5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum pierde statul bani din afacerile cu băieţii deştepţi

Cum pierde statul bani din afacerile cu băieţii deştepţi

Companiile de stat din sectorul energetic ar trebui să fie obligate să vândă energie în mod transparent prin OPCOM (bursa energiei – n.r.) la cel mai bun preţ, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei realizat împreună cu Centrul Român de Politici Economice (CRPE) şi Societatea Academică Română (SAR). Potrivit raportului, Hidroelectrica vinde energie prin contracte bilaterale la preţuri mult mai mici decât cele de pe bursă.

La un moment dat, Hidroelectrica a scos pe OPCOM o cantitate de energie de 1,7 Twh, aceasta fiind vândută imediat către Arcelor Mittal, la preţul de 138 lei/MWh, în condiţiile în care preţul de piaţă era de 160 lei/MWh. Doar din această tranzacţie, Hidroelectrica a pierdut circa 21 de milioane de lei, se arată în raport. „Ni se pare firesc, de pildă, ca firmele de stat să fie supuse legislaţiei privind achiziţiile publice, adică să cumpere prin licitaţie produse la cel mai mic preţ pentru o calitate acceptabilă, în aşa fel încât managementul să minimizeze costurile în beneficiul acţionarului. Un principiu similar ar trebui să se aplice şi vânzărilor, adică firmele de stat să fie obligate să vândă cui dă mai mult, ca să ne asigurăm că firma de stat îşi maximizează şi veniturile (MECMA)“, consideră Consiliul Concurenţei. Ministerul Economiei a emis Ordinul nr. 445/2009 prin care producătorii de stat de electricitate sunt obligaţi să vândă transparent, prin OPCOM, celui care oferă cel mai bun preţ. Ordinul nr. 445/2009 se aplică companiilor de stat din sectorul energie, mai puţin Hidroelectrica, societatea care produce cea mai ieftină energie.

Jumătate din contractele bilaterale au fost deja prelungite

Jumătate dintre contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica au fost deja prelungite până în 2018. Este vorba de celebrele contracte încheiate cu statul român de „băieţii deştepţi“ din energie. Informaţia a fost confirmată chiar de directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Întrebat de HotNews.ro care este soarta acestor contracte bilaterale, David a spus că jumătate dintre ele au fost renegociate şi prelungite, două se află în justiţie în vederea rezilierii, iar restul vor rămâne aşa cum sunt în prezent deoarece, în cazul acestora, nu s-a ajuns la nici o înţelegere. Directorul Hidroelectrica a spus că în prezent sunt în derulare „în jur“ de 14 contracte bilaterale, printre care se numără cele cu Alro, Energy Holding, Luxten Lighting şi Electromagnetica. „Nu ştiu să vă spun exact câte sunt“, a afirmat David la insistenţele HotNews.ro.
Potrivit unor date furnizate de Hidroelectrica Ziarului Financiar, lista cuprinde 17 companii care iau direct energie hidro: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie, E.ON Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galaţi şi Compania Naţională a Huilei.
În cazul Arcelor Mittal exista un contract valabil doar pentru 2010 de vânzare a unei cantităţi de 1,7 TWh (terrawatt oră) de energie electrică la un preţ de 138 lei/MWh. Acesta nu este unul dintre renumitele contracte încheiate în perioada 2002-2004 la preţuri preferenţiale şi care urma să expire în 2013-1014, precum contracte cu Alro, Energy Holding, Electromagnetica, Buzmann, Enol, Europec, Luxten Lighting şi Elsid.
„Preţul mediu al energiei vândute prin contractele bilaterale este de 125 lei/Mwh, în condiţiile în care preţul de producţie este de 93 lei/Mwh, iar pe piaţa liberă 160 lei/Mwh“, spun surse din piaţă.

de Claudia PÂRVOIU
HotNews.ro

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII