20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBerceanu - şef absolut peste Jiul SA

Berceanu – şef absolut peste Jiul SA

Acţionarul majoritar de la SC Jiul SA, Pompiliu Şelea, omul senatorului PD-L Radu Berceanu, solicită delistarea companiei de la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti. Firma craioveană are în jur de 1.000 de acţionari minoritari, iar cine nu va fi de acord cu delistarea este invitat să iasă din societate.

SC Jiul SA, firma controlată de Radu Berceanu prin interpuşi, ar putea fi delistată de pe piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), adică de pe Rasdaq, dacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) hotărăşte acest lucru. Dacă se votează delistarea, atunci mulţi „minoritari“ vor fi excluşi din societate şi li se vor plăti acţiunile deţinute. În urmă cu câteva zile, administratorul unic al SC Jiul, Pompiliu Şelea, cunoscut drept mâna dreaptă a fostului ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a publicat pe site-ul BVB un convocator pentru adunarea generală pentru a se vota scoaterea de la tranzacţionare a acţiunilor companiei, potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv Dispunerea de măsuri nr. 8/2006 a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Potrivit informaţiilor de la Bursă, Pompiliu Şelea este, în prezent, în posesia a 73,73% din acţiunile Jiul SA, în timp ce alţi acţionari, în special cuponari, au 26,26% din acţiuni. Compania deţine câteva hoteluri importante din Craiova, cum ar fi Jiul şi Minerva. În cazul în care se decide delistarea de la Bursă, vor fi scoşi din companie acţionari minoritari, cărora li se vor plăti acţiunile deţinute, potrivit legii.

Activitate slabă la Bursă  

Administratorul firmei invocă faptul că în ultimul an au fost realizate doar zece tranzacţii, cu un număr de 28.881 de acţiuni, ceea ce înseamnă sub 1% din valoarea capitalului social. În acest fel sunt îndeplinite condiţiile de delistare. George Popa, broker la Interdealer Capital Invest, a precizat, pentru GdS, în ce condiţii se poate face delistarea de la Bursă: „Retragerea de la tranzacţionare se poate face dacă sunt îndeplinite câteva condiţii obligatorii: în ultimul an să fi înregistrat cel mult 50 de tranzacţii, numărul de acţiuni tranzacţionate să fi reprezentat cel mult 1% din capitalul social al emitentului şi trebuie să li se acorde acţionarilor minoritari dreptul de a se retrage din societate şi de a primi contravaloarea acţiunilor, conform unei evaluări a acestor acţiuni“.

Cum poate Berceanu
să scoată „cuponarii“ din joc

Potrivit convocatorului pentru AGEA, administratorul companiei, Pompiliu Şelea, spune că acţionarii care nu sunt de acord cu delistarea societăţii de pe piaţa secundară Rasdaq pot să iasă din companie: „(…) Acordarea către acţionarii care nu sunt de acord cu hotărârea AGEA a dreptului de a se retrage din societate şi de a obţine contravaloarea acţiunilor“. Potrivit unor surse din companie, în prezent ar exista 1.000 de acţionari în societate, majoritatea dintre cei care au primit „cupoane“ în momentul marii privatizări de după 1990. Potrivit legislaţiei în vigoare (Legea nr. 31/1990 republicată), delistarea acţiunilor unei firme de la Bursă se poate face relativ uşor, fără a ţine cont de votul minoritarilor. Acţionarii majoritari pot decide scoaterea acţiunilor de la tranzacţionare. Condiţiile sunt următoarele: la prima convocare a AGEA trebuie să fie prezenţi acţionari reprezentând trei pătrimi din capitalul social, iar hotărârile să fie luate cu un număr de acţionari care să reprezinte cel puţin 50% din capitalul social al firmei. La convocările următoare, numărul de acţionari prezenţi trebuie să reprezinte jumătate din capitalul social, iar numărul de voturi trebuie să reprezinte cel puţin o treime din capitalul social. Cu alte cuvinte, acţionarul majoritar poate decide foarte simplu soarta companiei pe Bursă. Cum nu toţi cei aproximativ 1.000 de acţionari îşi vor putea spune cuvântul în AGEA, cei mai mulţi vor fi scoşi elegant din firmă. În acelaşi timp, acţionarul majoritar va ajunge să deţină un procent şi mai mare.  

Jiul SA, pe pierdere

Bursa arată că, în ultimele şapte luni, cotaţiile Jiul SA s-au prăbuşit. Ieri, acţiunile firmei doljene se tranzacţionau cu 0,14 lei, puţin peste valoarea nominală, care este de 0,1 lei pe acţiune. Societatea are un capital social de 3,3 milioane de lei şi au fost emise 33 de milioane de acţiuni. „Acţionarii minoritari îşi pot primi banii fie la domiciliu, fie într-un cont bancar, unde pot fi păstraţi, la fel ca în cazul Ford“, a spus brokerul craiovean. Conform bilanţului contabil pe 2009, SC Jiul SA a înregistrat pierderi semnificative de 912.277 de lei.

Compania invocă „situaţia economică“

Potrivit unor surse din firma craioveană, motivul pentru care se cere retragerea de la tranzacţionare de pe Bursă este „din motive economice. Adică limităm anumite cheltuieli“. Aceleaşi surse susţin că acţionarul majoritar vrea limitarea unor cheltuieli, cum ar fi cele cu listarea acţiunilor firmei la Bursă, precum şi taxele plătite către CNVM şi Depozitarul Central.

Care este legătura între Berceanu şi Şelea
În declaraţia de avere a senatorului Radu Berceanu, completată pe 15.10.2009, parlamentarul de Dolj scrie negru pe alb că l-a împrumutat pe Pompiliu Şelea cu suma de 200.000 de euro. Şelea deţine 73,73% din acţiunile Jiul SA încă din anul 2005. Surse din piaţă spun că banii pe care Şelea i-ar fi împrumutat de la Berceanu ar fi pentru răscumpărarea acţiunilor companiei de pe piaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII