16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreşte impozitul microîntreprinderilor?

Creşte impozitul microîntreprinderilor?

Dacă legiuitorul nu intervine cu un act normativ cât mai repede, de la începutul anului 2010 microîntreprinderilor nu li se mai poate aplica impozitul de 3% asupra veniturilor, ci ele vor fi obligate să plătească aceeaşi cotă de impozit de 16% ca orice altă firmă.

În 2009, firmele foarte mici, cunoscute sub numele de microîntreprinderi, au fost impozitate cu 3% – cotă aplicată asupra veniturilor. Dar actul normativ referitor la impozitarea acestor entităţi economice îşi încheie aplicabilitatea la 31 decembrie 2009. Specialiştii susţin că în cazul în care prevederea impozitării microîntreprinderilor nu este prelungită printr-un act normativ pentru ca aceste firme să fie impozitate la fel ca anul acesta – adică 3% aplicat asupra veniturilor – atunci în 2010 li se va aplica o cotă impozit pe profit sau pe venit de 16%, la fel ca la orice altă societate comercială. Impozitul redus de 3% are aplicabilitate doar până la 31 decembrie 2009. Ceea ce înseamnă că se poate prelungi, printr-un act normativ. „Titlul IV din Codul fiscal referitor la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu a fost abrogat explicit sau implicit prin nici un act normativ“, spun reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Aşa se explică faptul că microîntreprinderile nu mai pot opta pentru cota redusă de 35 aplicată asupra veniturilor şi impozitul de 16% (pe venit sau pe profit), ci rămâne doar acesta din urmă. Astfel, microîntreprinderile ar putea plăti către stat sume mult mai mari decât în prezent. „Dacă legiuitorul nu intervine pentru a stabili cota de impozit pentru anii următori, considerăm că prevederile titlului IV din Codul fiscal nu mai pot fi aplicate“, spun finanţiştii doljeni. „Să vedem ce va fi după 1 ianuarie, pentru că, dacă apare un act normativ care să prelungească termenul, atunci se va aplica tot cota redusă de 3%. DGFP Dolj a solicitat clarificări şi de la Ministerul Finanţelor şi aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile“, a spus directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.

Ce spune noul Cod Fiscal

Practic, microîntreprinderile sunt lăsate pe dinafară anul viitor. Articolul 107 din noul Cod Fiscal aplicabil în 2010 prevede următoarele: cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este: 2% în anul 2007; 2,5% în anul 2008; 3% în anul 2009. Dar nu se mai prelungeşte pentru 2010. La nivelul întregii ţări erau înregistarte 400.000 de microîntreprinderi la începutul anului 2009. Ministerul Finanţelor Publice a promis că după instalarea noului guvern va da o ordonanţă pentru prelungirea impozitului pe venitul microîntreprinderilor (3%) şi la anul.

Ce este o microîntreprindere
Firmele din categoria microîntreprinderilor trebuie să îndeplinească o serie de condiţii stabilite la articolul 103 din Codul Fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 de euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul, autorităţile locale şi instituţiile publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII