14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmericanii ne dau gratis F-16 aflate în uz dacă le „revitalizează“ tot ei

Americanii ne dau gratis F-16 aflate în uz dacă le „revitalizează“ tot ei

Răspunsul oficial va veni la jumătatea lunii ianuarie, după ce Departamentul Apărării din SUA va obţine aprobarea Congresului. Până la sfârşitul lunii februarie, se poate negocia cel mult 5% din contract.
Aşteptate cu interes de oficialii din domeniul apărării, avioanele multirol ar putea ajunge, în sfârşit, în România: Ministerul român al Apărării a primit recent un răspuns neoficial favorabil din partea Statelor Unite ale Americii pentru cele 24 de avioane F-16 Block 25 aflate în uz, potrivit căruia americanii ar fi de acord să ne livreze aparatele de zbor gratis, dacă acceptăm să le revitalizeze tot ei, cheltuiala urmând să fie suportată de statul român.
Potrivit unor surse militare citate de NewsIn, Departamentul Apărării al SUA va trebui să obţină aprobarea Congresului, aceasta urmând să se întâmple cel mai probabil în prima săptămână din luna ianuarie, răspunsul oficial putând ajunge la Bucureşti la jumătatea lunii. Din acel moment, spun aceleaşi surse, statul român are la dispoziţie aproximativ 45 de zile pentru a da un răspuns ofertei înaintate de guvernul Statelor Unite. De asemenea, în acest timp s-ar putea negocia cel mult 5% din contract, precizează surse din MApN pentru NewsIn.
Oficialii din MApN au mai declarat că s-au înţeles cu partea americană „în proporţie de 95%“, urmând să mai fie puse la punct câteva aspecte care ţin de armamentul care ar urma să fie pus pe avioane.
„În luna decembrie, o echipă formată din 15 specialişti de la Lockheed Martin (producătorul avioanelor F-16 – n.r.) a fost în România, pentru a discuta cu specialiştii din cadrul Ministerului Apărării detalii legate de această ofertă, echipamente şi tipuri de armament care ar urma să fie puse pe aceste avioane“, au afirmat sursele citate.

Oferta nu prevede offset

În răspunsul neoficial transmis părţii române, se menţionează că guvernul american este dispus să livreze, gratis, României 24 de avioane F-16 block 25 aflate în uz, urmând ca revitalizarea acestor avioane să fie făcută de către producătorii americani.
„În eventualitatea în care în CSAT se va decide achiziţia avioanelor F-16, primul avion multirol ar urma să ajungă în România în aproximativ doi-trei ani“, au mai spus sursele militare.
De asemenea, sursele au afirmat că oferta nu prevede offset pentru acest contract, dar partea americană se va ocupa de pregătirea piloţilor. Totodată, România va plăti pentru mentenanţa avioanelor, pe baza unui acord pentru sprijin logistic pe o perioadă de trei ani. În sarcina Bucureştiului va intra şi pregătirea pistelor, pentru a fi adaptate la cerinţele viitorului avion multirol.
În noiembrie, şeful Departamentului pentru Armamente din MApN, Aurel Lascu, a spus că Ministerul Apărării nu a primit un răspuns din partea guvernului Statelor Unite privind eventuala achiziţie a 24 de avioane F-16 second hand.
„Nu este vorba de nici un contract, nu avem un contract pentru un avion multirol. Am adunat informaţii tehnice de la cinci furnizori selectaţi de specialiştii Departamentului pentru Armamente în colaborare cu aviaţia militară. Am făcut o cerere de ofertă către guvernul SUA pentru avioane aflate în uz şi aşteptăm răspunsul din partea partenerilor americani. Încă nu am primit acest răspuns“, a precizat Aurel Lascu.
În cursa pentru adjudecarea contractului de 4,5 miliarde de euro pentru dotarea Forţelor Aeriene cu avioane multirol sunt înscrise cinci tipuri de avioane. Printre variante se numără: F-16 construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar şi avionul Grippen al suedezilor de la SAAB şi Eurofighter de la EADS.
Deocamdată, nu s-au făcut publice costurile pe care le va suporta statul român pentru revitalizarea avioanelor F-16 second hand pe care România vrea să le primească în schimbul contractelor de mentenanţă şi revitalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII