5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriViitorul României în serviciul diplomatic european

Viitorul României în serviciul diplomatic european

Ministrul Teodor Baconschi a participat ieri la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), desfăşurată la Bruxelles. Potrivit MAE, un punct relevant al lucrărilor CAG l-a constituit adoptarea deciziei privind organizarea şi funcţionarea Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), ceea ce reprezintă un pas important în operaţionalizarea serviciului până la sfârşitul acestui an.
Miniştrii europeni de externe şi-au exprimat speranţa că elemente ale pachetului legislativ – regulamentul financiar şi cel de personal, bugetul SEAE – vor fi adoptate cât mai curând şi au subliniat importanţa ca, în procesul de recrutare a noului corp diplomatic european, toate statele membre să fie reprezentate în mod echitabil, respectând echilibrul geografic.
În marja lucrărilor Consiliului, şeful diplomaţiei române a avut ocazia să detalieze, împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, perspectivele concrete de materializare pentru România a acestui principiu, în ecuaţia viitorului serviciu.

Baconschi, nemulţumit

La 12 iulie, într-o conferinţă de presă de prezentare a bilanţului după şase luni de mandat, ministrul Teodor Baconschi s-a arătat nemulţumit în legătură cu gradul de transparenţă al constituirii serviciului diplomatic european. Ministrul Baconschi a mai afirmat că România vizează atât poziţii de şefi de delegaţii, adjuncţi de şefi de delegaţii şi un central al serviciului care va funcţiona la Bruxelles sub autoritatea Înaltului Reprezentant al UE. Baconschi a precizat, de asemenea, că i-a transmis, cu prilejul câtorva întâlniri formale şi informale, şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton, faptul că aşteptările României corespund prevederilor Tratatului de la Lisabona.
Anterior, ministerul de externe a precizat în martie că România doreşte o reprezentare adecvată în structurile noului serviciu diplomatic european, atât în Centrala de la Bruxelles, cât şi în Delegaţiile UE. Presa a scris la începutul anului că ţările est-europene ar avea nemulţumiri în legătură cu noul serviciu diplomatic european. În context, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia au avertizat că ar putea boicota politica externă comună, dacă nu vor primi reprezentare echitabilă, bazată pe un echilibru geografic, în cadrul noului serviciu diplomatic european.
Miniştrii europeni de externe au adoptat ieri o decizie privind înfiinţarea Serviciului European de Acţiune Externă, care stabileşte organizarea şi funcţionarea instituţiei.
Înfiinţarea serviciului este una dintre cele mai importante schimbări introduse prin Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în 1 decembrie 2009. Acesta vizează să facă acţiunile externe ale UE mai coerente şi mai eficiente, sporind astfel influenţa UE în lume. SEAE o va ajuta pe Catherine Ashton să îşi îndeplinească mandatul şi va lucra în cooperare cu serviciile diplomatice din statele membre.
Pe de altă parte, şefii diplomaţiilor europene au adoptat ieri, la Bruxelles, concluziile privind deschiderea negocierilor pentru aderarea Islandei la UE, precum şi Cadrul general de negociere, parte a poziţiei generale a Uniunii, în pregătirea Conferinţei de aderare la nivel ministerial cu Islanda, care va avea loc pe astăzi.
În cadrul CAG, preşedinţia belgiană în exerciţiu a făcut o succintă prezentare a priorităţilor programului său de lucru pentru semestrul în curs, subliniind dorinţa sa de eficientizare a agendei europene care să permită înregistrarea de paşi concreţi într-un număr bine stabilit de domenii, dar cu vizibilitate la nivel UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS