20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart la finanţarea microîntreprinderilor

Start la finanţarea microîntreprinderilor

Doljenii pot solicita, începând de săptămâna viitoare, finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional pentru dezvoltarea microîntreprinderilor şi modernizarea infrastructurii de turism. ADR Sud-Vest Oltenia a organizat ieri un seminar de informare cu potenţialii beneficiari ai acestor finanţări.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (POR) a lansat apelurile de proiecte pentru dezvoltarea microîntreprinderilor (DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“) şi modernizarea infrastructurii de turism (DMI 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“). „Cererile de finanţare pot fi depuse începând cu 23 noiembrie, până la depăşirea cu 50% a alocării financiare pe fiecare regiune“, a declarat Marina Alecu, şef departament în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Rurală (ADR) Sud-Vest Oltenia, la un seminar de informare a potenţialilor beneficiari din Dolj, organizat ieri, la Craiova. Scopul respectivului eveniment a fost de a asigura un nivel de transparenţă a documentelor, dar şi de a crea premisele dezvoltării unui număr cât mai mare de proiecte mature şi de calitate.

Sprijin de 25,20 milioane de euro

Pentru această cerere deschisă de proiecte pe Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“, alocarea financiară disponibilă pentru regiunea Sud-Vest Oltenia este de 25,20 milioane de euro. În cadrul acestui DMI vor fi eligibile proiectele care vizează: construirea/ extinderea/ modernizarea spaţiilor de producţie/ prestare servicii ale microîntreprinderii; achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi, moderne, pentru activitatea de producţie, prestare servicii, construcţii a microîntreprinderii; achiziţionarea de sisteme IT (hardware şi/sau software). Beneficiarii eligibili în cadrul acestui domeniu de intervenţie sunt societăţi comerciale şi societăţi cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, conform legislaţiei în vigoare. „Valoarea totală a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 100.000 şi 3.000.000 de lei, iar valoarea finanţării nerambursabile reprezintă maximum 70% din totalul cheltuielilor eligibile, în limita a 200.000 de euro. Proiectul (investiţia) se va implementa în mediul urban“, a precizat Marina Alecu, care a explicat că la primul apel pe acest domeniu, care s-a încheiat la 16 iunie 2008, au fost depuse 61 de proiecte, din care au fost contractate 30, în valoare de 2,86 milioane de euro.

16,385 milioane de euro pentru turism

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii ADR S-V Oltenia pentru proiectele pe DMI 5.2, alocarea financiară pentru regiunea Sud-Vest Oltenia este de 16,385 milioane de euro. Beneficiarii eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale/ autorităţi ale administraţiei publice locale, întreprinderi mici şi mijlocii, parteneriate între unităţi administrativ-teritoriale/ autorităţi ale administraţiei publice locale, asociaţii de dezvoltare intercomunitară. „Proiectele ce urmează să fie depuse trebuie să se încadreze în următoarele categorii de operaţiuni: amenajarea obiectivelor naturale cu potenţial turistic, valorificarea potenţialului turistic montan, dezvoltarea turismului balnear, precum şi crearea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente“, a afirmat Simona Covrescu, expert în cadrul ADR S-V Oltenia. Aceasta a explicat că valoarea totală a unui proiect poate varia între 700.000 şi 85.000.000 de lei (pentru cele implementate în localităţi din mediul urban sau în staţiuni turistice balneare, climatice şi balneo-climatice – indiferent dacă sunt localizate în mediul rural sau urban), respectiv 6.400.000 – 85.000.000 de lei, pentru proiectele implementate în localităţi din mediul rural. La primul apel pe acest domeniu, care s-a încheiat pe 19 decembrie 2008, au fost depuse 14 proiecte, din care au fost contractate zece, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII