5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBoierii de la SIF Oltenia (II)

Boierii de la SIF Oltenia (II)

În acest episod, vom vedea cum societatea Construcţii Montaj (CM1) Craiova, deţinută în proporţie de 96,5% de SIF Oltenia, a cumpărat un conac boieresc la sugestia oamenilor de la SIF

Pe 7 octombrie 2010, CM1 a achiziţionat un teren cu construcţii în centrul comunei Ilovăţ (judeţul Mehedinţi) – la 34 km nord de Drobeta Turnu Severin, la preţul de 640.000 de lei, contravaloarea a 150.000 de euro. În 2010, SIF Oltenia a încercat să vândă pachetul majoritar de acţiuni de la CM1 – pentru că societatea de construcţii nu mai are contracte, iar activele din patrimoniu (în valoare de 4,3 milioane de lei) deveniseră o povară. Cu toate acestea, societatea a cumpărat proprietatea din Ilovăţ fără un raport de evaluare. Vânzătorul proprietăţii a fost Gheorghe Bîrneanu, mandatar al lui Bîrneanu Cristian Andrei. Ultima dată, construcţiile au folosit drept cămin de bătrâni, dar pe timpuri aici era un conac boieresc. Bîrneanu este plecat de câteva luni în Franţa. El este cunoscut în regiune ca asociat la postul local Sirius TV, deţinut majoritar de consilierul judeţean şi omul de afaceri Adrian Duicu – preşedintele PSD Mehedinţi. Administratorul unic al CM 1 este Dan Voiculescu, cel care se ocupă acum de portofoliul SIF Oltenia. El a decis achiziţia conacului boieresc de la Ilovăţ.
„Nu am decis ce vom face acolo. Vom face fie un cămin de bătrâni privat, fie un han. În zonă se poate face şi o amenajare hidrologică, pentru că prin spatele arealului trece pârâul Coşuştea. Facem un studiu de impact şi vedem ce se pretează“, a spus Dan Voiculescu. Acesta afirmă că CM1 a făcut o afacere cu achiziţia de la Ilovăţ: „Proprietatea a fost evaluată la 980.000 de lei, iar noi am plătit 640.000 de lei. Am făcut această evaluare cu dl Gheorghe Sollosy“.

Mandat pentru 1,3 milioane de lei

Evaluatorul Gheorghe Sollosy susţine că proprietatea de la Ilovăţ face banii.
„În ianuarie 2011, am fost să fac evaluarea, proprietatea fiind deja achiziţionată. Pentru evaluare, am folosit metoda costurilor, combinată cu metoda de randament – adică veniturile pe care le poate genera proprietatea. Dacă proprietatea este reabilitată şi folosită, valoarea este cuprinsă între 170.000 şi 190.000 de euro“, a spus Sollosy. Potrivit acestuia, clădirea poate fi folosită ca un cămin de bătrâni. Sollosy a mai lucrat la evaluarea activelor corporale ale SIF Oltenia, precum şi la evaluarea unor active aparţinând unor societăţi controlate de SIF. Administratorul Dan Voiculescu ne-a informat că tranzacţia de la Ilovăţ a fost aprobată de AGA de la CM1. Într-adevăr, pe 18 noiembrie 2010, AGA de la CM i-a împuternicit pe administratorul unic Dan Voiculescu şi conducerea executivă a societăţii să efectueze pe o perioadă de un an „investiţii imobiliare, investiţii pe piaţa de capital şi dotări ale societăţii în valoare totală de maximum 1,3 milioane de lei“.
Totodată, AGA validează trei hotărâri ale administratorului unic din 6 octombrie 2010 pentru investiţii imobiliare, dar hotărârea publicată în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, nr. 5084/21 decembrie 2010 nu face nici o referire la proprietatea din Ilovăţ sau la raportul de evaluare al acesteia. Convocarea AGA din 18/19 noiembrie a fost făcută pe 15 octombrie 2010, dar punctele privind investiţiile imobiliare au fost introduse pe ordinea de zi mai târziu, pe 2 noiembrie 2010.

Bucur a cedat

Directorul executiv al CM1, George Bucur, nu a fost foarte încântat să discute despre achiziţia conacului din Ilovăţ. Bucur ne-a informat că, pe 4 aprilie, şi-a dat demisia din funcţie şi nu ne va furniza nici un fel de informaţii. La rândul său, Dan Voiculescu a spus că deciziile AGA de la CM1 au fost luate de reprezentanţii acţionarului majoritar SIF Oltenia – mandataţi de conducerea efectivă a SIF. Or, la sfârşitul anului trecut, conducerea efectivă a SIF Oltenia era asigurată de Dinel Staicu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII