17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCiocolata va avea un preţ... de cacao

Ciocolata va avea un preţ… de cacao

Părinţii ar putea plăti mai mult pentru ciocolata copiilor, din cauză că preţul la cacao a crescut considerabil pe Bursa de Mărfuri din Londra.

Există vreo legătură între Bursa de Mărfuri de la Londra şi copilaşii iubitori de ciocolată? Aparent, nici una. În fapt, din cauză că preţul la cacao a crescut destul de mult pe Bursa londoneză, scumpirea acestei materii prime ar putea conduce la scumpirea ciocolatei. Astfel că acest produs ar putea deveni „o plăcere rară“, cum spun unii cunoscători. În vara acestui an, contractele futures (încheiate atunci, dar cu scadenţă la o dată ulterioară, în această iarnă) la cacao au costat la Bursa de la Londra 4.207 dolari pe tonă, cel mai înalt nivel din ultimii 33 de ani.
 
De ce se scumpeşte tona de cacao

Speculanţii la bursă au umflat preţul produsului pe piaţa contractelor la termen. Şi uite aşa, din cauza unor profitori de pe piaţa valorilor mobiliare, se poate ajunge la preţuri umflate în toată lumea.
Aproape la fel s-a întâmplat pe piaţa grâului, doar că acolo lipsa ofertei şi creşterea cererii au mărit preţul, pe când la cacao preţul crescut pare uşor artificial (dar tot cererea a determinat creşterea lui). În vară, la Bursa de la Londra, un fond speculativ ar fi cumpărat 7% din producţia mondială de cacao, ridicând cotaţia acestui produs la un nivel record, scria ziarul german Sueddeutsche Zeitung, citat de Agerpres.
Aceste speculaţii au creat panică în rândul producătorilor şi al comercianţilor de ciocolată din lume. Se pare că, în prezent, se fac speculaţii cu cacao, în special la bursa londoneză.
În Statele Unite, preţul acestei materii prime pentru industria ciocolatei este mai mic decât la Londra, tot la contractele de tip futures. Potrivit brokerului craiovean de la Interdealer Capital Invest, George Popa, zilele trecute, la Bursa de la Chicago, contractele futures la cacao cu scadenţă la trei luni se încheiaseră la preţul de 2.880 de dolari pe tonă, deci mult mai puţin decât la Londra.

Tona de cacao a fost şi mai scumpă

Cel mai mare preţ al materiei prime luate în discuţie a fost în anul 1977, tot la Bursa de la Londra. În urmă cu 33 de ani, tona de cacao se tranzacţiona cu 5.219 dolari. Preţul a scăzut treptat în timp, iar de anul acesta  a început din nou să crească. 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU