22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProprietarii privați, stăpâni pe construcțiile din țară

Proprietarii privați, stăpâni pe construcțiile din țară

V-aţi întrebat vreodată cât din România mai aparţine statului? Cât din construcţiile rezidenţiale, comerciale, industriale, câte dintre blocurile, magazinele, fabricile din România mai sunt în proprietatea statului şi câte sunt private? Pe scurt, câte din construcţiile din România mai sunt ale statului şi câte sunt în proprietate privată? În mod cert, în proprietatea statului mai sunt clădirile administrative, unele stadioane, centre culturale, biblioteci, şcoli, spitale etc. Dar ponderea acestora este diferită în fiecare judet. De precizat că ne referim exclusiv la construcţii, nu şi la alte tipuri de proprietăţi. Iar prin construcţii se înţelege toate tipurile de clădiri: blocuri, case, stadioane, teatre, cinematografe, clădirile poliţiei, financiare, instituţii publice, primării, prefecturi etc. Clădirile aflate în proprietate privată sunt de două tipuri: construite efectiv de către persoane private şi deţinute de persoane private sau dobândite de la stat, prin transfer de proprietate (achiziţie, retrocedare etc.).

Top

La nivel naţional, clădirile aflate în proprietate privată reprezintă 77% din totalul construcţiilor. Cea mai mare pondere a clădirilor care nu mai sunt în bilanţul public se află în Satu Mare. Puţin peste 96% din Satu Mare se află în posesia persoanelor fizice. Mai exact, 96,1%. Restul de 3,9% reprezintă instituţiile publice, ce mai are statul în acest judeţ. Pe următorul loc se află Maramureş: 91,8% din construcţiile ridicate în judeţul Maramureş sunt proprietate privată. A treia poziţie este ocupată de Harghita, cu 90,1%, aceste trei judeţe (Satu Mare, Maramureş şi Harghita) fiind singurele unde ponderea privată depăşeşte 90% din total.

Bucureşti, împărţit între stat şi privaţi

La polul opus se află Capitala ţării. Doar 56,9% din construcţiile din Bucureşti sunt deţinute de către zona privată, persoane fizice sau companii private. Acesta este un fapt explicabil dacă avem în vedere că unele dintre cele mai mari clădiri publice din România se află în Bucureşti. Cum ar fi Casa Poporului. Dar nu este singura, deşi doar Casa Poporului atârnă destul de mult în balanţa proprietăţilor. Mai sunt şi alte construcţii, în special cele din lista megaclădirilor începute de Ceauşescu, dar niciodată finalizate. În plus, în Bucureşti se află şi instituţiile centrale ale statului, cum sunt construcţiile ocupate de guvern, ministere, parlament etc. Toate acestea atârnă în favoarea statului. Totuşi, în ciuda acestor proprietăţi, nici Capitala şi nici vreun alt judeţ nu sunt majoritar deţinute de către stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS