16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriValuta îşi arată colţii

Valuta îşi arată colţii

Creditele neplătite la termen au crescut în Oltenia şi la împrumuturile în lei, şi la cele în valută. În Vâlcea, au explodat datoriile în valută ale populaţiei şi firmelor în luna octombrie, comparativ cu septembrie. Nici doljenii nu îşi mai pot achita la timp creditele contractate în alte monede decât cea naţională.

În ciuda faptului că unii locuitori ai Olteniei au reuşit să economisească destul de bine în luna octombrie, există alţii care nu mai fac faţă ratelor lunare către bănci şi îngroaşă rândurile restanţierilor. Cifrele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată că în luna octombrie, faţă de septembrie, restanţele doljenilor la creditele în lei au urcat cu 4,9 milioane, fiind cele mai mari din regiunea Oltenia. Doljul este urmat de Mehedinţi, unde populaţia şi firmele au avut restanţe neachitate la termen către bănci în creştere cu 3,6 milioane de lei faţă de luna precedentă. Şi în Olt au crescut restanţele cu 0,5 milioane de lei. În schimb, în Gorj şi Vâlcea s-a întâmplat să scadă datoriile la creditele în lei, în Gorj – cu 2,9 milioane de lei, iar în Vâlcea – cu 1,8 milioane de lei. Când scad restanţele, înseamnă că debitorii au făcut rost de bani şi şi-au achitat din sumele restante sau le-au fost acceptate refinanţări, restructurări de credite.
 
Cresc restanţele la creditele în valută

Chiar dacă la împrumuturile în lei vâlcenii au reuşit să îşi mai achite din restanţe, la cele în valută situaţia s-a înrăutăţit dramatic. În interval de numai o lună, firmele şi populaţia din Vâlcea au avut restanţe în creştere cu 14,1 milioane de lei la creditele în valută (exprimate în lei). Şi pentru doljeni plata ratelor bancare la împrumuturile în valută a fost un chin. Datoriile acestora către instituţiile de credit au crescut cu opt milioane de lei în intervalul analizat de BNR. Bancherii spuneau recent că, dintre toate valutele, cele mai multe credite sunt în euro, iar cele mai multe împrumuturi în euro sunt cele garantate cu ipotecă.
„De regulă, la creditele în euro sunt garantate cu ipotecă, iar oamenii îşi achită la timp astfel de credite. La noi, 90% dintre creditele în valută sunt garantate cu ipotecă şi nu au fost probleme până acum“, a spus recent un bancher local.
„Cel mai probabil companiile mari să aibă astfel de probleme de rambursare a creditelor în valută“, a arătat alt bancher. Cei cu credite în valută riscă să piardă de două ori. Prima dată, la creditele cu dobândă variabilă, piaţa poate urca dobânda de referinţă, cum s-a întâmplat de multe ori, iar costul cu creditul poate creşte pe neaşteptate. În plus, valutele cresc în comparaţie cu leul, iar debitorului i se calculează rate mai mari decât de obicei, pentru că scoate din buzunar mai mulţi lei pentru aceeaşi cantitate de valută necesară plăţii ratelor lunare.

Restanţe mai mari la valută decât la lei

La nivelul întregii ţări, restanţele la creditele în euro, dolari şi franci au ajuns mai mari decât restanţele persoanelor fizice şi juridice la împrumuturile în lei. În luna octombrie a acestui an, potrivit datelor publicate recent de BNR, restanţele la credite în România erau de 7,4 miliarde de lei la împrumuturile în lei şi cu un miliard de lei mai mari la cele în valută, care au ajuns, deci, la 8,4 miliarde de lei.
La nivel local, în Oltenia, cele mai mari datorii neachitate la termen către bănci rămân la creditele în lei. Această situaţie există în toate judeţele Olteniei, unde oamenii şi firmele nu îşi achită la timp în special creditele în lei. Totuşi, în Dolj, tendinţa de creştere a ratelor bancare neachitate la termen la valută este în continuă creştere. De exemplu, dacă totalul restanţelor la lei era în octombrie de 187,9 milioane de lei, restanţele la valută totalizau 136,4 milioane de lei, la volumuri similare ale creditelor totale de pe piaţa bancară din judeţ (2,5 miliarde de lei – credite în lei, respectiv 2,48 miliarde de lei – credite în valută).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII