13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinisterul Economiei, mandatat să vândă pe Bursă pachetele minoritare deţinute de stat

Ministerul Economiei, mandatat să vândă pe Bursă pachetele minoritare deţinute de stat

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la RRA că Ministerul Economiei este mandatat să vândă pachetele minoritare deţinute de stat la diverse companii, acestea urmând a fi tranzacţionate, pentru transparenţă, pe Bursă, premierul subliniind că nu va permite nici o privatizare cu probleme. Premierul a explicat că statul va vinde acţiunile minoritare pe care le deţine la diverse companii, va privatiza CFR Marfă şi va restructura, pe criterii de eficienţă, companiile de stat care au pierderi.
„Pentru acţiunile minoritare (…) am cerut expres ca aceste tranzacţii să se facă pe Bursă – adică să obţii cel mai bun preţ posibil – şi Ministerul Economiei este mandatat să deruleze un asemenea proces de a vinde aceste pachete minoritare ale statului la diverse societăţi şi companii“, a spus premierul.
Pe de altă parte, a arătat el, guvernul are în vedere privatizarea CFR Marfă şi restructurarea în termen de eficienţă a restului de companii de stat care mai există în România. „Există companii de referinţă cum sunt: Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, care sunt foarte profitabile, după cum există şi companii de stat care au probleme, iar marea problemă aici este următoarea: în condiţiile în care pierderile lor sunt în continuare mari, ele trec pe deficitul bugetului de stat, iar asta va afecta proiecţiile bugetare viitoare. Trebuie să fim foarte atenţi ca ele să fie restructurate pe criterii de eficienţă“, a spus primul-ministru.
„Continuarea procesului de restructurare este un lucru firesc, restructurare şi privatizare de la caz la caz. Cred că nu puteţi da un singur exemplu de privatizare pe care să o fi făcut guvernul pe care îl reprezint care să creeze vreo problemă sau care să fi rămas în istorie ca fiind una care nu a respectat legea şi a creat dificultăţi majore. Haideţi să ne amintim ce a fost cu vânzarea Petromului, când s-a vândut pe 600 de milioane de euro, iar alte companii din statele din jur sunt echivalate la 18 miliarde. Niciodată nu voi permite, cât voi fi în poziţia de prim-ministru, să se lege de numele meu o privatizare cu probleme şi care să prejudicieze interesul public“, a precizat premierul Emil Boc.  
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri că rezolvarea problemei întreprinderilor de stat presupune o abordare mai cuprinzătoare care să includă reforma, privatizarea sau lichidarea acestora, care vor fi discutate cu autorităţile în cursul negocierilor viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU