5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGreşeli frecvente într-un CV

Greşeli frecvente într-un CV

În condiţiile în care numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă depăşeşte câteva zeci de mii, iar numărul de posturi vacante este de doar câteva zeci, specialiştii vă recomandă să acordaţi o importanţă deosebită CV-ului şi modului în care vă prezentaţi la un interviu.

În ultimul an, pe fondul situaţiei economice dificile şi a creşterii numărului de persoane aflate în căutarea unui job, piaţa muncii a cunoscut o serie de modificări. Dacă în 2007-2008, angajatorii nu aveau de unde alege oameni pentru posturile disponibile, acum au parte de o avalanşă de CV-uri şi sunt mult mai selectivi. Specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să fiţi mult mai atenţi în conceperea unui CV. „Una dintre cele mai întâlnite greşeli este transformarea CV-ului într-o plictisitoare listă a tuturor sarcinilor avute la locurile de muncă anterioare. Pentru a scrie un Curriculum Vitae peste media celorlalte, trebuie mers mai departe şi arătat ce s-a cerut de la dumneavoastră şi ce aţi făcut deosebit la fiecare firmă“, notează myjob.ro. Sfatul specialiştilor este să daţi exemple cum firma a beneficiat de calităţile dumneavoastră. „Angajatorii trebuie să înţeleagă ce aţi făcut şi ce aţi realizat. De exemplu: «am recrutat, angajat, învăţat şi supravegheat mai mult de 20 de angajaţi într-un restaurant care aducea profit de peste un milion de lei anual»“, precizează specialiştii în resurse umane de la bestjobs.
Altă greşeală este crearea unui CV prea lung sau prea scurt. Prea mulţi încearcă să-şi înghesuie toată cronologia carierei într-o singură pagină pentru că au auzit că un Curriculum Vitae nu trebuie să fie mai mare de o pagină. Asta nu înseamnă că trebuie să concepeţi CV-uri de cinci pagini. „Când încearcă să-şi aranjeze CV-ul astfel încât să încapă exact pe o pagină, şterg multe din realizările personale importante. Şi reversul e adevărat. Adică aceia care descriu pe pagini întregi experienţe nerelevante. Cititorul va fi, cu siguranţă, plictisit“, avertizează myjob.ro. Dacă se poate, ar trebui să vă limitaţi la maximum două pagini.

„Fiţi atenţi la lista de aptitudini şi abilităţi“

În plus, aveţi grijă la folosirea persoanei întâi în CV. Asta, deoarece un CV este o formă de comunicare concisă şi telegrafică şi trebuie evitată utilizarea pronumelui „eu“ sau a exprimărilor de tipul „cu ajutorul meu“/„prin mine“. Pe de altă parte, trebuie folosite verbe care exprimă o acţiune (evitaţi exprimări de tip „responsabil pentru/cu“ şi optaţi pentru cele de tipul „am răspuns la întrebările utilizatorilor, ca parte a activităţii mele în cadrul unui serviciu IT, cu peste 4.000 de utilizatori“).
De asemenea, fiţi atenţi la lista de aptitudini şi abilităţi. „O astfel de listă inclusă într-un CV este una dintre cele mai «grele» arme pe care o aveţi la îndemână. Dacă v-aţi făcut temele, ştiţi exact care sunt competenţele şi aptitudinile cerute de job, iar angajatorul vede că v-aţi dat interesul“, spun specialiştii.
Odată CV-ul finalizat, asiguraţi-vă că nu aţi făcut greşeli, indiferent că este vorba de greşeli ortografice, de traducere, de tipărire sau de exprimare. „Puteţi avea cel mai tare CV, dar să nu fiţi contactat de nimeni din cauza datelor greşite. Verificaţi de câteva ori fiecare detaliu“, precizează specialiştii în resurse umane de la bestjobs.md.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII