Acasă Bani & Afaceri Bani pentru închiderea şi conservarea minelor

Bani pentru închiderea şi conservarea minelor

-

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va aloca anul viitor 148,37 milioane de lei pentru închiderea şi conservarea minelor, cu aproape 12 milioane de lei mai mult faţă de suma alocată în acest an, se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010.
În 2009, pentru programele de conservare şi de închidere a minelor au fost alocate 132,64 milioane de lei, potrivit Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2010, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
În ceea ce priveşte producţia estimată de cărbune a ţării, pentru 2009, aceasta s-ar ridica la 31,6 milioane de tone (din care 29,1 milioane de tone de lignit şi 2,5 milioane de tone de huilă). Pentru 2010, această producţie de cărbune ar putea creşte la 36,3 milioane de tone (respectiv 33,3 milioane de tone de lignit şi trei milioane de tone de huilă), iar în 2013, la 36,7 milioane de tone de cărbune.
În 2009, 45 de mine erau programate să intre în programul de execuţie de lucrări pentru închidere şi ecologizare a suprafeţelor, mine de cărbune, sare, minereuri a căror activitate a încetat deja, potrivit directorului general al Direcţiei Resurse Minerale din cadrul ministerului, Sorin Găman.
Închiderea şi ecologizarea suprafeţelor afectate reprezintă un proces complex, care are ca principal scop punerea în siguranţă a iazurilor de decantare şi a celorlalte depozite de deşeuri miniere purtătoare de substanţe periculoase, securizarea minelor subterane, refacerea factorilor de mediu şi diminuarea riscurilor de producere a unor accidente cu efecte majore pentru comunităţile locale sau cu impact transfrontalier.
În total, în programul de închidere au fost incluse 550 de mine. Dintre acestea, au rămas 267 de obiective miniere la care nu s-au efectuat lucrările, iar la alte 238 au fost finalizate, plus cele 45 pentru 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

4 COMENTARII

Doi tineri au fost găsiți morți într-o mașină, în Bacău

Un tânăr de 19 ani şi iubita lui de 16 ani, au fost găsiţi morţi în dimineaţa zilei de luni, într-o maşină parcată pe o stradă din comuna Secuieni, judeţul Bacău.

Warner Bros a anunțat când va apărea „The Matrix 4“

Cel de-al patrulea film din seria cinematografică „The Matrix“ şi lungmetrajul „The Flash“ vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv...