22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerile „la vedere“ au scăzut din nou

Afacerile „la vedere“ au scăzut din nou

În ciuda tentativelor de la nivel înalt de a ne spune că pe ultimul trimestru a crescut economia, realitatea de la Dolj arată că firmelor locale nu le-a mers prea bine. Sumele declarate la Fisc, deci afacerile evidenţiate în acte, au scăzut din nou, cu 12,46% faţă de aceeaşi lună din 2009. Nu poate spune nimeni cu cât a crescut  economia „la negru“. Reducerea motoarelor economiei ar trebui să fie un semnal pentru guvernanţi, astfel încât să ia măsuri pentru a opri declinul economic!

Pentru a nu ştiu câta oară în acest an, Fiscul doljean ne dă veşti proaste despre activitatea economică din judeţ. Sumele declarate de firmele doljene către bugetul consolidat al statului au scăzut în octombrie (lună de trimestru) cu 12,46% faţă de sumele declarate la stat în octombrie 2009. De asemenea, în octombrie, afacerile firmelor doljene declarate la stat au scăzut cu 9,6% faţă de iulie 2010 (tot lună de trimestru, când au obligaţia de depunere a declaraţiilor la nivel local toate firmele doljene). Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a furnizat, la solicitarea GdS, cifrele declarate de firme. Astfel, în octombrie 2010 au fost declarate la stat impozite, taxe şi contribuţii de plată în sumă de 176,6 milioane de lei, în scădere faţă de octombrie 2009, când se declaraseră la Fisc sume de 201,74 milioane de lei. Curios este că au scăzut sumele declarate în octombrie chiar şi faţă de luna iulie a acestui an, când totalul declarat pe Dolj fusese de 195,5 milioane de lei. Deci, o scădere cu 9,6%, faţă de iulie. Scăderea afacerilor companiilor private ar trebui să fie un semnal puternic pentru guvernanţi. Nu este exclus ca firmele să scadă volumul afacerilor „la vedere“ şi să crească economia subterană, prin diverse metode. Oamenii de afaceri sunt sătui de biruri şi taxe din ce în ce mai mari şi riscă tot mai mult să lucreze „la negru“ decât să plătească foarte mult la stat. „Am ajuns să muncim pentru stat, nu pentru noi!“, spunea recent un om de afaceri craiovean.

Au scăzut afacerile chiar şi după majorarea TVA

Sumele declarate în octombrie sunt aferente activităţii multor firme mici pe iulie, august şi septembrie, iar pentru firmele cu afaceri mai mari (care au depăşit cifra de afaceri de 100.000 de euro anul trecut) – declararea în octombrie reflectă activitatea de pe septembrie. În ambele cazuri vorbim de afaceri perfectate după ce s-a majorat TVA de la 1 iulie de la 19% la 24%. Dacă vom compara cifrele din octombrie, când TVA era majorat, cu cele declarate în iulie (pentru aprilie, mai, iunie), când TVA era de 19%, ar fi fost normal ca încasările către buget să fie mai mari în octombrie, cu un TVA mai mare cu cinci procente. Dar se pare că politica guvernului de a mări TVA peste noapte nu a stimulat afacerile, chiar dacă efectiv din TVA statul a câştigat puţin mai mult în acest prim trimestru de când s-a majorat această taxă pe valoarea adăugată la 24%. Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a spus că, efectiv, din TVA în luna iulie (când TVA aferent lunilor anterioare era de 19%) s-au încasat 38,33 milioane de lei, iar în octombrie, după ce TVA a ajuns la 24%, s-au încasat la buget 40,91 milioane de lei din Dolj. Dacă din TVA s-a câştigat mai mult, atunci înseamnă că scăderile au fost la impozitul pe profit sau la cifra de afaceri a companiilor.

Vânzările
au scăzut dramatic

Şefii Fiscului doljean încearcă să explice de ce au scăzut sumele declarate la stat de către companiile locale. Cele mai multe firme sunt concentrate în Craiova, iar de data aceasta ele au avut reduceri ale vânzărilor. „Atunci când vedem scăderea sumelor declarate nu putem să ne gândim decât la o scădere a afacerilor firmelor, la faptul că pentru unii afacerile au mers un pic mai greu. După cum ştim de la alte instituţii, firme nu s-au mai închis în această perioadă, disponibilizări nu au fost foarte multe. Deci, înseamnă că principalii indicatori care arată scăderea sumelor declarate sunt cifra de afaceri, profitul sau orice altceva care arată o scădere a afacerilor“, a declarat, pentru GdS, directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, care a mai spus că s-au înregistrat reduceri ale sumelor declarate de către firme craiovene. „Din iulie au scăzut salariile la instituţiile bugetare, ceea ce înseamnă că sumele declarate la impozitul pe salarii şi la contribuţii sunt mai mici acum. Multe dintre firmele aflate pe teritoriul Craiovei au înregistrat o restrângere a activităţii pe timpul verii, fapt ce a condus la o reducere a sumelor declarate în octombrie“, a precizat şi directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

În ianuarie, sumele
ar putea fi şi mai mici

În ciuda optimismului manifestat de şefii Fiscului privind sumele viitoare ce vor rezulta de plată către stat din afacerile firmelor doljene, realitatea îi contrazice. Pentru ultimul trimestru al anului ar putea creşte activitatea firmelor în apropierea sărbătorilor de iarnă, ca urmare a consumului mai mare în acea perioadă a anului, dar, în acelaşi timp, ar putea scădea sumele declarate la Fisc pentru că guvernul a scos impozitul minim (cunoscut drept forfetar) pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, ceea ce înseamnă că acele firme aflate pe pierderi nu mai plătesc impozit minim. În plus, chiar şi societăţile cu profit plăteau impozitul minim, în cazul în care acesta era mai mare decât suma rezultată din calculul impozitului pe profit. Acest impozit a fost dezastru pentru firme şi „mană cerească“ pentru stat, iar renunţarea la acest bir a fost, poate, prima măsură cu adevărat în favoarea mediului de afaceri. „Să sperăm că până în ianuarie vom avea impozit forfetar!“, spune şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu. „Să sperăm că nu vom mai avea creşteri de impozite!“, zic, la rândul lor, oamenii de afaceri.

Ce înseamnă scăderea economiei
Dacă firmele nu au cu ce să plătească la stat, nici bugetul nu o duce bine. Mai exact, dacă firmelor private nu le cresc afacerile, nici statul nu are de unde să crească anul viitor salariile bugetarilor. Dacă nu apar măsuri legislative care să încurajeze mediul de afaceri, atunci nici bugetul consolidat al statului nu are de unde să suporte cheltuielile uriaşe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII