12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoua limbă oficială în Moldova s-ar putea numi „limba română“

Noua limbă oficială în Moldova s-ar putea numi „limba română“

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat marţi în Parlamentul European că noul guvern de la Chişinău va efectua în viitor modificări constituţionale care vor reglementa statutul limbii de stat, sugerând că limba oficială ar trebui să se numească limba română, nu limba moldovenească. Primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost invitat marţi la o dezbatere în Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, unde a asigurat că noul guvern de la Chişinău va efectua în viitor modificări constituţionale care vor reglementa statutul limbii de stat a Republicii Moldova.
În plus, el a explicat că decizia de a introduce în Constituţie sintagma „limba moldovenească“ a fost luată „în anumite conjuncturi“, importantă fiind însă acum comunicarea, nu felul în care se numeşte limba. Problema sintagmei „limba moldovenească“ se afla în atenţia autorităţilor de la Bucureşti de multă vreme, partea română desfăşurând de-a lungul anilor demersuri susţinute la nivelul UE pentru eliminarea acestei referiri din documentele comunitare, considerând-o „o sintagmă politică“, folosită „dintr-un impuls pur politic“ de autorităţile de la Chişinău, cu scopul „inventării unei identităţi“, după cum spunea Adrian Cioroianu, care în 2007 era ministru de externe. Comisarul român pentru multilingvism, Leonard Orban, a explicat în 2007 că UE nu poate să oprească o ţară să îşi numească limba oficială aşa cum vrea.
Voronin a declarat în repetate rânduri că limba moldovenească este mama limbii române, acuzând autorităţile de la Bucureşti că ameninţă statalitatea ţării sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU