14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConcurenţă între bănci pentru „Prima casă“

Concurenţă între bănci pentru „Prima casă“

Tinerii care încearcă să-şi cumpere prima casă prin programul guvernamental cu acelaşi nume au posibilitatea să aleagă dintr-o paletă foarte mare de bănci, 20 la număr, care acordă credite cu dobândă mică pentru cei care se încadrează în condiţiile de creditare. Ieri, BRD a deschis porţile clienţilor pentru programul „Prima casă“, în sensul că banca primeşte dosarele pentru credite. BRD a fost prima instituţie bancară care a semnat convenţia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care va garanta împrumuturile persoanelor fizice. Cu toate acestea, ieri de dimineaţă, clienţii nu s-au înghesuit la ghişeele băncii din centrul Craiovei. „Avem deja 200 de prospecţii, adică 200 de persoane care s-au interesat la  noi de programul «Prima casă». Primii au venit în urmă cu trei săptămâni. Acum pot să-şi depună toate actele la dosar. Am primit şi normele băncii, avem şi simulator de credite. Suntem pregătiţi“, a spus un oficial al băncii.

Clienţii preferă să
compare ofertele

Băncile s-au întrecut în oferte. Unele dau creditul doar la dobânda ROBOR (deci în lei), fără să pună o dobândă a băncii (adică marja era zero), dar au ridicat comisioanele destul de mult. Doar că persoanele care încearcă să-şi cumpere o locuinţă sunt foarte prudente în alegerea băncii de la care vor lua credit pentru „Prima casă“. Potenţialii împrumutaţi merg la mai multe bănci şi îşi aleg oferta în funcţie de rată. Cu cât este mai redusă, cu atât mai bine. „Vreau să iau un credit de 45.000 de euro pentru un apartament. Voi merge la cât mai multe bănci să văd ce oferte au şi acolo unde îmi calculează o rată mai mică, acolo îmi depun toate actele. Am mai auzit că unii depun dosare la mai multe bănci şi unde li se aprobă acolo se împrumută, dar mi se pare prea mult“, a spus Alina V., solicitantă a unui credit „Prima casă“.

Ce dobânzi practică băncile

Majoritatea băncilor percep o marjă mică la creditele în euro. Dobânda este compusă din EURIBOR la trei luni, plus 3,8% la BCR – fiind una dintre cele mai atractive oferte, 4% pe an la Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank şi Volksbank. Şi BRD s-a conformat cerinţelor guvernului, oferindu-le clienţilor dobânda anuală efectivă (DAE) la euro de 4,87%, potrivit băncii, adică Euribor la trei luni plus marja băncii, plus comisioanele percepute, pentru creditele până în 20 de ani. Dacă împrumutul este pe o perioadă între 20 şi 30 de ani, atunci DAE urcă la 5,1%. Avansul este de 5%. O familie cu un venit net lunar de 2.200 de lei poate lua de la BRD prin programul „Prima casă“ suma de 34.022 de euro, pe 20 de ani, potrivit simulatorului de la bancă, dacă nu are alte credite. Tinerii ar plăti o rată de 211 euro pe lună, adică în jur de 880 de lei. În urmă cu două săptămâni, la aceeaşi bancă, aceeaşi familie ar fi luat doar 21.000 de euro, pe 25 de ani, rata ar fi fost de 174 de euro pe lună şi numai dobânda era de 6,74%.   

Cât te costă, de fapt, apartamentul

La un credit maxim de 57.000 de euro, se adaugă şi alte costuri, plătibile la început sau anual, pe care le-am calculat mai jos. Pe lângă ratele lunare, când îşi cumpără prima locuinţă, tinerii trebuie să aibă bani pentru avans (5% din valoarea creditului – 2.850 de euro), pentru taxa pe ipotecă (până în 476 de euro), pentru taxa notarială plătită la încheierea contractului de vânzare-cumpărare (900 de euro, reprezentând onorariul notarului şi înscrierea în cartea funciară, potrivit calculelor notarului Floriana Ştefănescu), pentru evaluarea apartamentului (100 de euro), dar şi comisionul pentru FNGCIMM – acesta din urmă fiind unul anual, în cotă de 0,37%, aplicat la sold. Se calculează acest comision pentru că după ce banca aprobă dosarul de credit, FNGCIMM garantează pentru client, iar apartamentul este ipotecat în favoarea statului, cu ipotecă de rangul I.

Băncile care s-au înscris în programul „Prima casă“

Cele 20 de bănci care vor acorda credite pentru „Prima casă“ sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank şi Garanti Bank.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU