19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul „second hand“

Fiscul „second hand“

Finanţele valorifică printr-un magazin propriu bunurile confiscate de alte instituţii ale statului. Unele produse sunt la mâna a doua. În ultimul an au fost confiscate două autoturisme şi două bărci, donate apoi de Fisc unor mănăstiri şi unei primării din ţară. Directorul Finanţelor nu ştie sau nu vrea să spună cum au fost repartizate maşinile tocmai în Tulcea şi Mehedinţi.

Produse alimentare, confecţii, încălţăminte, electronice, electrocasnice şi chiar maşini şi bărci au ajuns în „ograda“ Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în decurs de un an. Acestea sunt produsele pe care Fiscul trebuie să le valorifice prin magazinul propriu sau la licitaţii şi au fost confiscate de organele abilitate în acest sens sau au intrat în proprietatea privată a statului. Oricine are acces la magazin, iar preţurile sunt mult mai mici decât în alte unităţi comerciale, spun finanţiştii. Atenţie, însă, că puteţi da şi peste marfă second hand! Produse cum ar fi confecţii şi încălţăminte, confiscate de Garda Financiară, de Poliţie, de Vamă şi de Jandarmerie, de la 1 ianuarie 2008 şi până în prezent, au fost valorificate prin magazinul propriu al DGFP Dolj, ne răspund oficialii instituţiei. Ei mai spun că bunurile perisabile confiscate „se predau de către deţinător persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate să comercializeze aceste bunuri către populaţie, în baza procesului-verbal de predare-primire“. Fiscul nu spune însă cum au fost selectate acele firme şi persoane fizice care să vândă produsele perisabile. Bunurile foarte mari se valorifică prin organizarea de licitaţii publice de către Finanţe.
Surse din Fisc spun că au ajuns în acel magazin chiar şi produse second hand confiscate de Vamă sau de Poliţie. „Preţurile sunt mai mici decât în alte magazine pentru că pot fi bunuri folosite, confiscate de pe nu ştiu unde“, a spus un reprezentant al DGFP Dolj. De altfel, Fiscul întocmeşte comisii de evaluare care stabilesc preţurile la care vor fi vândute produsele confiscate. Finanţele explică de ce sunt mai mici preţurile în magazinul lor decât la comercianţi, deşi sunt comparate cu preţuri la bunuri similare de pe piaţă: „Preţurile produselor intrate în proprietatea privată a statului se stabilesc (…) în funcţie de următoarele criterii: gradul de uzură fizică şi morală, termenul de valabilitate, caracterul sezonier al bunurilor, cantitatea sau volumul lor“. Magazinul este practic o dugheană amplasată în curtea interioară a clădirii de vizavi de DGFP Dolj, de pe strada Mitropolit Firmilian. Deşi programul afişat este între orele 10.00 şi 14.00, săptămâna trecută magazinul a fost închis. 

Maşini şi bărci donate prin ţară

În interval de un an, DGFP Dolj a donat o maşină primăriei din comuna Valea Teilor, judeţul Tulcea. Alta a ajuns la Parohia Titerleşti, în judeţul Mehedinţi. În acelaşi timp, Mănăstirea Mraconia (tot din Mehedinţi) a primit de la Fiscul doljean două bărci confiscate anterior şi nevândute la licitaţii. Asociaţia Naţională a Surzilor din România – filiala Craiova a fost singura din Dolj care a primit donaţii de la Fisc în ultimul an, constând în geci, blugi, ghiozdane, pulovere, încălţăminte şi altele, după cum se arată în răspunsul DGFP Dolj către GdS. Procedura spune că, dacă bunurile confiscate nu se vând o anumită perioadă prin magazinul propriu al Finanţelor, atunci ele sunt cedate cu titlu gratuit la diverse organizaţii nonguvernamentale, informează finanţiştii. 

Călinoiu se comportă ca un director la stat

Contactat telefonic la ora 15.57, directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a arătat că nu ştie cum au fost alese mănăstirile respective şi o primărie tocmai din Tulcea pentru a le fi donate autoturismele şi bărcile. Călinoiu i-a răspuns redactorului GdS în zeflemea, uitând că este plătit din bani publici să informeze corect cetăţenii, chiar şi prin intermediul mass-media. „Sunt alese în mod cu totul întâmplător. Vin de la minister. Nu ştiu cum se selectează mănăstirile şi primăriile. Ăsta e subiect pentru Gazeta de Sud? Ce vă interesează, la ora asta, cum au fost alese mănăstirile şi primăriile? Mă sunaţi pentru astfel de probleme? Sunt în timpul meu liber şi mă deranjaţi!“, a răbufnit directorul Eugen Călinoiu, după care a închis telefonul. 

O Mazda roşie a ajuns la Tulcea
GdS a contactat primăria din localitatea Valea Teilor (judeţul Tulcea). Secretarul primăriei, Cristian Tuzlaru, a confirmat faptul că instituţia a primit în 2008 „o Mazda roşie“. El nu mai ştie exact cum a ajuns maşina din Dolj la Tulcea, dar îşi aduce aminte că primăria adresase anterior o scrisoare către Ministerul Finanţelor, prin care solicita o maşină, „de orice tip“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII