19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMihai Tănăsescu, FMI: Statul a compromis noţiunea de stimulent

Mihai Tănăsescu, FMI: Statul a compromis noţiunea de stimulent

„Este regretabil gestul funcţionarilor din Finanţe. Pentru a dezamorsa această stare de lucruri, e nevoie de o comunicare mai bună din partea conducerii ministerului, a guvernului. Stimulentele trebuia acordate punctual, în funcţie de  performanţele individuale, acolo unde ele existau“, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
Potrivit acestuia, statul a compromis noţiunea de stimulent.
„Stimulentul nu acompania în mod necesar o performanţă, ci era un supliment salarial. S-a mers ani mulţi pe acordarea unor sume care până la urmă au compromis însăşi noţiunea de stimulent“, a explicat Tănăsescu.
În opinia fostului ministru al finanţelor, o soluţie ar putea fi adoptarea grabnică a legii salarizării. „E nevoie ca legea salarizării să fie cât mai urgent aprobată. Unele stimulente vor fi încorporate în salariul de bază, astfel că veniturile acelor funcţionari vor fi oarecum echilibrate“, a conchis Tănăsescu.
Fostul ministru se află în ţară, urmând să însoţească misiunea FMI la Bucureşti, care este prevăzută să înceapă pe 20 octombrie şi să dureze până la începutul lunii noiembrie. Delegaţia va avea o misiune dificilă, aceea de a aprecia dacă România şi-a îndeplinit performanţele la sfârşitul lunii septembrie, în conformitate cu prevederile din actualul acord, atât cel cu Comisia Europeană, cât şi cel cu FMI şi cu Banca Mondială.
Nici reprezentanţii Băncii Naţionale nu sunt pentru acordarea stimulentelor în orice condiţii. „Nu poţi avea şi armată mare, şi solde mari. Mai întâi să restructurăm armata şi pe urmă vedem care e nivelul corect al soldelor“, a declarat un oficial al BNR.

Dan POPA, HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS