17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGM a preluat controlul total al diviziei Opel

GM a preluat controlul total al diviziei Opel

General Motors Co. a preluat controlul deplin al Opel după ce a rambursat, din banii europeni împrumutaţi, o sumă de 1,5 miliarde de euro incluzând dobânda şi a dizolvat trustul care deţinea 65% dintre acţiunile diviziei europene a constructorului american.

„Acţiunile de la Adam Opel GmbH au fost înapoiate GM“, a comunicat luni ministrul economiei german. GM nu mai era proprietarul diviziei Opel din luna iunie, după ce Germania a acceptat să acorde un împrumut de urgenţă producătorului de Insignia şi Astra din Ruesselsheim cu puţin timp înainte ca General Motors să declare falimentul în Statele Unite. Datoria trustului amintit era să monitorizeze lichiditatea Opel şi să supervizeze preluarea constructorului european de către un investitor nou. La începutul lunii noiembrie însă, GM a decis să anuleze planurile pentru vânzarea diviziei Opel către grupul condus de compania canadiană Magna International Inc. şi partenerul acesteia, Banca Sberbank din Rusia.

GM vrea să concedieze muncitori englezi

Reprezentanţii General Motors au declarat că urmează să înceapă discuţiile cu sindicatele privind programul de disponibilizare a unor muncitori dintr-o uzină Vauxhall din Marea Britanie.
„Unul dintre elementele planului curent este o propunere să se reducă numărul muncitorilor fabricii din Luton cu 354, pentru a duce afacerea la nivelul estimărilor privind producţia pe anul 2010“, a spus GM. Numărul de muncitori ce urmează să fie concediaţi nu este definitiv, ci va face obiectul unor consultări viitoare, după cum au mai spus reprezentanţii constructorului american. Restructurarea diviziei Opel din Europa ar putea însemna concedierea a circa 9.000 de muncitori, cea mai afectată ţară fiind Germania. Nick Reilly, şeful interimar al diviziei europene a GM, a declarat că producătorul trebuie să îşi reducă producţia din uzinele Opel şi Vauxhall cu 20-25 de procente, ca parte dintr-un plan de restructurare estimat la 3,3 miliarde de euro, echivalentul a 4,96 miliarde de dolari.
GM speră să continue producţia de automobile în uzinele din Ellesmere Port, în nord-vestul Angliei şi Luton, situată la nord de Londra. În uzina din Luton se produc modele de autoutilitare uşoare Opel Vivaro şi Renault Trafic. Săptămâna trecută, GM a spus că nu există riscul de concedieri de la fabrica din Ellesmere Port, unde se produce modelul Astra. În uzinele Vauxhall din Marea Britanie sunt angajaţi aproximativ 5.500 de muncitori. Guvernul britanic s-a declarat dispus să ofere ajutor financiar pentru asigurarea viitorului fabricilor auto Opel din Anglia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS