5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul îngenunchează datornicii cu dobânzi uriaşe

Statul îngenunchează datornicii cu dobânzi uriaşe

O firmă cu datorii la Fisc plăteşte într-un an o dobândă de 30%. Consultanţii spun că ar fi de trei ori mai ieftin ca firmele să ia credit din bancă pentru a achita dările către buget.

Statul percepe dobânzi şi penalităţi mult prea mari firmelor aflate în imposibilitatea de a-şi plăti la timp datoriile. Potrivit legii fiscale, pentru fiecare zi de întârziere la plata impozitelor Finanţele percep o dobândă de 0,04%. Dacă datoriile depăşesc 30 de zile, atunci încep să curgă şi penalităţile, mult mai mari, care pornesc de la 5%, în funcţie de perioada de întârziere a plăţilor, şi ajung până la 15%, dacă firma nu plăteşte la stat mai mult de 90 de zile. Potrivit managerului firmei de consultanţă Professional Consulting, Radu Buziernescu, o firmă care are o datorie de 100.000 de lei către Fisc, de exemplu, ipotetic vorbind, şi nu poate achita la stat nici un leu într-un an, trebuie să plătească statului o dobândă totală de aproape 30% pe an. Mai exact, 29,6%. „Deci, într-un an, o firmă cu 100.000 de lei datorie la stat trebuie să plătească la Finanţe 29.600 de lei dobânzi şi penalităţi. Dar dacă firma respectivă ar lua credit din bancă pentru achitarea datoriilor la stat, ar plăti o dobândă de 10-12% pe an. Deci, pentru o firmă este mai avantajos să contracteze un împrumut din bancă şi să-şi plătească datoriile la stat“, a precizat Radu Buziernescu. Consultantul a precizat că sute de firme craiovene care se află în imposibilitatea de a plăti la termen datoriile către stat apelează la împrumuturi bancare pentru achitarea dărilor, datorită faptului că este de trei ori mai ieftin să procedeze aşa. Dacă firma cu datorii ajunge la al doilea an de neplată a impozitelor către Fisc, atunci dobânda statului scade la 14% pe an, a explicat Buziernescu.

Dobânzile statului sunt descurajatoare

„Prin introducerea acestor dobânzi uriaşe, legiuitorul a urmărit ca statul să nu fie o bancă pentru agenţii economici. Adică firmele să nu se împrumute la stat, ci, dimpotrivă, să fie descurajatoare asemenea credite cu dobândă mare de la stat“, a explicat specialistul de la Professional Consulting. Fiscul recunoaşte că e dezavantajos pentru firme să aibă datorii pe termen lung la plata impozitelor. „Cu cât perioada  de întârziere la plată este mai mare, cu atât vor avea mai mult de plată. Într-adevăr, există bănci care acordă credite pentru plata datoriilor la bugetul general consolidat. Noi încurajăm acest lucru“, a declarat şi directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Uşor de zis, greu de făcut. Din cauza crizei, multe firme cu datorii la stat au probleme cu lichidităţile, au restanţe către furnizori şi, în plus, îndeplinesc destul de greu condiţiile băncilor pentru a lua credite.

Băncile au credite dedicate

Băncile mari au introdus în portofoliul propriu credite speciale pentru firmele cu datorii la stat. Bancherii spun că asemenea împrumuturi se obţin în aproximativ aceleaşi condiţii ca şi alte credite. Cu alte cuvinte, firmele care cer împrumuturi pentru achitarea impozitelor restante la stat trebuie să îndeplinească unele condiţii cerute de bănci, pentru a accesa un astfel de credit. „Avem un produs dedicat companiilor cu datorii la stat. Sunt destul de multe firme din Craiova care au apelat la noi pentru astfel de împrumuturi. Acordăm destul de des astfel de împrumuturi“, a precizat un bancher din Bănie.
Un reprezentant al altei bănci de top a spus că există solicitări din partea firmelor craiovene de credite pentru plata datoriilor la stat, dar că banca nu are un produs dedicat, ci „se fac analize pe fiecare caz în parte. Noi le mărim firmelor capitalul de lucru pentru comerţ, adică, dacă firmele iau linii de credit mai mari de la bancă, le rămân disponibilităţi băneşti din activitatea proprie pentru a plăti datoriile la stat“.

Există şi excepţii de la dobânzile fantastice

Dacă o firmă cere la Fisc eşalonarea la plată a datoriilor, atunci ea ar beneficia de o dobândă redusă la 0,03% pe zi. Doar că acest lucru este posibil mai mult în teorie, pentru că se reduce dobânda doar dacă societăţile au bani lichizi să garanteze cu ei. „În condiţiile în care firma debitoare la stat beneficiază de eşalonare la plata datoriilor şi are scrisoare de garanţie bancară sau depune o sumă de bani la trezorerie, atunci dobânda percepută de stat se reduce de la 0,04% pe zi la 0,03% pe zi. Dar, dacă o firmă ar avea disponibilităţi băneşti pentru un cash colateral la bancă sau pentru consemnarea de mijloace băneşti la trezorerie, atunci şi-ar plăti datoriile către stat, deci nu ar mai cere eşalonarea lor la plată“, a menţionat Radu Buziernescu, managerul Professional Consulting.

Dovada clară a dobânzilor „fantastice“ 

DGFP Dolj informa zilele trecute că 62 de firme din Dolj au cerut eşalonarea la plată a datoriilor pentru sume totale de 18,44 milioane de lei. Din aceste sume, firmele aveau datorii principale de 8,71 milioane de lei, iar dobânzile şi penalităţile ajunseseră la 9,73 milioane de lei, deci mai mult decât debitele propriu-zise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII