22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljchim ar putea fi relocat în China sau India

Doljchim ar putea fi relocat în China sau India

Petrom negociază cu un investitor american să mute toate cele cinci fabrici ale Doljchim în Asia. Săptămâna aceasta se decide soarta combinatului craiovean. Dacă nu va fi relocat pe alt continent şi nici nu-l cumpără Ioan Niculae, Doljchim se închide până la primăvară. Indiferent de rezultatul negocierilor cu investitorii, încă 200 de oameni vor fi trimişi acasă la începutul lui 2011.

Soarta combinatului de îngrăşăminte chimice Doljchim se hotărăşte zilele acestea. Surse apropiate companiei susţin că acţionarul majoritar al Doljchim, Petrom, poartă discuţii cu un investitor american pentru relocarea combinatului de la Craiova pe alt continent: Asia. Sunt vizate ţări precum China sau India, unde forţa de muncă este mai ieftină decât în România, iar materia primă necesară producerii metanolului sau altor substanţe se poate obţine la preţuri rezonabile. Dacă afacerea cu americanii se perfectează, ar urma ca fabricile să fie demontate, transportate cu vaporul până în una din ţările asiatice amintite şi construite acolo la aceeaşi scară, spun sursele noastre. „Hidrogenul şi carbonul, adică materia primă pentru ceea ce s-a produs la Doljchim, pot fi obţinute şi prin gazeificarea cărbunelui. Or, China are rezerve importante de cărbune. Procedeele de obţinere a gazelor din cărbune sunt mai complexe, dar în final se obţine materie primă mai ieftină decât la noi“, a spus un inginer din cadrul Doljchim, sub protecţia anonimatului. Pe vremea când producea la capacitate, Doljchim folosea în procesul de producţie ca materie primă chiar şi 1,2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Chiar dacă gazul era extras de Petrom, compania nu considera rentabilă activitatea Doljchim, în ciuda faptului că era singurul combinat chimic din această regiune a ţării. Până la închiderea ediţiei, compania nu a confirmat sau infirmat informaţiile privind relocarea în China sau India a activităţii Doljchim.

Americanii sau Ioan Niculae

Deşi nu comunică oficial aceste aspecte, Petrom încă negociază şi cu Ioan Niculae – deţinătorul Interagro – preluarea combinatului craiovean, în cazul în care afacerea cu americanii ar pica. La nivel oficial, Petrom a anunţat că încă nu a găsit un partener serios pentru preluarea Doljchim şi că planurile în ceea ce priveşte combinatul craiovean merg în continuare, în sensul că megaconstrucţia trebuie închisă. Niculae a preluat mai multe combinate din ţară, iar afacerile lui pe piaţa îngrăşămintelor merg destul de bine. În urmă cu câteva luni, omul de afaceri a declarat pentru GdS că acţionarul majoritar al Doljchim nu i-a făcut o ofertă pentru combinat.

Se închide în 2010

În cazul în care nu se „bate palma“ nici cu Niculae, cum s-a mai întâmplat în trecut, Doljchim ajunge la fier vechi, aşa cum a anunţat Petrom din primăvara acestui an. La acea vreme, conducerea companiei anunţa chiar un calendar al restructurării companiei, dar şi unul al demolărilor şi decontaminării terenurilor din zonă. Acum, Petrom rămâne ferm pe poziţie: închide anul acesta. „Aşa cum am anunţtat la sfârşitul anului trecut, Petrom va închide activitatea de produse chimice până la sfârşitul anului 2010; până atunci, Doljchim va opera în funcţie de necesităţile impuse de specificul activităţii integrate a Petrom. Am luat decizia închiderii după ce am făcut toate eforturile de a identifica un partener cu expertiza şi puterea financiară necesare pentru a administra în parteneriat cu noi combinatul. Nu am primit nici o ofertă serioasă pentru Doljchim“, au precizat zilele trecute, pentru GdS, reprezentanţii Petrom. Ei au mai spus că „procesul de demolare şi decontaminare a combinatului a fost iniţiat, cu respectarea standardelor europene de mediu“. Firma trebuie să respecte şi condiţiile de mediu impuse, aspect care generează responsabilităţi uriaşe pantru managementul companiei şi costuri pe măsură.

200 de oameni pleacă acasă

La începutul anului viitor vor mai fi disponibilizaţi 200 de angajaţi ai Doljchim din cei 507 care au mai rămas la lucru. „Programul de restructurare este implementat în deplin acord cu reprezentaţii sindicatelor“, informează compania. În acelaşi timp, liderul de sindicat, Gheorghe Băiaşu, confirmă faptul că 200 de oameni vor pleca acasă, dar spune că „am insistat ca oamenii să fie restructuraţi după ce trec Sărbătorile de iarnă“. Persoanele care vor pleca acasă vor primi plăţi compensatorii de 32.500 de lei, în funcţie de vechime.

La Doljchim, peisaj sinistru

Toate fabricile Doljchim au fost oprite. A mai funcţionat fabrica de Metanol, dar stocurile au ajuns la refuz. Câteva mii de tone sunt stocate în depozitele combinatului, pe calea ferată şi pe vapor în Portul Constanţa. Substanţa nu permite depozitare pe perioade lungi, astfel că s-a sistat producţia, urmând să fie reluată dacă va fi nevoie. La faţa locului, imaginea este dezolantă. Un mastodont inert se întinde pe câteva hectare de-a lungul drumului Craiova – Severin. Dacă în trecut se vedea activitate în combinat, se simţea mirosul de amoniac sau cel puţin aburul de la Fabrica de Metanol, acum peisajul este sinistru: un morman de betoane, fiare şi inox. Încă un colos industrial care rămâne în paragină pe harta Doljului, dacă nu se perfectează tranzacţia cu vreun cumpărător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII