaluare a competenţelor dobândite pe alte căi decât cea formală. Şomerii de lungă durată ar urma să primească şi ei primele de mobilitate valabile în prezent, adică o primă de încadrare (2 X valoarea indicatorului social de referinţă) – 1.000 de lei şi o primă de instalare (7 X valoarea indicatorului social de referinţă) – 3.500 de lei.

Facilităţi pentru firmele care angajează şomeri

După cum se ştie, agenţii economici care angajează şomeri beneficiază de facilităţi. Conform art. 80 din Legea nr. 76/2002, firmele care angajează absolvenţi sunt scutite de plata contribuţiilor la fondul de şomaj pe o perioadă de 12 luni. În această perioadă, firmele primesc lunar pentru fiecare absolvent angajat unul, 1,2 sau 1,5 salarii, în funcţie de forma de învăţământ absolvită de angajaţi. Pentru a primi aceste stimulente, agenţii economici sunt obligaţi să păstreze raporturile de muncă cel puţin trei ani. În noua formă a legii, condiţia de menţinere a raporturilor de muncă se reduce la 1,5 ani. De asemenea, legislaţia actuală prevede că agenţii economici care angajează şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiilor la fondul de şomaj în contul acestor persoane. În această perioadă, firmele primesc lunar pentru fiecare angajat în condiţiile de mai sus o sumă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată. De aceleaşi sume beneficiază şi firmele care angajează persoane cu handicap. Pentru aceste stimulente, firmele trebuie să menţină raporturile de muncă timp de doi ani. În noua legislaţie, obligativitatea menţinerii raporturilor de muncă este redusă la 1,5 ani. Legislaţia actuală mai prevede că firmele care angajează persoane care mai au trei ani până la pensionarea anticipată sau pentru limită de vârstă primesc pentru fiecare valoarea indicatorului social de referinţă (500 de lei). Potrivit modificărilor aflate în dezbatere, perioada ar urma să crească de la trei la cinci ani.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS