9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozite mai mici în 2012

Impozite mai mici în 2012

Consilierii locali craioveni au lăsat deoparte orgoliile politice şi au votat în unanimitate o reducere a impozitelor pe clădiri şi terenuri

Consiliul Local Craiova a decis joi că impozitele pe clădiri şi terenuri vor fi puţin mai mici în 2012, faţă de 2011.
Primarul Antonie Solomon înaintase legislativului local propunerea de menţinere a taxelor şi impozitelor de anul viitor la nivelul celor din acest an, cu mici excepţii. Profitând, într-un fel, de lipsa primarului, consilierii locali au aprobat o reducere a impozitelor pe clădiri şi terenuri, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice.

Reduceri la impozitul pe clădiri şi terenuri

Iniţiativa acestei reduceri a aparţinut PDL, propunerea fiind enunţată de consilierul Dan Cherciu, care este şi preşedintele Comisiei de buget-finanţe din legislativul local.
„Până în prezent, s-a mers pe procentul maxim de impozitare prevăzut de lege în ceea ce priveşte clădirile şi terenurile. Analizând suportabilitatea de către bugetul local, PDL a ajuns la concluzia că o scădere moderată a acestor impozite ar însemna prea puţin o scădere a încasărilor la buget, dar foarte mult pentru cetăţenii Craiovei, pentru plătitorii de impozite şi taxe“, a explicat Dan Cherciu.
Practic, impozitul pe clădiri sau terenuri se calculează după un anumit algoritm. Legislaţia în vigoare permite consiliilor locale să majoreze cu încă 10% sau 20% – în funcţie de tipul impozitului – peste acest nivel stabilit de lege. În Craiova s-a mers întotdeauna pe această majorare la limita de sus permisă de lege, iar propunerea PDL vizează scăderea cu 5% a acestei majorări.
Potrivit calculelor consilierului Cherciu, aplicarea acestei reduceri ar însemna în cel mai rău caz o scădere a încasărilor la bugetul local cu 2,6 milioane de lei. Ideea a fost îmbrăţişată nu doar de consilierii PDL, ci şi de cei de la PSD și PNL, care au votat în unanimitate această scădere cu câteva procente a impozitului pe clădiri şi terenuri.

Taxă de parcare doar pentru o motocicletă

O altă scădere de impozite a fost introdusă de PSD, prin consilierul Gheorghe Nedelescu, şi vizează scutirea de impozit pe mijloacele de transport care aparţin persoanelor cu handicap şi sunt adaptate spre a fi conduse de această categorie de persoane.
Consilierii au votat şi o altă propunere, care i-a aparţinut lui Mărinică Dincă. La propunerea unei asociaţii a motocicliştilor, Dincă a propus şi obţinut ca persoanele care deţin mai multe motociclete să plătească taxă de parcare doar pentru una.
• Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII