20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDividende de un sfert de miliard de euro de la Fondul Proprietatea

Dividende de un sfert de miliard de euro de la Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) a început ieri plata dividendelor, în valoare totală de 1,1 miliarde de lei (aproximativ 250.000.000 de euro), pentru profiturile înregistrate în 2008 şi 2009, peste 500 de milioane de lei din această sumă revenind statului, în timp ce peste 4.000 de persoane fizice şi juridice vor încasa diferenţa.
Vor primi un dividend brut de 0,0816 lei/acţiune toţi acţionarii Fondului la 27 septembrie. Valoarea netă se ridică la 0,068 lei/acţiune.
BRD Societe Generale este banca selectată de Fondul Proprietatea pentru serviciile necesare derulării procesului de distribuire a dividendelor.
Franklin Templeton a preluat oficial la sfârşitul lunii septembrie mandatul de administrare a activelor Fondului Proprietatea, estimate la 14,6 miliarde de lei sau 3,4 miliarde de euro. Reprezentanţii companiei au anunţat vineri că vor respinge orice încercare nefondată de amânare a plăţii dividendelor la FP sau a datei de listare a Fondului.
Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul are participaţii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.
Statul a promis, la crearea Fondului, că va lista FP în cel mai scurt timp la bursa din Bucureşti şi pe o piaţă internaţională, ceea ce ar fi permis acţionarilor să îşi poată valorifica uşor titlurile cu care au fost despăgubiţi, însă termenul de listare a fost mereu amânat.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS