10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMininova, obligată să intre în legalitate

Mininova, obligată să intre în legalitate

Mininova, cea mai mare pagină de internet de fişiere torrent, a şters tot conţinutul cu excepţia fişierelor încărcate prin intermediul propriului serviciu de distribuţie. Fondatorii Mininova au luat această decizie după ce au pierdut un proces civil cu organizaţia olandeză antipiraterie BREIN şi după ce au primit de la instanţă ordinul de a înlătura torrent-ele de pe pagină.

Decizia fondatorilor paginii de torrente marchează sfârşitul unei „ere“ ce a început acum cinci ani. În decembrie 2004, „căderea“ paginii Suprnova a lăsat un crater în peisajul BitTorrent. Golul a fost curând umplut de zeci de site-uri apărute ca urmare a cererii de torrente. Mininova a fost cea mai de succes pagină dintre acestea. A fost fondată la începutul lui 2005 de cinci studenţi olandezi, la o lună după ce Suprnova şi-a închis porţile. Site-ul a început ca un proiect pus la punct de câţiva adolescenţi pasionaţi, însă, în anii care au urmat, fondatorii paginii au reuşit să o transforme într-o afacere care a generat venituri de milioane de dolari, informează pagina www.digg.com. O dată cu creşterea în popularitate a paginii de internet, a crescut şi numărul plângerilor din partea deţinătorilor de drepturi de autor. Timp de câţiva ani, Mininova s-a conformat cererilor venite de la proprietarii drepturilor de autor, însă, la începutul lui 2009, organizaţia antipiraterie BREIN din Olanda a decis să tranşeze o dată pentru totdeauna chestiunea în instanţă, solicitând operatorului paginii să filtreze conţinutul.

Recursul, sub semnul întrebării

Cazul a ajuns în faţa unui judecător în luna iunie şi după numai câteva săptămâni a fost anunţat verdictul. Instanţa a decis că Mininova nu este direct responsabilă pentru încălcarea Legii drepturilor de autor, dar a ordonat ca toate fişierele ce trimiteau la conţinut protejat să fie înlăturate de pe pagină într-o perioadă de trei luni. În caz contrar, amenda ar fi fost de până la cinci milioane de euro. Aşa că echipa Mininova nu a avut de ales şi a restrâns accesul la fişierele torrent. Numai utilizatorii autorizaţi pot încărca şi descărca torrente prin intermediul paginii. În ultimele luni, Mininova a testat intensiv mai multe tehnici de filtrare, dar nici una dintre acestea nu s-a dovedit 100% eficientă. „E păcat că am fost obligaţi să recurgem la această măsură, dar nu am văzut altă posibilitate“, a declarat cofondatorul Niek pentru TorrentFreak. Mininova încă nu a decis dacă va face recurs, a mai declarat Niek pentru TorrentFreak. Fondatorii au făcut un apel prin care să li se acorde mai mult timp să decidă dacă vor face sau nu recurs. După câte se pare, singura metodă prin care Mininova ar putea reveni cu toate torrentele e să câştige un recurs. Între timp, echipa Mininova se va concentra la alte proiecte, dar şi la creşterea numărului de utilizatori pentru platforma de distribuţie conţinut. Consecinţele deciziei fondatorilor Mininova va avea un impact major asupra comunităţii BitTorrent. Milioanele de utilizatori şi de upload-eri Mininova va trebui să găsească o nouă „casă“, dar poate mai important e faptul că Mininova avea cea mai mare colecţie de fişiere, colecţie pe care o foloseau zeci de alte pagini mai mici de indexare a torrentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII