27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum arată o zi din viaţa unui doctorand român la Universitatea Oxford

Cum arată o zi din viaţa unui doctorand român la Universitatea Oxford

Andrei Sorin Ilie este un tânăr român care a fost admis la Universitatea Oxford (Marea Britanie), una dintre cele mai cunoscute instituţii de învăţământ superior din întreaga lume.   
„În anul 2008 am absolvit un program de masterat în Neuroştiinţe, după care mi-am continuat pregătirea ca student la doctorat în acelaşi domeniu. Trecerea de la un program la altul a adus cu sine şi o profundă schimbare în activitatea de zi cu zi. În timpul masterului, ziua era împărţită între cursuri, activitatea de cercetare în laborator şi pregătirea personală pentru curs. Evaluarea studenţilor a avut trei componente: eseuri legate de diferite subiecte abordate la cursuri, două teze de masterat legate de două proiecte de cercetare şi un examen oral la sfârşitul cursului.
La doctorat, accentul se pune pe activitatea de cercetare. Faci parte dintr-un colectiv condus de un profesor şi trebuie să îţi aduci contribuţia la îmbogăţirea cunoştinţelor în domeniul respectiv prin rezultatele activităţii tale de cercetare. Trebuie să te pregăteşti pentru a gândi independent, a veni cu propriile idei, a proiecta şi desfăşura experimente pentru a rezolva probleme importante în domeniul tău de studiu. Nu mai există cursuri obligatorii, iar evaluarea finală se face pe baza tezei de doctorat.
Pentru formarea şi dezvoltarea ca şi cercetător este foarte importantă interacţiunea cu ceilalţi studenţi şi colegi, dar, mai ales, cu supervisorul tău (conducătorul doctoratului). Momentan, vorbesc cu şeful meu aproape în fiecare zi. Este întotdeauna deschis la idei noi, iar dacă nu merge ceva în laborator îşi face timp pentru a mă ajuta. O dată pe lună avem programată o întâlnire mai lungă, de câteva ore, în care discutăm ultimele rezultate şi planificăm următorii paşi şi strategia pentru viitorul apropiat.
Pentru a fi competitiv în ştiinţă şi în activitatea de cercetare trebuie să fii tot timpul la curent cu ultimele noutăţi. Prin urmare, o importantă parte a timpului trebuie alocată articolelor ştiinţifice. Fiecare membru al grupului urmăreşte anumite reviste ştiinţifice şi o dată pe săptămână avem o întâlnire în care prezentăm pe scurt articolele interesante apărute în săptămâna anterioară. Uneori, un articol publicat luni poate schimba ce experiment faci marţi. Pe lângă această activitate de urmărire a literaturii de specialitate, în fiecare vineri avem programat un Journal Club, în care discutăm în detaliu un articol relevant pentru activitatea grupului, punând accentul pe interpretarea critică a datelor şi rezultatelor.   
În general, ca doctorand, nu ai un program fix. Cele mai importante sunt rezultatele pe care le obţii şi nu timpul pe care îl petreci în laborator. Acest lucru îţi dă o oarecare flexibilitate în organizarea programului, dar în acelaşi timp şi o responsabilitate mult mai mare.   
De obicei, mă trezesc între 8.00 şi 9.00 şi după o plimbare de zece minute cu bicicleta ajung în laborator. În medie, lucrez în jur de nouă ore pe zi, însă acest lucru este variabil. Pot fi zile în care termin devreme, dar şi zile în care stau în laborator până la 22.00 – 23.00. Nu există un şablon pentru fiecare zi. În unele zile am programate experimente, în timp ce în altele prelucrez şi analizez datele. După ce faci un set de experimente şi analizezi rezultatele trebuie să tragi anumite concluzii şi să planifici următorii paşi.   
Finalitatea oricărei activităţi de cercetare trebuie să fie însă publicarea de articole ştiinţifice. Numai în momentul în care rezultatele tale sunt făcute publice, acestea pot fi folosite şi evaluate de comunitatea ştiinţifică.
Partea academică trebuie suplinită de cea socială şi personală, iar Oxford pare un loc perfect construit pentru acest scop. Distanţele foarte mici îţi dau posibilitatea de a te deplasa rapid de acasă la laborator, de la laborator la bibliotecă, de aici la cină, la sala de sport, cinema, teatru sau alte centre/structuri sociale. Intri în contact cu foarte mulţi studenţi din domenii diferite, ceea ce îţi poate lărgi orizontul de cunoştinţe. Te poţi înscrie în diferite societăţi şi activităţi, de la sport la pictură, muzică, artă etc.   
Din punct de vedere financiar, bursa pentru programul pe care îl urmez îmi acoperă integral taxele de facultate (circa 3.000 lire/an), cheltuielile de cazare (circa 6.000 lire/an), mâncare, bani de buzunar etc. În acelaşi timp, îmi asigură şi o parte din banii de cercetare. Acest lucru îţi dă o mare flexibilitate în alegerea laboratorului/grupului de cercetare unde vrei să urmezi doctoratul.   
Oraşul, facultatea, departamentul şi laboratorul în care lucrezi, profesorii îţi oferă toate condiţiile de care ai nevoie pentru a progresa atât academic, cât şi personal. Prin urmare, ceea ce vei deveni şi drumul pe care îl vei urma la sfârşitul pregătirii depind, în primul rând, de tine, de aspiraţiile pe care le ai şi de deciziile pe care le iei în fiecare zi“.

Sursa: wall-street.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII